România nu va recupera niciodată tezaurul de la Moscova

Data:

Primul tratat bilateral dintre România și URSS semnat de Ion Iliescu și Mihail Gorbaciov pe 5 aprilie 1991, nu conține nici un cuvânt despre restituirea tezaurului românesc aflat la Moscova.

Recuperarea tezaurului românesc depus la Moscova în anii 1916 și 1917 „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privește siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România“ este o problemă care preocupă constant societatea românească.

În urmă cu câteva luni, deputatul liberal Alexandru Muraru a repus în discuție recuperarea tezaurului constând în 91,5 tone de aur fin, care valorează 4,9 miliarde de euro la cursul actual al BNR, bijuteriile Reginei Maria și ale Coroanei.

Rezerva actuală a Băncii Centrale este doar cu puțin mai mare decât aurul aflat la Moscova, anume 103,6 tone, la o valoare estimată de 5,8 miliarde de euro.

Dar tezaurul care a fost dat în custodia Rusiei Țariste conține și alte valori inestimabile, mai puțin cunoscute publicului: arhive ale statului, documente, manuscrise preţioase, colecţia de monede a Academiei Române, tablouri de patrimoniu, cărţi rare, odoarele mănăstirilor din Moldova și Muntenia, colecţii ale multor instituţii publice şi particulare. 

În 1935 și 1956, o parte din aceste valori au fost restituite statului român, dar multe casete nu mai aveau sigiliul original. O parte din istoria României se află și acum la Moscova.

O lecție de vasalitate a lui Iliescu față de Moscova

Primul tratat bilateral dintre România și URSS a fost semnat de Ion Iliescu și Mihail Gorbaciov pe 5 aprilie 1991. În esență, textul tratatului exprima vasalitatea Bucureștiului față de Moscova și angajamentul României că nu va adera niciodată la NATO.

Textul tratatului nu conține nici un cuvânt despre restituirea tezaurului românesc aflat la Moscova. Vorbim de același Iliescu, de vocație filorus, care în decembrie 1989 a cerut ajutorul URSS să trimită trupe în România, conform unor imagini din arhiva TVR pe care procurorii le au ca probă în dosarul Revoluției. Doar împotrivirea șefului Armatei, generalul Gușă, a făcut ca trupele ruse să nu intre în România.

În anii 1995 și 1996, România și Federația Rusă au purtat negocieri pentru semnarea unui nou tratat bilateral. Însă miniștrii de Externe ai României și Federației Ruse, Teodor Meleșcanu și Evgheni Primakov, nu au căzut de acord asupra a două puncte esențiale, anume denunțarea de către Federația Rusă a Pactului Ribbentrop-Molotov și restiruirea tezaurului.

Tratativele au fost practic înghețate până în anul 2003, când Ion Iliescu și Vladimir Putin au semnat pe 4 iulie un nou tratat privind „relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă“.

Textul prevede la punctul 2 că, „dacă una dintre părţile contractante va face obiectul unui act de agresiune armată sau se va găsi în pericol de agresiune din partea unui stat terţ ori a unor state terţe, aceasta poate să ceară celeilalte părţi contractante să aibă loc consultări în această problemă (…)“.

Întregul text al tratatului punea din nou România într-o poziție de vasalitate față de Moscova, în detrimentul relațiilor cu statele occidentale. Din nou, nici un cuvânt despre restituirea tezaurului românesc de către Federația Rusă.

Restituirea tezaurului nu a fost o prioritate pentru Traian Băsescu – Mai multe detalii în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.
5 COMENTARII
  1. […] În urmă cu câteva luni, deputatul liberal Alexandru Muraru a repus în discuție recuperarea tezaurului constând în 91,5 tone de aur fin, care valorează 4,9 miliarde de euro la cursul actual al BNR, bijuteriile Reginei Maria și ale Coroanei, scrie PressHub […]

  2. […] În urmă cu câteva luni, deputatul liberal Alexandru Muraru a repus în discuție recuperarea tezaurului constând în 91,5 tone de aur fin, care valorează 4,9 miliarde de euro la cursul actual al BNR, bijuteriile Reginei Maria și ale Coroanei, scrie PressHub […]

  3. […] În urmă cu câteva luni, deputatul liberal Alexandru Muraru a repus în discuție recuperarea tezaurului constând în 91,5 tone de aur fin, care valorează 4,9 miliarde de euro la cursul actual al BNR, bijuteriile Reginei Maria și ale Coroanei, scrie PressHub […]

  4. […] În urmă cu câteva luni, deputatul liberal Alexandru Muraru a repus în discuție recuperarea tezaurului constând în 91,5 tone de aur fin, care valorează 4,9 miliarde de euro la cursul actual al BNR, bijuteriile Reginei Maria și ale Coroanei, scrie PressHub. […]

  5. Greșala a făcut-o MS Regele Ferdinand. El a transferat tezaurul României unei Rusii albe. Că după 1917 în Rusia s-a instaurat barbaria roșie… Asta ar scuza întrucâtva greșala. Deși „albi” sau „roșii” rușii rămân un popor sălbăticit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related