Șeful spionajului german avertizează că Rusia n-a luat încă decizia finală privind o invazie

Data:

Șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei (BND) afirmă că, în pofida declarațiilor conciliante ale Moscovei, Rusia este pregătită să atace Ucraina dar că deocamdată nu a decis dacă să o facă, relatează Reuters.

„Cred că decizia de a ataca nu a fost luată încă”, a afirmat Bruno Kahl, directorul BND, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters. „Criza poate evolua în mii de moduri diferite”, a mai spus acesta, avertizând că, pe lângă scenariul unei invazii, Rusia ar putea încerca să destabilizeze guvernul de la Kiev sau să susțină separatiștii din estul țării.

Afirmațiile oficialului german vin în contextul în care Rusia a făcut vineri cele mai conciliante declarații de la escaladarea tensiunilor cu Ucraina și NATO în ultimele săptămâni.

Ambasadorul american John Sullivan a declarat la rândul său vineri, după afirmațiile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că rușii spun că au gânduri de pace, dar au pus o armă pe masă.

16.01 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că Alianța este pregătită să își sporească prezența în Europa de Est și că urmărește foarte atent cum Rusia mută soldați și arme în Belarus.

Stoltenberg a spus că Rusia desfășoară mii de soldați pregătiți de luptă, avioane și sisteme de armament S-400 în Belarus.

„Din partea NATO, suntem pregătiți să ne angajăm într-un dialog politic. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem dacă Rusia alege o confruntare armată”, a declarat Stoltenberg.

„Nu plănuim să desfășurăm forțe pregătite de luptă în Ucraina”, a adăugat înaltul oficial al NATO.

15.49 Un important parlamentar britanic și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la faptul că banii ruși se infiltrează în economia britanică și contribuie la destabilizarea geopolitică în Europa.
„În timp ce Moscova își încordează mușchii în Ucraina, banii rușilor continuă să ne otrăvească țara”, a declarat Tom Tugendhat, președintele comisiei parlamentare britanice pentru afaceri externe, într-un editorial publicat în CityAm, unul dintre cele mai importante ziare financiare din Marea Britanie.
„Nu doar tancurile reprezintă o amenințare, ci și banii lichizi”, a adăugat el, afirmând că fondurile plasate în „conturi și proprietăți din Londra sunt folosite pentru a submina securitatea Regatului Unit”. (AFP)

Articolul integral poate fi citit pe HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related