Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România

Data:

Unul dintre primii revoluționari din Vrancea, Laurențiu Barbu, a părăsit România la scurt timp, în 1993. S-a mutat în Italia, unde a lucrat ca IT-ist. Mai târziu, a luat totul de la zero și a deschis o firmă de instalare de panouri fotovoltaice.

Apoi, a revenit de tot în România, unde încearcă să desfacă ițele încurcate ale birocrației în ceea ce privește energia verde din țara noastră. PRESShub a discutat cu Laurențiu Barbu despre piedicile puse de stat, despre mentalități și reticențe când vine vorba de conversiunea energiei clasice cu cea verde.

Citește și: „Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?

PRESShub: Este românul mai reticent decât alți europeni în ceea ce privește energia verde?

Laurențiu Barbu: Românul nu este reticent în ceea ce privește energia verde, ci la pomenile care vin de la stat. Circulă proverbul: „Cașcavalul e gratuit numai în cursa de șobolani” și românii știu asta. Dacă în octombrie 2022, Administrația Fondului de Mediu a spus că va deschide sesiunea „Casa Verde” pentru panouri fotovoltaice, abia în iunie 2023 a fost deschisă.

În tot acest timp, nimeni nu și-a mai instalat un sistem fotovoltaic cu fonduri proprii, pentru că toți au așteptat acest program.

În iunie 2023, când s-a lansat programul, în 3 minute s-au terminat fondurile, așadar cei care nu au reușit să-și bage dosarul în 3 minute, adică 99% din cei care au așteptat, au pierdut vara.

Dacă își puneau cu fonduri proprii, erau în câștig pentru că produceau energie în tot acest timp.

Apoi, sesiunea 2023 nu este încă finalizată, a fost blocată timp de 3 luni din cauza unor procese. Abia recent a fost reluată.

Dacă până la sfârșitul anului se vor verifica dosare, probabil anul viitor prin primăvară vor începe instalările, apoi românul nostru trebuie să mai aștepte vreo 3 luni după furnizorii de energie electrică se se miște pentru a le instala contorul bidirecțional și să le dea certificatul de prosumator, pentru ca ei să poată injecta în rețea.

Dacă numeri anii, am început discuția în 2022 și românul devine prosumator în 2024 sau 2025, asta dacă nu mai intervine vreun proces sau alte probleme organizatorice.

În Europa știm că lucrurile stau altfel.

Revoluționarul care s-a întors din Italia, Laurențiu Barbu, la o ședință în compania sa
Revoluționarul care s-a întors din Italia, Laurențiu Barbu, la o ședință în compania sa

Ce trebuie să știe un român care vrea să devină prosumator?

Legea Compensării cantitative a energiei electrice sau Legea prosumatorului este un beneficiu enorm acum pentru România, deoarece îi ajută pe oamenii care și-au instalat un sistem fotovoltaic, fie cu fonduri proprii sau prin unele programe guvernamentale, să injecteze surplusul de energie electrică activă în rețea și să primească înapoi aceeași cantitate atunci când are nevoie, practic se vor plăti doar niște taxe de transport care sunt destul de mici.

Acest lucru elimină necesitatea instalării de acumulatori, care costă foarte mult.

Pentru a deveni prosumator, fie prin programul Casa Verde Fotovoltaice sau fonduri proprii, ai nevoie de o serie de documente. Prin Casa Verde Fotovoltaice statul îți cere cadastru, intabulare și multe altele.

În schimb, pentru panurile montate cu fonduri proprii, documentația este mai subțire. Noi recomandăm ca cei care au bani să își instaleze cu fonduri proprii un sistem fotovoltaic, ca să înceapă să producă energie electrică imediat.

Să depună apoi dosarul pentru Casa Verde Fotovoltaice și dacă au norocul să ajung până la final, în câțiva ani pot avea un sistem fotovoltaic in plus.

Nu trebuie mizat numai pe aceste programe guvernamentale, care sunt mereu venite cu scop electoral. Dacă citiți mai sus, veți observa că totul a fost amânat și dus către 2024, pentru că atunci vor fi alegerile, iar dacă montajele se vor face atunci, oamenii vor fi motivați să voteze un partid sau altul.

Laurențiu Barbu recomandă românilor să nu aștepte banii de la stat pentru panouri fotovoltaice
Laurențiu Barbu recomandă românilor să nu aștepte banii de la stat pentru panouri fotovoltaice

De ce facturile primite de prosumatori sunt atât de greu de citit și de înțeles?

Liberalizarea pieței energiei electrice este un proces greoi, mulți furnizori nu au pusă la punct infrastructura gestionării prosumatorilor și energiei produse de aceștia. Până de curând, era criză de contoare bidirecționale, acum este criză de oameni (angajați ai furnizorilor de energie) care să meargă la prosumatori să le instaleze acele contoare și să le dea drumul la injectare în rețea.

Furnizorii de energie electrică sunt obligați prin lege să preia energia electrică de la prosumatori, să o stocheze și să o dea înapoi, dar „băieții deștepți” din energie ce mai câștigă dacă toți am fi prosumatori?

Interesele sunt mari, în social media apar tot felul de postări sponsorizate cine știe de cine, care spun: „Nu vă montați sisteme fotovoltaice pentru că veți plăti taxă pe soare”. COMPLET GREȘIT, e o dezinformare propagată și de toate televiziunile.

Sau faptul că nu puteți injecta în rețea, iar este o dezinformare. Și multe alte lucruri care încearcă să îi demotiveze pe oameni să-și instaleze sisteme fotovoltaice, pentru ca ei („băieții deștepți)” să câștige.

În concluzie, furnizorii de energie electrică nu au niciun câștig în urma legii prosumatorilor, de aceea lucrurile merg lent și prost.

Citește și: Rețelele actuale nu vor face față noului val de energie care vine și din sens invers, dinspre consumator

De ce unele administrații, cum ar fi cea din Focșani, nu s-au grăbit în a accesa proiecte cât mai multe în energie verde?

În Vrancea, din ceea ce am observat eu, lucrurile merg mai greu din toate punctele de vedere în administrația publică.

Fonduri pentru energie verde sunt foarte multe, probabil Primăria din Focșani sau Consiliul Județean Vrancea nu au destui specialiști în atragerea de fonturi europene și guvernamentale în ceea ce privește energia verde.

Toate primăriile din județ, școlile și alte instituții publice ar trebui să aibă sisteme fotovoltaice instalate pentru a reduce consumul de energie electrică, există legi și bani, ce ne lipsește?

Cu cât scad facturile unui prosumator, când decide să renunțe la energia convențională?

Factura pentru energia electrică activă scade la zero sau poate chiar să fie pe minus, adică să primești de la furnizorul de energie electrică bani pentru energia pe care nu ai dat-o în rețea și nu ai consumat-o pe o perioada de 2 ani.

Ceea ce se mai plătește pe factură sunt doar câteva taxe de transport, timbre verzi și altele, dar sunt sume mici.

Explicați, în câteva cuvinte, cum funcționează o instalație de energie verde?

Un sistem fotovoltaic convertește energia luminoasă în energie electrică folosind celule solare. Celulele solare, cunoscute și sub numele de fotocelule, sunt dispozitive electrice semiconductoare care produc curent electric atunci când sunt expuse la lumina soarelui.

Iată cum funcționează în detaliu:

a. Celulele solare:

sunt fabricate din materiale semiconductoare, cum ar fi siliciul cristalin sau siliciul amorf, care au proprietăți speciale de absorbție a luminii. Când particulele de lumină (fotoni) ating suprafața celulei solare, acestea pot transfera energia lor către electronii prezentați în materialul semiconductoare. Acest transfer de energie generează curent electric.

b. Stratul de joncțiune:

Celulele solare sunt construite cu straturi de joncțiune, care sunt zone în care diferite tipuri de material semiconductoare sunt conectate. De obicei, stratul de joncțiune este creat prin doparea siliciului cu elemente cum ar fi boricul sau fosforul. Aceasta crează o separare clară între electronii liberi (încărcați negativ) și găurile electronice (încărcate pozitiv), generând astfel un câmp electric.

c. Circuitul electric:

Într-un sistem fotovoltaic, celulele solare sunt conectate în serie sau în paralel pentru a crea un circuit electric. Când celulele solare primesc lumina solară, ele generează curent electric care poate fi utilizat la alimentarea dispozitivelor electrice. Curentul continuu (CC) produs de celulele solare este apoi transformat în curent alternativ (CA) prin intermediul unui invertor, astfel încât să poată fi utilizat pentru diverse scopuri, inclusiv pentru încălzirea și iluminarea locuințelor.

d. Sistemul de stocare sau conectarea la rețea:

Sistemele fotovoltaice pot fi dotate și cu un sistem de stocare a energiei, cum ar fi bateriile, pentru a acumula energia electrică produsă în timpul zilei și a o utiliza în timpul nopții sau în perioadele cu puțină lumină solară. Alternativ, energia produsă poate fi furnizată și alimentată în rețeaua electrică a furnizorului local, ceea ce permite proprietarilor sistemelor fotovoltaice să obțină credit sau compensație pentru excedentul de energie pe care îl produc.

Astfel, un sistem fotovoltaic funcționează prin captarea și utilizarea energiei disponibile în lumina solară pentru a produce energie electrică curată și sustenabilă.

De asemenea, este important de menționat că performanța sistemului depinde de mai mulți factori, inclusiv intensitatea și durata expunerii la lumina solară, unghiul și orientarea panourilor solare, calitatea materialelor utilizate și eficiența celulelor solare în sine.

Cum ați decis să vă recalificați din IT-ist în domeniul panourilor fotovoltaice? Ce piedici ați întâmpinat în businessul dezvoltat în România?

Nu mi-am schimbat afacerea, ci am creat una nouă. Eu personal m-am recalificat, într-adevăr, am studiat și am obținut diplomă de electrician și montator de sisteme fotovoltaice.

În decembrie 2021, când a apărut legea compensării cantitative pentru prosumatori, am înțeles că este o oportunitate mare, pentru cei care vor comercializa și instala sisteme fotovoltaice, astfel că în 2022 am creat firma în București, unde am vândut și instalat peste 100 de sisteme fotovoltaice, în Ilfov și în mai multe zone din țară.

Citește și: Cât de eficiente sunt mașinile electrice. Răspunde proprietarul a 42 de vehicule. „A fost cea mai bună decizie”

De câteva luni am deschis activitatea și la Focșani, unde avem un punct de lucru și o echipă de montaj, pentru a oferi clienților din Vrancea instalări rapide și mentenanță de calitate.

Firma de IT merge mai departe în domeniul publicității online, web design și proiecte bazate pe inteligența artificială și am deschis recent și la Focșani un punct de lucru. Nu sunt piedici în dezvoltarea afacerilor în România, principala problemă însă este în descoperirea oamenilor calificați și educați în spiritul economiei de piață și a muncii la privat.

Din păcate, școala nu oferă educație în acest sens și trebuie să ne ocupăm noi de fiecare angajat în parte.

Am făcut mereu asta și avem rezultate bune, unii oameni înțeleg și rămân alături de noi, pentru alții însă este prea dificil. Totul are un preț.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

transferenergy
transferenergy

Sursa foto – Energio Solar PVT

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...