Recomandarea Sarrei Cruceru: Novecento, de Alessandro Baricco

Data:

Cărțile nu sunt doar pentru inițiați. Lectura poate fi o plăcere pentru oricine, indiferent ce citește. PRESShub inițiază o rubrică nouă, în care adunăm volumele recomandate de cei care iubesc să citească și care vor să împărtășească descoperile lor cu ceilalți.

Biblioteca PRESShub conține volume dintre cele mai diverse: de la literatură românească la fantasy internațional, de la eseistica intelectualilor de marcă români la cei mai populari autori străini, de la non-ficțiune la cele mai frumoase cărți despre cum să trăiești intens viața de zi cu zi. Nu contează suportul pe care este scrisă. Suntem deschiși spre toate domeniile.

Contează doar să fie o carte bine scrisă. Oricine poate face o recomandare.

Chiar și dumneavoastră. Dacă v-a plăcut o carte pe care ați citit-o, vă invităm să ne scrieți la redactie [at] presshub.ro, pentru a afla și prietenii Bibliotecii PRESShub de ce merită să o citească și ei.

Recomandarea de astăzi vine de la Sarra Cruceru, elevă la Colegiul Național „Spiru Haret” din București. Sarra are 18 ani, citește și în engleză și germană și a colaborat deja la internațională Intercept Hub Magazine, la revista Vlăstar, a Colegiului Național „Spiru Haret” București, și la revista în lb. engleză The Offspring, a Colegiului Național „Spiru Haret” București.


Cu siguranță, cu toții am simțit-o măcar o dată măcinându-ne sufletul. Acea nevoie vitală de a aparține unui loc, de a fi stăpânit de o încredere nemărginită în privința sensului vieții noastre, de a știi ce ne este menit să facem. De a nu mai căuta, doar de a trăi – aceasta este una dintre ideile propuse de scriitorul Alessandro Baricco, în opera „Novecento”.

Danny Boodman T.D Lemon Novocento nu a părăsit niciodată Transatlanticul Virginian. Mai bine spus, nu a părăsit niciodată clapele pianului pe care fusese abandonat de părinții săi biologici. Lipsa oceanului, lipsa muzicii, lipsa sentimentului de apartenență au rămas necunoscute acestui pianist, al cărui renume, chiar și în ciuda faptului că el nu a călcat vreodată pe Pământ, a ajuns dincolo de bordul navei.

Alessandro Baricco, „Novecento”.
Alessandro Baricco, „Novecento”.

Cântecul lui Novocento din timpul călătoriilor depășea orice formă de creație inteligibilă omului, fiind o constantă de calmitate, unică și eliberatoare. „Era cu adevărat cel mai mare. Noi cântam muzică, la el era altceva.

El cânta… ceva ce nu exista, înainte ca el să o cânte, okay? Nu era pe nicăieri. Și când el se ridica de la pian, ea nu mai era…”. 

Deși la început existența pianistului părea marcată de captivitate, prin vorbele și gândurile sale, se conturează treptat perspectiva unei vieți împlinitoare, în care nu îți trebuie mai mult decât propriile gânduri pentru a cutreiera lumea întreagă, în care viața este mai presus decât banalitățile de zi cu zi.

De fapt, singurul aspect pe care Novecento nu îl înțelegea era cum pot trăi oamenii pe Pământ.

Cum pot avea ei un sens al direcției, o revelatoare certitudine care să îi salveze dacă înoată permanent într-un ocean de posibilități.

Drumurile sunt cu miile, cum de puteți voi acolo jos să alegeți unul… Lumea aia care nici nu știi unde se sfârșește”.

Iar aceste posibilități nu fac decât să amețească omul, implicit să îl îndepărteze de la starea simplă de a trăi… Iar când trăiește cu adevărat, cei din jur îi vor recunoaște măreția, căci va fi investit cu trăsături deosebite, demne de a fi eternizate prin povești.

Ceea ce este remercabil la această carte este modalitatea subtilă, dar surpinzătoare, prin care sunt realizate contraste între aparență și esență.

Spre exemplu, Novecento adora clapele de pian și îți regăsea pacea în faptul că acestea erau în număr finit.

Totuși, muzica lor, forța creatoare a însuși Artistului, era incomensurabilă. Ei bine, atât de ingenios este realizat acest contrast, încât este imposibil ca cititorul să nu îl savureze pe deplin și să încerce să guste din toate simbolurile și stările care sunt presărate de-a lungul paginilor.

Încă de la început și până la final, hotărârea și complexitatea acestui personaj vor impresiona în feluri diverse cititorul, astfel încât nu există o decizie mai bună decât ca el să se îmbarce în călătoria acestei profunde lecturi.

Aceasta este povestea lui Novecento – un Artist, al cărui nume nu apărea consemnat în niciun registru, edificiu, document, dar a cărui existență a fost pe cât de enigmatică, pe atât de legendară. Pentru că a trăit creând…

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...