Înalta Curte a trimis la CCR ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor

Data:

Înalta Curte a trimis la CCR ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor, a anunțat REPER.

Partidul a precizat că excepția de neconstituționalitate ridicată în cadrul unei contestații depuse în instanță privitor la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus transmiterea spre soluționare către Curtea Constituțională a României.

O decizie nedemocratică

Reprezentanții REPER susțin, într-un comunicat de presă, că „partidul REPER a fost deposedat de către Guvernul Ciolacu de dreptul de a-şi apăra votul în secţiile de votare prin eliminarea nejustificată a reprezentanţilor noştri din procesul electoral deşi în acest moment avem a treia cea mai mare delegaţie de deputaţi în Parlamentul European.

Ordonanţa de urgenţă în baza căreia se organizează alegerile a modificat în mod arbitrar şi nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme şi proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale”.

Citește și: Raport al serviciilor secrete americane: care sunt provocările de securitate pentru SUA și Europa

„Avantaj ilegal creat partidelor sistem”

„Guvernul României a depus tot efortul pentru a crea ilegal un avantaj partidelor-sistem, în detrimentul celorlalți competitori electorali. Suntem într-o situație în care avem două dispoziții legale care reglementează aceeași chestiune și anume aceea a compunerii birourilor electorale, dispoziții care, în mod evident, sunt contradictorii.

Acest fapt conduce în final la restrângerea drepturilor electorale, încâlcând principii fundamentale într-un stat ce se declară a fi democratic și european. Este greu de înțeles această teamă a PSD-PNL, care îi face să apeleze inclusiv la abuzuri legislative împotriva Partidului REPER”, a afirmat deputatul Andrei Lupu, candidat din partea REPER la alegerile europarlamentare.

Înalta Curte a trimis la CCR ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor

Deputata Oana Cambera, vicepreședintă și candidată a Partidului REPER la alegerile europarlamentare, a declarat că are încredere în instanțele de judecată care pot stabili un precedent pentru procesele electorale, astfel cum au făcut-o și prin alte decizii ale CCR din trecut, confirmând rolul echității electorale și democrației.

„Fiecare român trebuie să înțeleagă că ceea ce a făcut Guvernul în ultimele săptămâni nu reprezintă doar o decizie politică de comasare care să le servească interesele proprii ale Partidului Comasat, ci este o încălcare a Constituției”, a precizat Oana Cambera.

BEC a decis, sâmbătă, ca partidul REPER să nu aibă reprezentanţi în Biroul Electoral Central la alegerile din 9 iunie, fiindcă nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019.

Citește și: Alianța Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie. Înalta Curte a admis contestația împotriva deciziei BEC

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști...

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi conduc guverne”

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi...

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Biroul Electoral al...

Cozmin Guşă și candidatura la Preşedinţia României | Puterea a Cincea

Cozmin Guşă și candidatura la Preşedinţia României. Controversatul politician...