Tarifele SUA și jocul României în UE

Data:

UE propune SUA tarife „zero-contra-zero” și „o veritabilă piață transatlantică”, dar negocierile abia încep, în vreme ce tarifele americane intră în vigoare mâine.

Ce înseamnă pentru România? Anul trecut, România a exportat în Statele Unite produse în valoare de peste 2,2 miliarde de euro și a importat de 1,3 miliarde de euro. Pericolul impunerii tarifelor americane este însă indirect, fiindcă o parte însemnată din exporturile țării în UE sunt componente care ulterior ajung în SUA în diferite produse finite.

Partea economică a Parteneriatului Strategic România-Statele Unite nu a funcționat niciodată foarte bine, dar de la început, Bucureștiul nu a vrut să se confrunte cu Statele Unite în războiul comercial început de Washington. Oricum premierul Ciolacu a promis susținere pentru companiile afectate.

„Orice război comercial creează perdanți, fiindcă nimeni nu câștigă”

În discuțiile pe care ministrul Economiei, Bogdan Ivan le-a avut cu Maroš Šefčovič, Comisarul european pentru Comerț și Securitate Economică, i-a spus acestuia că „SUA rămân un partener strategic și comercial esențial” atât pentru România cât și pentru Uniunea Europeană. Ofensiva protecționistă lansată de Donald Trump părea să provoace o nouă fisură în interiorul Uniunii Europene.

Citește și: „Trebuie și să ne pregătim să fim copii mari” – de vorbă cu Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, despre relația UE-SUA

Prima care a reacționat împotriva escaladării relației economice dintre Europa și Statele Unite a fost șefa guvernului de la Roma, Giorgia Meloni. În mod aparent neașteptat, de partea ei s-a situat și șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a enunțat axiomatic că „orice război comercial creează perdanți, fiindcă nimeni nu câștigă” și apreciind că ar urma „o scădere a creșterii zonei euro cu cel puțin -0,3%” dacă Europa aplică o politică de reciprocitate.

Banca Centrală Europeană a cerut deci din capul locului prudență, dar în același timp Lagarde avertizează că „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate deținute de companii americane sau chineze” și că Bruxelles-ul „ar trebui să se asigure că există și o ofertă europeană.” Șefa Băncii Centrale Europene propune în această situație „un marș către independență”. Pe scurt, Europa trebuie să-și construiască propriul sistem alternativ pentru a-și asigura suveranitatea financiară.

Continuarea în Deutsche Welle

Citește și: Procurorul care a permis plecarea fraților Tate din țară a fost propus pentru promovare de conducerea DIICOT

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Ce șanse are Nicușor Dan? Ce-l trage în sus? Dar în jos?

Nicușor Dan este prezidențiabilul cel mai atacat în această...

Fumul alb, fumul negru

Sâmbătă, în ziua înmormântării Papei Francisc, toate drumurile au...

Crin Antonescu: un președinte (anti sau pro) occidental?

Crin Antonescu este candidatul cu cea mai mare susținere...

De ce aleg candidatul 11, ultimul din listă

Conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP), asigurată de UDMR, joacă...