Urbanismul la Iași: priorități și promisiuni uitate. Orașul încă folosește PUG-ul din 1999. În 2022, Primăria a scos la licitație 8 PUZ-uri pentru zona centrală. Contractul l-a câștigat Arc Design SRL a arhitectului Paul Filip Ciobănașu, pentru mai mult de 10 milioane de lei fără TVA. Contractele au fost semnate la începutul lui 2023.
Doi ani mai târziu, acestea nu au ajuns nici măcar în dezbatere publică, etapa esențială premergătoare obținerii avizelor și aprobării în CL sau emiterii unei Hotărâri de Guvern. Cauza o enunță arhitectul: încasările de la Primărie au fost mici – maxim 15% din valoare, în condițiile în care 85% din muncă ar fi gata.
„Așa este pentru servicii. Avem 50 de oameni care au lucrat și-și așteaptă banii. Știm cu toții că urmează o perioadă în care statul nu va avea bani să-și achite contractele”, spune Ciobănașu.
Iașul nu mai seamănă cu ce era în perioada în care a fost întocmit PUG-ul
Varianta optimistă este că la finalul anului PUZ-urile trec de dezbaterea publică, ceea ce ar deschide calea către obținerea avizelor. Dar acea ultimă etapă va dura, așa că ieșenii mai așteaptă măcar doi ani până vor primi acte de urbanism într-un termen rezonabil.
De ce e mereu nevoie de PUZ-uri? Ultimul Plan Urbanistic General (PUG) al Iașului datează din 1999, dar a fost întocmit, în realitate cu doi ani mai devreme. Data oficială e doar cea la care a fost votat în Consiliul Local, nu momentul conceperii. Încă este luat ca etalon la emiterea actelor de urbanism, deși Iașul nu mai seamănă deloc cu ce era în perioada în care a fost întocmit. Nu a fost actualizat, ci s-au dat mereu derogări, fiindu-i prelungită valabilitatea.
Pentru că PUG-ul este perimat, incluzând fabrici de stat acolo unde acum sunt cartiere de locuințe, la Iași este obligatorie mereu întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) chiar și pentru o casă individuală. PUZ-ul reprezintă de fapt documentația necesară atunci când norma stabilită de PUG este depășită. Chiar dacă o casă dintr-o anumită zonă a orașului respectă normele de urbanism ale cartierului, tot are nevoie de documentul de derogare – PUZ, pentru că lipsește PUG-ul.
Continuarea în Reporter de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: reporteris.ro)