„Scrisoare către un prieten de departe”, de Bogdan Suceavă. Matematicianul și scriitorul româno-american, distins cu Medalia de Onoare a Societății Române de Științe Matematice, în 2020, pentru promovarea cercetării matematice și contribuțiile sale la istoria matematicii, potrivit CSUF, într-o postare pe Facebook, a transmis un mesaj adresat românilor din diaspora.
Bogdan Suceavă se remarcă printr-o activitate de cercetare bogată, cu expertiză în geometria diferențială, având 82 de articole matematice publicate și citate în reviste de specialitate de top, arată CSUF.
Matematicianul a transmis următoarele gânduri românilor din diaspora:
„Scrisoare către un prieten de departe
Dragă prietene,
La fel ca și tine am plecat din România ca să lucrez într-o altă țară. Poate tu ai ales Italia sau Marea Britanie, Spania sau Statele Unite, eu am plecat în 1996 spre Statele Unite, ca să învăț la Michigan State University. Aceea a fost ieșirea mea. Pașaportul meu a fost matematica. Am avut vreme de șase ani o bursă din partea statului Michigan. Planul meu inițial a fost să revin în țară. Apoi ceva s-a schimbat: mineriada din 1999, alegerile din 2000. A fost o vreme când aș fi acceptat să fac orice muncă, numai să nu revin în România. Nu am uitat asta. Nu uit revolta, umilințele, deznădejdea, sentimentul de sufocare, disperarea. Furia mea față de eșecul României era sinceră.
„Tu ai votat cu George Simion, eu cu Nicușor Dan”
Mă întrista neputința de a schimba ceva. Credeam că nu există ieșire pentru lumea românească. Îmi aduc aminte de prima jumătate a anilor `90, de compromisul moral al Patrulaterului Roșu, urmat de eșecul Convenției. M-a dezamăgit corupția din rândul unei părți a presei din anii `90, însoțită de dezamăgirea de a vedea continuate în sfera serviciilor secrete niște apucături abuzive de dinainte de revoluție. Asta am văzut eu, asta e mărturia mea. Nu au avut loc procesele care ar fi trebuit să facă dreptate în legătură cu decembrie 1989, nici cele care să clarifice mineriadele. M-a deranjat mult corupția extinsă din anumite medii, așa cum probabil și pe tine te-a deranjat foarte mult corupția pe care ai văzut-o. De aceea am ales să nu mai revin, cel puțin deocamdată. Și tu ai ales la fel. Pe 4 mai 2025 amândoi am votat în afara României. Tu ai votat cu George Simion, eu cu Nicușor Dan.
În aceste trei decenii am văzut personaje pe care eu le consider lamentabile ajungând miniștri, ambasadori, consuli, demnitari, aleși ai poporului, numiți pe baza unor criterii care îmi repugnă. Unii dintre ei au fost recunoscuți și decorați, lăudați și întrebați ce părere au despre mersul țării. Am văzut toate acestea și mi-am zis: nu vreau să trăiesc alături de așa ceva. Vreau distanță între mine și așa ceva. Nu am beneficiat prin nimic din aranjamentele lor. Am ales să-mi fac meseria cât de bine pot undeva departe de România. Și tu ai făcut la fel. Am ales amândoi la fel. Anii au trecut. Am muncit aproape trei decenii departe de România și la capătul acestui drum ceva surprinzător s-a întâmplat: am fost onorat pentru munca mea. Probabil și ție ți s-a întâmplat la fel. Ți-au strâns mâna străinii așa cum n-au făcut-o ai tăi. Am ieșit la liman prin munca mea. Probabil și tu ai trăit experiența asta. Am fost apreciat și așezat în rândul de onoare de oameni care nu mă cunoșteau altfel decât prin rezultatele muncii mele, și care vedeau doar ceea ce produc. M-am specializat în a fi felicitat de oameni care-mi văd munca și pentru care e irelevant de unde vin.
Unul dintre foștii mei colegi de facultate a intrat în politică. Îl cunosc pe Nicușor Dan de când el reprezenta la olimpiadele de matematică Făgărașul, iar eu Târgoviștea. A câștigat în mod cinstit în fiecare dintre înfruntările directe pe care le-am avut. A fost mai bun ca mine de fiecare dată. A adus două medalii de aur României, în 1987 și 1988. Ai auzit de toate astea, sunt lucruri care s-au mai spus. Nu am de gând să-ți zic lucruri pe care le mai afirmă și alții, vreau să-ți scriu ceva ce nu ți-a mai spus nimeni. Eu am concurat împotriva lui și de fiecare dată când a câștigat te rog crede-mă că a fost pe bune.
„Îți înțeleg revolta. Știu că este îndreptățită. Revolta ta este și revolta mea”
Dacă ai votat cu George Simion pe 4 mai 2025, îți înțeleg revolta. Știu că este îndreptățită. De fapt, ai dreptate: simt și eu la fel și sunt de acord cu tine. Revolta ta este și revolta mea. Ai toată expresia respectului meu. Recunosc că mi-e scărbă de PSD și nu există nici un moment din acești 35 de ani în care eu să mă fi aflat alături de cineva din conducerea acestui partid, care merită să ajungă la lada de gunoi a istoriei pentru câtă lipsă de respect au manifestat față de profesionalism și onestitate. Așa simt eu despre ei, uneori mi-aș dori să mă înșel.
Mesajul votului tău a fost bine auzit și bine înțeles. Pe de altă parte, 18 mai e momentul unor alegeri a căror importanță depășește nivelul supărărilor noastre personale. Ne îngrijorează în egală măsură viitorul României în următorul deceniu și, mai departe, perspectivele ei. România are nevoie de un președinte lucid, cu o excelentă cultură tehnică, dotat cu experiență administrativă și legală, capabil să asculte și când nu-i convine ce aude, care nu fuge de dezbateri, care e verificat intelectual la cel mai înalt nivel, care impune respect prin anvergura lui intelectuală atunci când se întâlnește cu alți politicieni. Nicușor Dan a promis că va aduce experți de cel mai înalt nivel care să ajute economia României. Aștept de la el asta. O echipă de consilieri care să dea soluții și care să ajute fiecare dintre cetățenii României, de asta are nevoie. Sper să-i găsească și împreună să ajute România. Sper să ia decizii inteligente în materie de politică externă, să numească ambasadori competenți, să analizeze cu luciditate în domeniul apărării. Toate aceste lucruri țin de atribuțiile președintelui, și mi-aș dori pentru România ca cel mai inteligent dintre noi să ia aceste decizii. Și știi de ce? Pentru că uneori mă tem.
„Mărturia mea e a cuiva care l-a cunoscut foarte bine pe Nicușor Dan”
Era de datoria mea să-ți scriu: s-a întâmplat să fac parte din aceeași generație cu Nicușor Dan. Am fost colegi de facultate la București, 1989-1992, înainte ca el să-și continue școala la Paris. A fost o întâmplare, am nimerit în bancă lângă el. Ne-am văzut în sala de curs și la examene vreme de trei ani. Mărturia mea e a cuiva care l-a cunoscut foarte bine. Ține la critică, ține la glume, ține la mișto, și dacă va greși eu voi fi primul care-l va critica. De fapt, am făcut-o în trecut. Am scris articole în care l-am criticat. Nu s-a supărat pe mine, m-a ascultat mai departe. Am pentru el cel mai sincer respect, și mă bucur că milioane de oameni simt la fel. Îmi inspiră încredere prin calitatea lui profesională și morală, ceva ce n-aș putea spune despre vreunul dintre politicienii a căror prezență mi-a inspirat vreme de decenii numai silă. Nu fac parte din echipa lui electorală. N-am fost membru de partid niciodată, la fel ca și tine. Experiența mea politică se limitează la a sta departe de politicieni. Dar acum văd clar: oare e prea mult să sper că vei vota cu cel mai inteligent, cel care te poate ajuta cel mai mult?
„Poți ajuta România votând pentru Nicușor Dan”
Pe 18 mai 2025 poți ajuta România votând pentru Nicușor Dan. Pentru că va avea soluții la nivel politic pentru a asigura legăturile internaționale de care România are nevoie pentru ca tu și familia ta, toți cei rămași din țară, să aibă parte de mai bine. Utopia izolării României nu ni se aplică. Nu avem luxul frondei adresate tuturor și, de fapt, nu avem nevoie de asta. E mai bine pentru tine, personal, ca cel care te reprezintă pe plan internațional să fie cineva de o inteligență indiscutabilă. Speranța mea e că dacă Nicușor va fi la Cotroceni, România nu va fi marginalizată, desconsiderată sau furată. România nu are o armată redutabilă, nici alte bogății decât oamenii ei, dar a fost binecuvântată de minți remarcabile. E mai bine pentru tine să beneficiezi de reprezentarea pe plan internațional a unei asemenea minți. Nu crezi că a venit vremea asta?
E ca și cum ai fi membru într-o comisie de angajare a celui care te va reprezenta în lume. Nu ți-ai dori oare să delegi această reprezentare celui mai inteligent, cu experiență administrativă și legală amplă?
Vreau să mă întorc în România. Nu mă vei vedea ocupând vreo demnitate, nu sunt făcut pentru așa ceva. Am obiceiul prost de a le spune tuturor ce cred despre ei. Nu-mi doresc altceva decât ca România să fie bine, de aceea ți-am scris.
Cu drag,
Bogdan Suceavă
din California”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Facebook/ Bogdan Suceavă)
Stimate Domn, Bogdan Suceava,
Tocmai pentru că nu locuiți în România, nu puteți percepe motivele pentru care avem, acum, 200 miliarde datorie externă, 10% deficit economic și 140.000 firme românești închise în ultimii doi.
Motivul :profesioniștii de excepție ai țării (din care faceți și dumneavoastră parte), au ales să își caute dreptul la viață decentă, pe bună dreptate, în altă parte. Așa ziși „profesioniști”, au rămas să „conducă țara” aducând-o în starea în care o găsim astăzi.
Dacă doriți intradevar ca soarta României (precand de la premiza că încă vă iubiți originea) să aibă o șansă, trebuie să acceptați dictonul „nu poți să faci lucrurile la fel și să te aștepți la rezultat diferit”.
Vă dorim să vă bucurați de viața și aveți sufletul împăcat, nu manipulat.
Dumnezeu să binecuvinteze România!