RECHIZITORIU | Cod de mită la Frontieră: „Pune de-o cafea!” Un infiltrat DNA, buzunărit de un polițist pentru șpagă

Data:

La începutul lunii martie, 27 polițiști de frontieră și lucrători vamali au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Iași. Acuzațiile: luare de mită și trafic de influență pentru a facilita transportul de persoane și coletărie din Republica Moldova în diferite state UE.

Funcționarii publici inculpați lucrau în punctele de trecere a frontierei Sculeni (IS), Albița (VS), Oancea (GL), Stânca (BT) și Borș (BH). Pentru a demonstra infracțiunile, anchetatorii au infiltrat ofițeri sub acoperire și câțiva colaboratori cu identitate atribuită.

În exclusivitate, REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia rechizitoriului care descrie, cu lux de amănunte, activitatea infracțională. „Pretinderea sumelor de bani de către polițiști de frontieră și lucrători vamali cu titlu de mită se face în cele mai multe cazuri în mod conspirat, prin diferite fraze și expresii, cum ar fi «ai pregătit ceva?», «ai mai trecut pe aici?», «ai ceva de zis?», «pune de-o cafea!», «adu asigurarea»”, au menționat procurorii. Unul dintre polițiști l-a buzunărit pe colaboratorul DNA, însă, în final, a fost drăguț și i-a dat rest la șpagă.

Citește și: Accident din cauza vântului puternic: remorca unui TIR s-a dezintegrat, lovind un alt autocamion

Zecile de exemple înregistrate de DNA arată că la frontierele României autoritatea statală era dizolvată într-o atmosferă vulgară în care șpaga era legea, iar moneda de schimb – „cafeaua”.

„Fă ceva să fie bine”

Acțiunile funcționarilor statului au fost probate pentru perioada iulie 2021 – septembrie 2022. Polițiști de frontieră și lucrători vamali români ce își desfășurau activitatea în punctele de trecere a frontierei româno-moldovenești și româno-maghiare au pretins și primit bani de la diverse persoane.

În schimbul mitelor, aceștia au favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor transportate de acestea, fără a dispune măsurile legale în cazul celor găsiți în neregulă.

Primul exemplu: lucrătorul Emil Bordeianu, angajat al Direcției Regionale Vamale Iași, a fost surprins în două rânduri, în Vama Albița, pe 1 iulie 2021 și pe 21 decembrie același an.

Continuarea, în Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related