România va ajuta Republica Moldova să-și apere cerul de rachete rusești

Data:

spot_img

Autoritățile de la Chișinău „vor aplica măsuri de protecție, dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială” a țării.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut această declarație la o conferință de presă susținută împreună cu șefa statului georgian, Salome Zourabișvili, care se află în vizită la Chișinău.

Afirmația președintelui moldovean vine după ce, zilele trecute, trei rachete rusești care au lovit Ucraina au survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, Chișinăul acuzând Rusia de atentat asupra suveranității Republicii Moldova.

„Din primele săptămâni de război am făcut solicitări către partenerii noștri pentru a ne ajuta să ne consolidăm capacitatea de apărare, inclusiv pe această dimensiune (apărarea antiaeriană – n.n.). Avem discuții destul de bune iar când o să avem rezultate concrete, le vom comunica. Pentru noi, securitatea oamenilor este lucrul cel mai important”, a menționat Maia Sandu.

România oferă 600.000 de dolari pentru întărirea capacității de apărare a Moldovei

La scurt timp după această declarație, Ministerul de Externe de la București a difuzat un comunicat în care a anunțat că România va acorda Republicii Moldova 600.000 de dolari pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare.

Diplomația română mai precizează că banii vor ajunge la Chișinău prin intermediul fondurilor NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 de dolari. Ministrul Bogdan Aurescu i-a transmis deja secretarului general al NATO scrisorile de informare privind decizia luată de Guvernul de la Bucureşti.

Aflat la Chișinău la începutul acestei luni împreună cu ministrul federal al Apărării, Christine Lambrecht, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că Republica Moldova va beneficia și de instruiri din partea Armatei Române iar ministrul german al Apărării a promis drone pentu Armata Naţională a Moldovei.

Maia Sandu și Salome Zourabișvili au condamnat agresiunea rusă în Ucraina și au reafirmat aspirațiile europene ale celor două țări.

Președintele georgian a spus că războiul din Ucraina a arătat Europei adevărata față a Rusiei și a ajutat partenerii europeni să privească altfel vechiul trio asociat – Moldova, Ucraina, Georgia. Iar Maia Sandu a accentuat că acum este de datoria autorităților să facă totul pentru „a grăbi realizarea visului european al cetățenilor celor trei state”.

Citește și: Raport despre monopolul partidelor asupra presei în România

Poliția de la Chișinău a evacuat pseudo-protestul „grupării pentru hoție și război”

În paralel, așa-numita coloană a cincea a Rusiei din Moldova lucrează insistent la destabilizarea țării. Exponenții unei grupări criminale, care au jefuit țara zeci de ani, s-au refugiat în Israel, Marea Britanie și Turcia, au intrat în combinații geopolitice cu Kremlinul și finanțează acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova pe fondul scumpirilor la resursele energetice.

Duminică seara, poliția a oprit pseudo-protestul organizat în centrul Chișinăului de gruparea numită de Maia Sandu „pentru hoție și război”, după ce pretinșii protestatari au sfidat legea și au instalat corturi pe carosabil în fața Guvernului, Președinției și Parlamentului.

În timpul operațiunii de evacuare a corturilor, oamenii legii au depistat mai multe obiecte interzise. În replică, liderul Partidului Șor, condamnatul fugar Ilan Șor, a acuzat-o pe Maia Sandu de dictatură și și-a chemat susținătorii la nesupunere civică.

Citește și: PODCAST | Vechea Cortină de Fier a determinat și ratele de vaccinare anti-COVID

Natalia Gavrilița: Vom continua să menținem pacea

În legătură cu intervenția de duminică seară a oamenilor legii, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a menționat că „dreptul la libera exprimare nu înseamnă dreptul de a pune în pericol viața celorlalți. Instituțiile statului vor interveni profesionist, așa cum au făcut-o ieri, în limitele prevăzute de lege, pentru a ne asigura că asemenea manifestații se desfășoară într-un cadru civilizat, fără a genera instabilitate și haos. Iar cei care vor dori să transforme o formă legitimă de exercitare a unui drept fundamental într-o acțiune de destabilizare vor fi sancționați”, a menționat Gavrilița.

Citește și: Constanța vs. Rotterdam. Cifrele care arată de ce este o exagerare că olandezii se tem de portul românesc

„Încercările de destabilizare, pe care le vedem în ultima perioadă, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea. Vom continua să menținem pacea și stabilitatea, să fim alături de oameni și agenții economici în perioada de criză și să punem Moldova pe un făgaș de creștere și dezvoltare”, a mai adăugat prim-ministrul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, conducerea Partidului Socialiștilor (partid pro-rus) se află în perioada 17-19 octombrie în Rusia. Este vorba de vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea și Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM. Aceștia au anunțat că vor avea o întrevedere cu moldovenii din Rusia, la invitația organizației obștești „Centrul de promovare a unificării și susținerii tinerilor moldoveni”.

Articol publicat inițial pe Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related