Derapaj antisemit la revista Vatra. Scriitorul Norman Manea a fost atacat

Data:

Derapaj antisemit la revista Vatra, care a publicat un atac la adresa scriitorului româno-american Norman Manea. Dan Culcer a scris că succesul romancierului ar fi cauzat doar de „apartenența la comunitatea mondial(istă) a jidovilor”. Revista Vatra a transmis scuze după ce mai mulți alți scriitori vizați au criticat textul.

Articolul antisemit a apărut în ultimul număr al revistei Vatra din Târgu-Mureș și a fost aspru taxat, inclusiv de criticul Nicolae Manolescu.

Derapaj antisemit la revista Vatra. Nicolae Manolescu: „La un singur pas de prăpastia antisemitismului”

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a solicitat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să se autosesizeze.

„De data asta, D.C. se află la un singur pas de prăpastia antisemitismului”, a scris acesta.

În articolul incriminat, Dan Culcer cere și ca mai mulți scriitori evrei (printre care și Andrei Oişteanu și Andrei Cornea) să „nu se amestece în treburile românilor”.

„Dan Culcer reia toate stereotipurile antisemitismului din anii 30 – ceea ce, în climatul internațional de azi, permisiv la antisemitism, e și explicabil, și îngrijorător.

Foarte îngrijorător mi se pare însă și faptul că nu există deocamdată nicio reacție publică a revistei Vatra, care îl are drept colaborator pe acest Dan Culcer”, nota, luni seara, Andrei Cornea.

Derapaj antisemit la revista Vatra, amendat și de Andrei Oișteanu

O reacție similară a avut și scriitorul Andrei Oișteanu.

„Evacuarea scriitorilor evrei din cultura română (anul de graţie 2023). În cel mai recent număr al revistei Vatra, din Târgu Mureş (nr. 10-11, 2023), dl. Dan Culcer (D.C.) publică un amplu articol cu premise şi concluzii antisemite: «Unii evrei ‒ afirmă el ‒ nu trebuiau să se amestece în treburile românilor și mai ales să nu pună în discuție valorile și miturile acestora.

Dacă au făcut-o sau o fac, să nu se mire nimeni că vor suporta consecințele, zic eu…».

Şi asta pentru că ei ar fi contribuit masiv la «distrugerea culturii române». Aceşti «unii evrei» capătă chip şi nume, iar lista neagră incepe să prindă contur: «Dacă Norman Manea, Alexandru Florian, Zigu Ornea, Andrei Oişteanu şi Andrei Cornea tăceau în acest domeniu ‒ conchide D.C. ‒, ar fi rămas înţelepţi».

Acest articol publicat de D.C. se ocupă deocamdată mai ales de scrierile prozatorului româno-american Norman Manea. Sunt folosite toate clişeele cunoscute.

Norman Manea ar avea succes pentru că ar fi sprijinit de comunitatea globală a «jidovilor», de Sorosişti, de «Oculta Mondială».

Îl citez pe D.C.: «Odată plecat din România, singura şansă a lui Norman Manea de a fi luat în seamă era să-şi revendice apartenenţa la comunitatea mondial(ist)ă a jidovilor»”, a scris, pe Facebook, Andrei Oișteanu.

Citește și: Dan Dungaciu, suspect pentru abuz în serviciu într-un dosar DNA

Revista Vatra își cere scuze pentru articolul antisemit

Conducerea revistei „Vatra”, prin redactorul-şef Iulian Boldea, și-a cerut ulterior scuze.

„Ne străduim să nu cenzurăm pe nimeni și să acordăm tuturor dreptul la opinie, dacă aceasta e argumentată. Se poate însă întîmpla ca unele opinii care trec dincolo de cadrul strict democratic să scape atenției noastre – cum s-a întîmplat recent cu unele opinii ale domnului Dan Culcer.

Regretăm sincer și ne cerem iertare pentru că nu am fost atenți la referirile antisemite din articolul domniei sale, apărut în numărul 10-11/2023 al revistei noastre.

Domnul Dan Culcer a fost membru fondator al seriei noi a revistei și a contribuit la definirea profilului ei pînă la plecarea sa din țară (dl. Culcer trăieşte la Paris din 1987). A fost colaborator constant al revistei și după 1989 și s-a remarcat îndeosebi prin articolele dedicate dialogului intercultural. Nu era de așteptat din partea domniei-sale o astfel de ieșire antisemită.

Nu sîntem noi în măsură să-i spunem d-lui Culcer cum să gîndească, dar ne desolidarizăm în întregime de afirmaţii precum cele făcute în ultimul articol!

Apariția lui e un accident cu totul şi cu totul regretabil pe care ni-l asumăm, asigurîndu-ne cititorii că ne vom spori atenția și exigența. Vom reveni asupra poziției asumate de revistă în această problematică printr-un editorial în nr. 1-2/ 2024”, a transmis redactorul șef al revistei Vatra, Iulian Boldea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
3 COMENTARII
  1. In legatura cu disputa Dan Culcer – Norman Manea , clarificarea a fost transata cu un neintrecut simt al nuantei , de catre Bula in raspunsul pe care l-a dat in cadrul studiului la disciplina “Istoria evreilor . Holocaustul “ , la intrebarea profesoarei : “Cum numesti tu , mai draga Bula, fapta prin care tu ii dai un picior in tuhas lui Itsik ? Raspuns : ”Depinde. Daca ii dau un picior pt ca e evreu, atunci numim asta anti-Semitism . Daca insa ii dau un picior pt ca a incercat sa ma insele, asta se numeste anticoruptie “.

  2. Domnule Redactor șef, Domnule Răzvan Chiruță, ați publicat la 14/12/2023, pe situl PressHub sub semnătura redacțională un material cu caracter calomnios. Am făcut câteva precizări lămuritoare pe una din paginile situl PressHub. Ele nu mai sunt disponibile sau programul dv de căutare pe site nu e integral funcțional. De aceea retrimit replica mea, pe care vă rog să o inserați și în această pagină/ Regula de presă și de justiție cere ca o acuzație să fie demonstrată de acuzator. In justiție se ascultă și partea adversă. Ceea ce dv nu ați făcut și nici nu ați încercat să faceți. Adresa mea mail este publică, sursa cea mai simplă pentru a o obțin era să vă adresați redacției Vatra, unde sunt colaborator. Ceea de asemenea nu ați făcut. Vă cer să publicați în paginile PRESSHUB, unde sunteți redactor șef, Comunicatul meu de presă care conține toate precizările necesare privitoare la acest caz de calomnie prin presă.
    Domnule Răzvan Chiruță, vă rog să modificați textul dv. înlocuind cuvântul „evreii ” cu „unii evrei”. Nu am utilizat acest gen de metonimie, adică de generalizare, responsabilitatea utilizării unei generalizări stupide de acest tip, vă revine în întregime. Observațiile și criticile mele se referă la cinci persoane, nu la comunitatea mondială a evreilor, nici la cetățenii statului Israel. Cazul Stelei lui David a fost clarificat de ziariști corecți de la postul de radio EuropaLiberă Moldova, confirmând analiza mea. Vă rog să introduceți erata necesară în locul unde ați difuzate o afirmație falsă, devreme ce simpla publicare a analizei mele este considerată o probă de antisemitism. 
E suficient să publicați textul următor, activând linkul integrat :
Bună ziua, vă trimit un comunicat de presă, cu valoare de protest, adresat de mine colegilor scriitori și cititorilor noștri. Textul poate fi difuzat imediat. Comunicatul, dimpreună cu linkurile explicative complementare se pot citi și recupera la adresa următoare :
https://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.com/2024/01/texte-si-surse-documentare-contextul.html
Difuzarea unei informații false, recunoscută ca atare devreme ce ați publicat comentariul meu https://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.com/2024/01/difuzarea-de-informatii-false-prin.html
    Actualizare preluată de mine și publicată pe situl cristoiublog la articolul despre Stelele lui David pe zidurile Parisului.
https://moldova.europalibera.org/a/politia-sugereaza-ca-stelele-lui-david-au-fost-desenate-la-paris-la-comanda-lui-ilan-sor/32703300.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Protest pro-Palestina la București. Manifestanții condamnă masacrul din Gaza

Protest pro-Palestina la București, sâmbătă, după ce manifestări similare...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști | Aktual24

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști....