Rectori la braț cu plagiatul: Sorin Cîmpeanu și Ramona Lile

Data:

Autonomia universitară a fost convertită în România într-un sistem de relații și interese unde grupul de conducere poate profita de bani și de influență, inclusiv politică.

Așa se explică prevederile noii Legi a Educației, care le conferă rectorilor funcții aproape „pe viață”, precum și forme de impunitate pentru plagiat sau abuzuri.

Președintele Iohannis a permis ca proiectul „România educată” să conserve zgura morală pe care au produs-o numeroasele modificări în timp ale Legii Educației nr. 1/2011 și să i se adauge avantaje ale grupurilor de presiune cu cârlig la partidele de la guvernare. Astfel, „baronii universităților”, cum îi numea recent o televiziune de știri, au primit permisiunea prin lege ca, după trei mandate, adică 12 ani în funcția de rector, să mai poată candida la încă două, deci încă 8 ani. Pentru celelalte funcții, ca decan, prodecan etc., nu există limită de mandate. Cu două decenii în funcție, rectorul poate deveni un stăpân pe feudă. E greu de crezut că mai mișcă cineva în front.

Citește și Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România doar pe jumătate, deși trebuia să fie gata

Cazurile a doi rectori cu trei mandate la activ care se pregătesc pentru următoarele două sunt edificatoare: Sorin Cîmpeanu, rector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București (USAMV), și Ramona Lile, rector la Universitatea „Aurel Vlaicu” (UAV) Arad. Sorin Cîmpeanu este suspectat de plagiat, iar doamna Lile a fost deja acuzată oficial de CNATDCU de „cel mai grav plagiat din mediul academic” și are sancțiuni pentru șase plagiate cu confirmare în primă instanță în 2022, plus o sancțiune anterioară în 2012. Ca ministru al educației, îi recunoaștem domnului Cîmpeanu meritul de a-i fi aplicat Ramonei Lile sancțiunile decise de Consiliul Național de Etică, prin retragerea titlului de profesor și prin confirmarea interdicțiilor. Mai multe, în Revista 22.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...

Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden

Klaus Iohannis se află într-o vizită de lucru la...