Rețelele secrete care fac jocul Rusiei în Bulgaria

Data:

Încercarea de a lămuri rolul poliției politice comuniste din Bulgaria nu a avut prea multe consecințe. Vechile rețele de agenți ai securității statului mai au destul de multă putere. Și servesc intereselor Rusiei.

Au trecut 30 de ani de la căderea regimului comunist din Bulgaria însă omniprezenta pe atunci securitate (Dăržavna Sigurnost) nu a încetat niciodată să exercite influență în viața publică.

Foștii ei angajați și colaboratori ocupă poziții de top în politică, economie sau lumea academică și se amestecă intens în procesul decizional.

O fac în ciuda faptului că, în timpul pregătirii aderării la Uniunea Europeană, survenită în urmă cu 15 ani, au fost deschise arhivele fostei poliții politice iar verificarea legăturii cu aceasta devenise criteriu necesar de acceptare a unei candidaturi sau de calificare pentru un post de demnitar public.

Ekaterina Bonceva reprezintă din 2007 Parlamentul în comisia KOMDOS de verificare a arhivelor desecretizate. Explică pentru DW că „16 kilometri de documente se află la dispoziția opiniei publice. Am furnizat dovezi despre caracterul de poliție politică brutală a întregului serviciu de securitate”.

Și „ne-am străduit să punem capăt șantajelor și presiunilor făcute cu ajutorul dosarelor secrete”.

Citește și: De ce sunt românii așa de creduli? Unde sunt experții

Cu toate acestea, se plânge Bonceva, prea puține s-au schimbat în Bulgaria, rămasă captivă foștilor colaboratori ai poliției politice – cu ajutorul Rusiei.

„Nu au fost niciodată în serviciul securității naționale a Bulgariei ci în cea a regimului comunist și a KGB”, spune Bonceva.

Continuarea, în Deutsche Welle!

Foto: Colaj realizat din steagul Rusiei şi al Bulgariei / Preluare DW

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico a fost...

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate. Reacția Rusiei

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate....