REPER cere schimbarea regulii unanimității în UE

Data:

Europarlamentarii REPER au trimis miercuri o scrisoare către președintele României, prim-ministrul și ministrului de Externe prin care le solicită ca țara noastră să susțină activ de azi înainte demersurile de reformă a Uniunii Europene prin care s-ar revizui inclusiv regula unanimității – care ne-a blocat accesul în spațiul Schengen.

„Vetoul Austriei a demonstrat încă o dată de ce trebuie să limităm drastic regula unanimității la nivelul UE. Unanimitatea înseamnă că agenda Uniunii e ținută ostatică de populiști, șantajiști sau de cei mai puțin interesați de unitatea europeană și de binele nostru comun.

Pentru a renunța la unanimitate avem nevoie de declanșarea unei Convenții de revizuire a Tratatelor, iar România trebuie să voteze în favoarea acestei Convenții în Consiliul European.

Cerem Președintelui și Guvernului să susțină modificarea tratatelor pentru a restricționa unanimitatea dar și a da UE competențe în materie de sănătate sau educație”, a declarat Alin Mituța, europarlamentar REPER și membru în Conferința pentru Viitorul Europei.

Citește și: Iohannis contrazice PNL și PSD: Nu contestăm votul pe Schengen la CJUE. Nu boicotăm

Amintim că săptămâna trecută, atât Austria, cât și Ungaria, au folosit discreționar dreptul de veto, blocând fără explicații credibile decizii legitime și foarte necesare la nivel european.

Aceste situații arată o acutizare a unei situații care persistă de prea mulți ani. Într-o Uniune Europeană cu 27 de state membre, votul prin unanimitate nu a dus decât la blocaje și la lipsă de reactivitate într-o lume în profundă și rapidă schimbare și la deturnarea agendei europene de către guverne iliberale.

„Blocarea drumului României spre Schengen prin folosirea vetoului discreționar de către Austria demonstrează încă o dată de ce Uniunea Europeană trebuie reformată.

Avem nevoie de o Convenție de revizuire a Tratatelor Uniunii Europene pentru a implementa reformele cerute de cetățeni în Conferința privind Viitorul Europei, printre care și limitarea drastică a votului prin unanimitate la nivel european” se arată în scrisoarea semnată de eurodeputații Alin Mituța, Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Îndemn la vot impresionant: „Un mesaj pentru nepotul meu” | VIDEO

Îndemn la vot impresionant la vot realizat de Parlamentul...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...