Seceta și canicula au distrus 50% din culturile agricole. Prețul legumelor a crescut | Bihoreanul

Data:

spot_img

Seceta și canicula au distrus 50% din culturile agricole. Aerul încins a ars câmpurile și serele din județul Bihor. În lipsa producției, prețul bucatelor a explodat.

Săptămâna trecută, kilogramul de fasole verde se vindea în Piața Rogerius cu 25 lei, ca în primăvară, când era trufanda, iar castraveții au sărit la 8 lei kilogramul.

Roșii de-ale noastre nu avea nimeni de vânzare. Majoritatea erau aduse din import, pentru că cele de aici au fost coapte de soare.

„N-am mai văzut așa ceva! Anul trecut, pe vremea asta kilogramul de varză era sub 2 lei. Acuma la en gros e 5 lei și în piață ajunge la 7 lei”, spune un legumicultor din Diosig, Seres Lajos. Vipia ne arde la buzunare.

Citește și: Noua practică a instanței supreme: Orice ONG poate face plângere împotriva unei soluții de clasare a procurorilor

Cod roșu pentru agricultură

Codul galben de caniculă din meteorologie s-a transformat în cod roșu pentru agricultură. „Conform înștiințărilor depuse de agricultori la primăriile din județ, canicula și seceta pedologică din acest an au afectat 60.000 de hectare de culturi agricole”, spune șeful Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan.

Cele mai afectate sunt porumbul și floarea soarelui. „Pe parcelele verificate, gradul de calamitare variază între 30 și 50%. Valoarea pagubelor va fi cunoscută ulterior încheierii verificărilor în teren”, spune directorul.

Citește și: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?

Zona cea mai arsă este Câmpia Crișurilor, în sudul județului, cu localități ca Cefa, Salonta, Ciumeghiu și Avram Iancu, iar pierderile fermierilor sunt colosale. „În zona Sâmbăta, spre exemplu, sunt parcele unde nici nu merită recoltat porumbul. Fermierul intră în câmp cu combina doar pentru a elibera terenul pentru altă cultură”, povestește Hodișan.

Polul secetei începe imediat după ieșirea din Oradea spre Salonta. „N-a mai plouat cum trebuie de 3 ani.  Acum două săptămâni au căzut câțiva stropi, cât să ude mașina. Când s-au oprit, am săpat în parcela de porumb, iar la 30 de centimetri solul era complet uscat”, spune Florin Ciurdariu, care muncește cam 1.000 de hectare pe raza a patru comune din Câmpia Crișurilor.

Continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/  matthiasboeckel)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Israelul ar fi pregătit timp de 15 ani operațiunea din Liban | Aktual24

Israelul ar fi pregătit timp de 15 ani operațiunea...

Responsabilitățile și impactul portofoliului Roxanei Mînzatu în noua Comisie Europeană

Roxana Mînzatu a fost numită în funcția de Vicepreședinte...

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie | The Epoch Times

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie. În...