Comasarea alegerilor a creat confuzie în partide. Care este modelul de tabel pentru listele de semnături pentru locale

Data:

Care este modelul de tabel pentru listele de semnături pentru locale. Comasarea cu cele europarlamentare a creat confuzie în rândul partidelor, dar și a candidaților în ceea ce modalitatea de strângere de semnături.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat în Monitorul Oficial doar noul model de tabel pentru europarlamentare. Nu a fost prezentată o variantă nouă pentru alegerile locale.

În condițiile în care perioada de strângere de semnături a început de luni, candidații s-au întrebat ce model să folosească

Citește și: Alianța Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie. Înalta Curte a admis contestația împotriva deciziei BEC

Care este modelul de tabel pentru listele de semnături pentru alegerile locale

AEP a explicat pentru PRESShub că nu a fost publicat în Monitorul Oficial și tabelul pentru alegerile locale pentru că este același folosit din 2016 până în prezent.

Tabelul pentru strângerea semnăturilor este reglementat prin Hotărârea nr. 1/2016 pentru aprobarea modelului listei susţinătorilor care va fi folosit la alegerile locale.

Potrivit acestei hotărâri, lista de susținători poate să conțină, pe lângă elementele obligatorii, orice date de identificare ale partidelor sau ale alianțelor politice sau electorale.

„În afara elementelor obligatorii, lista de susţinători poate conţine orice alte date de identificare ale partidului politic, ale alianţei politice, ale alianţei electorale, ale organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau ale candidatului independent”. Hotărârea mai specifică și că lista susţinătorilor este un act public.

Tabelul trebuie să conțină, pe lângă semnătura votantului, mai multe date de identificare precum nume, prenume, cetățenia, data nașterii, adresa și datele de pe un act de identitate.

„În cazul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, la rubrica „Denumirea, seria și numărul actului de identitate” se înscriu denumirea, seria şi numărul documentului eliberat de inspectoratul General pentru Imigrări”, menționează Hotărârea 1/2016.

Citește și: Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Alegerile locale și europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie

Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie.

Partidul REPER a a anunțat marți că a reușit să trimită ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu privitoare la procesul electoral din 9 iunie la Curții Constituționale.

Excepția de neconstituționalitate ridicată de Partidul REPER în cadrul unei contestații depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție privitor la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reținută de ICCJ, care a dispus transmiterea spre soluționare către Curtea Constituțională a României

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

Cum ar trebui alianțele politice să interpreteze rezultatele la alegerile politice

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...