România și veștile bune, sau cum țara noastră se transformă în gardianul cibernetic al UE

Data:

Șocul de la alegerile parlamentare, cu intrarea în forul legislativ a unui partid extremist, șovin și ale cărui mesaje denotă o gândire profund retrogradă, începe să se dilueze.

Chestiunea a ținut prima pagină a presei românești și internaționale, mulți analiști dar și oameni simpli încercând să înțeleagă ce înseamnă pentru țara noastră acest rezultat. S-a vorbit despre o întoarcere în timp și multora li se pare că ascensiunea extremei este de natură să ne îngrijoreze profund.

Sunt chiar destui prăpăstioși care văd în rezultatul alegerilor o cale pe care țara noastră este împinsă cumva fără voia ei, respectiv calea răcirii relațiilor cu UE prin creșterea sentimentelor suveraniste și naționaliste. Totul pare un joc rusesc, iar marele urs de la răsărit, se știe, ”bagă bâta prin gard” ori de câte ori are ocazia.

Ei bine, nota negativă de la începutul acestei săptămâni a dispărut brusc, odată cu anunțarea unei vești extraordinare pentru țara noastră. Atât de hulită de mulți, UE a decis că Bucureștiul va fi orașul care va găzdui o nouă agenție europeană. Este vorba despre Centrul Cyber sau Centrul European de Securitate Cibernetică, o agenție care vine cu un buget imens destinat cercetării în domeniul securității IT, dar și cu posibilități de dezvoltare pentru cei câteva sute de IT-iști români care aici își vor putea face o carieră.

Dincolo de mesajul politic, respectiv cel de apartenență profundă a țării noastre la valorile UE, dincolo de rezolvarea chestiunii absenței până în prezent a sediului unei agenții europene în țara noastră, rezultatul votului de la Bruxelles are și alte conotații. Despre acestea aș vrea să vorbim.

Cred că cel mai important mesaj este acela că țara noastră este considerată o forță în IT-ul european. Noi știm de ani de zile cât sunt de valoroși informaticienii români, vedem – mai ales în Transilvania, dar mai recent și în Moldova – cât de multe companii din domeniu au venit aici și dau de lucru câtorva zeci de mii de dezvoltatori, dar știm și ce impact are în economia țării puternicul sector IT.

Dincolo de asta, un alt mesaj la fel de important este acela că Bucureștiul devine treptat nu doar o forță militară la granițele UE și NATO, ci devine o forță în ceea ce privește securitatea cibernetică, un gardian al spațiului cibernetic european, un fel de scut informatic împotriva tot mai multelor atacuri venite dinspre est și care țintesc nu doar capabilitățile informatice ale țărilor UE, ci își propun chiar influențarea, prin intermediul rețelelor sociale, a unor stări sociale și deci a modului cum funcționează societățile din lumea occidentală. Toate acestea au consecințe profunde, iar mișcările politice de extremă răsărite de-a lungul și de-a latul Europei sunt semnale clare că este nevoie de o intervenție urgentă.

Ar mai fi și un alt semnal important, dacă ne referim la acest succes diplomatic al României. Este vorba despre semnalul tras cu țintă către Moscova. Este un mesaj de forță militară, chiar dacă e atât de bine învelit în haina diplomatică. O să vă explic imediat de ce.

Dacă ne uităm pe lista orașelor europene care au concurat cu Bucureștiul pentru a găzdui noua agenție europeană, vedem Vilnius, din Lituania. A fost eliminat rapid, primind în prima rundă cele mai puține voturi. Nu capabilitățile informatice și nici lipsa experienței IT a fost cauza eliminării orașului ci, mai degrabă, semnalul prea puternic pentru Rusia, semnal care ar fi putut să aducă noi probleme în relația delicată dintre UE și Rusia. Statele baltice și evoluția lor europeană constituie pentru Putin un mare ghimpe.

Politic vorbind, nici Varșovia, un alt oraș european din est care dorea să devină gazda acestei agenții, nu era o variantă bună. Evoluțiile politice din Polonia, climatul nesigur din punct de vedere al respectării normelor statului de drept și imensele probleme din sistemul juridic al acestei țări, au fost cu siguranță chestiuni peste care nu s-a putut trece.  A mai rămas, așadar, Bucureștiul, singurul oraș din Europa estică ce constituia o soluție echilibrată. Lobby-ul diplomatic românesc, dar și argumentele de ordin strategic au adus, în final, victoria.

Ce transmite Uniunea Europeană Rusiei prin această decizie? Ei bine, semnalul este de întărire a UE din punct de vedere al securității cibernetice. România devine un gardian, iar rolul de graniță a lumii occidentale dobândit cu ani în urmă prin apartenența la NATO, se transferă acum pe acest nou front, cel al războiului cibernetic. Aceasta este nota în care cred că trebuie privită victoria țării noastre.

Dincolo de succesul diplomatic, pentru România este un succes militar. Războiul informatic este cel cu care astăzi se pierd sau se câștigă teritorii, este cel care poate distruge politic, economic și social orice țară, fără a mai fi nevoie de vreun glonț sau rachetă trasă în teritoriul inamic. Securitatea cibernetică este tot mai evident parte strategică a securității militare a oricărui stat, iar existența la București a noii agenții din domeniu arată oricărui stat ostil că aici, în România, este prima linie de apărare pe acest front.

România, gardianul cibernetic al Uniunii Europene, poate astfel să câștige în anii care vin o importanță tot mai mare și la nivel politic pentru că, nu-i așa, niciodată nu vrei să te pui rău cu cei care îți păzesc locuința.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andrei Nistor
Andrei Nistor
Andrei Nistor este jurnalist de peste 20 de ani. A activat atât în presa scrisă cât și în radio și televiziune. Este fondatorul portalului regional Știrile Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...