Șefii Poliției Bihor consideră că detaliile cazului Filimon nu sunt de interes public

Data:

Șefii Poliției Bihor consideră că detaliile cazului Filimon nu sunt de interes publicConducerea Poliţiei Bihor a transmis, miercuri, un răspuns la solicitarea făcută de publicația BIHOREANUL pentru a lămuri acuzele lansate de subcomisarul Paul Filimon, protagonistul unui reportaj Recorder, care susţine că a devenit ținta unor demersuri abuzive din partea șefilor și colegilor săi, inclusiv prin divulgarea de informații din bazele de date de către angajați ai instituţiei.

Ce am cerut.

Printr-o cerere transmisă Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor pe 27 iulie, adică imediat după publicarea reportajului Recorder, BIHOREANUL a solicitat conducerii instituţiei să transmită un punct de vedere oficial legat de acuzaţiile făcute de Paul Filimon. Concret, șefilor IPJ li s-a cerut să precizeze dacă s-au demarat verificări interne legate de afirmaţiile ofițerului, în sensul că datele personale ale soţiei şi părinţilor acestuia ar fi fost accesate şi divulgate fără drept de către un angajat al instituţiei, către persoane străine.

De asemenea, BIHOREANUL a solicitat să se comunice „ce măsuri s-au dispus pentru securizarea accesului la bazele de date ale MAI, în condiţiile în care incidentul de securitate reclamat de poliţistul Filimon vine la scurt timp după o situaţie similară care a ajuns obiectul unor dosare penale soluţionate prin trimiterea în judecată a unor poliţişti inculpaţi pentru aceleaşi infracţiuni, în favoarea unui om de afaceri notoriu, Victor Micula: acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu”.

Tot referitor la cazul ofiţerului de poliţie Filimon, BIHOREANUL a solicitat conducerii Poliţiei Bihor să comunice care este procedura pentru testarea psihologică a poliţiştilor şi în ce situaţii se poate solicita de către conducerea instituţiei evaluarea neuro-psihiatrică a acestora, una dintre acuzele aduse de către poliţist fiind aceea că această procedură a fost folosită pentru a-l şicana.

Citește și Dan Diaconescu, trimis în judecată pentru act sexual cu un minor și folosire a prostituţiei infantile

Concret, sub pretextul că nu s-ar fi descurcat prea bine la testele de atenție, fără însă a i se da niciun fel de detalii, poliţistul a fost declarat „apt condiționat”, iar în baza acestui rezultat, a fost scos de la munca din teren, i-a fost luat pistolul, iar șeful IPJ Bihor ar fi dispus trimiterea lui și la un control psihiatric, tentativă la care s-a renunțat după ce Filimon a pus întrebări insistente cu privire la motivele acestei verificări. 

Ce am primit

Răspunsul transmis miercuri prin Biroul de presă al Poliţiei Bihor a fost că informaţiile solicitate… nu ar fi de interes public, iar asta în condițiile în care prezentarea cazului Filimon a stârnit numeroase discuții și vii comentarii în spațiul public, în ultima săptămână.

„În conformitate cu prevederile art.12, lit. e), din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informațiile solicitate de dumneavoastră, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”, se precizează în documentul transmis redacției, în care Poliţia Bihor mai şi mulţumeşte „pentru încrederea acordată” şi dă asigurări de „întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public”. Mai multe, în Bihoreanul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related