Republica Moldova: Retrospectiva anului politic 2022

Data:

spot_img

Anul politic 2022 a fost dominat de formaţiunea de guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care mai mult a gestionat crizele generate de războiul din Ucraina, decât a făcut reforme.

Începutul anului 2022 se anunța unul liniștit pe plan politic intern. După victoria neașteptată a PAS în alegerile din 2021, atât Parlamentul, cât și Guvernul aveau libertatea deplină să-și îndeplinească promisiunile electorale. Invazia Rusiei din februarie a dat însă peste cap toate planurile guvernării de la Chișinău iar 2022 a devenit unul din cei mai complicați ani din istoria țării.  

Crize în loc de reforme 

Chiar de la începutul războiului în Ucraina, în Republica Moldova au început să vină numeroși refugiați ucraineni, țara nefiind pregătită pentru un asemenea scenariu. Cu toate acestea, atât autoritățile, cât și populația s-au mobilizat în mod exemplar, oferind tot ajutorul necesar. În scurt timp, Moldova a devenit prima în topul celor cinci țări care au primit refugiați din Ucraina – cu aproape 1400 de oameni raportați la 10.000 de locuitori. De asemenea, guvernarea a beneficiat și de suport din partea partenerilor externi, sprijin care a ajutat semnificativ la gestionarea mult mai eficientă a crizei.  

Citește și: Colindător înjunghiat în seara de Crăciun de o femeie

La scurt timp, peste Moldova a venit o altă criză, cea energetică, care a afectat întreaga Europă. Prețurile la resursele energetice au explodat iar Guvernul de la Chișinău a început să implementeze, în primăvara și toamna anului 2022, un program de compensații, care, la fel, a fost sprijinit de partenerii externi.  

Pe plan politic, lucrurile au evoluat relativ liniștit. Având o majoritate parlamentară și un guvern, partidul de guvernare PAS a condus detașat, lăsând în umbră atât partidele de opoziție din Parlament, cât și pe cele extraparlamentare. Cu toate acestea, anul nu a fost lipsit de scandaluri, care au condus la demiterea unor miniștri din Guvern, iar scurgerile de informații din conturile de telegram ale mai multor demnitari au bulversat opinia publică. Mai mulți analiști de la Chișinău au insistat că guvernul condus de Natalia Gavriliță ar trebui demis, deoarece nu face față provocărilor și nu lucrează sistemic la implementarea reformelor, cum ar fi în sectorul justiției.

Continuarea, în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto DW / Elena Covalenco)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Avertisment de la Chișinău: ar putea urma proteste pro-Georgescu infiltrate de provocatori plătiți să destabilizeze

Avertisment de la Chișinău. Decizia Curții Constituționale de a...

Maia Sandu, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în cursa prezidențială din România

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a anunțat public că...

Maia Sandu va vota la alegerile din România: Pentru o Românie puternică și europeană

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, își exprimă susținerea pentru...

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...