Și medicii de familie protestează. Unele servicii nu vor mai fi decontate

Data:

spot_img

Și medicii de familie protestează, după ce Casa Națională de Asigurări a anunțat reduceri de 25% pentru bugetul alocat acestei categorii.

Doctorii vor primi sume mai mici de bani pentru pacienți, iar unele servicii nu vor mai fi decontate deloc.

O altă problemă pe care o semnalează aceștia sunt și plățile parțiale sau lipsa lor totală pentru ultimul trimestru din 2023.

Asociația Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) critică această decizie și argumentează că este lovită singura categorie de doctori care au acces la populația generală.

Citește și: Activista Angi Șerban ridicată de Poliţie din casă, pentru o postare pe Facebook

Un sistem sanitar cârpit

„Într-un sistem sanitar nefuncțional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autoritățile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie.

Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023, deși noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populația generală și care putem interveni în starea de sănătate a întregii populații”, este reacția Societății Naționale de Medicină de Familie.

Asociația atrage atenția și asupra numărului scăzut de medici de familie, număr care ar urma să scadă din cauza acestor hotărâri. În acest moment, medicii nu au primit încă integral banii pentru perioada octombrie-decembrie.

„Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menționate mai sus, va agrava și mai mult acest deficit, totul, în contextul în care Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri, ei nefiind încă plătiți pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activității în aceste centre ar bloca Unitățile de Primiri Urgențe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%”.

Citește și: Panourile fotovoltaice la școală au redus facturi la energie cu 60%

Și medicii de familie protestează. Ce mai reproșează

Raluca Diaconu, medic de familie, a explicat pentru PRESShub că în loc să primească și restul de bani, au primit vestea reducerii bugetare.

„Noi tot depinde de acest buget, motiv pentru care în momentul în care ne-am trezit în luna noiembrie că pe luna octombrie am luat doar 40% din bani a zis mă, asta este, auzim și noi la televizor, sunt probleme, nu sunt bani, hai să vedem că probabil o să ne intre luna viitoare.

Nu ne-au intrat nici în decembrie banii pe noiembrie și ne-am trezit în ianuarie. Deci am rămas doar cu 40% din octombrie, iar în ianuarie a venit povestea cu reducerea valorii punctului de la cât a fost la o treime”.

Din acest motiv, medicii de familie au fost nevoiți să plătească atât o parte dintre salarii, cât și alte cheltuieli, din banii proprii.

„Greșeala noastră a fost că n-am început să urlăm în noiembrie am zis hai, asta este, avem toți niște bani puși de-o parte, ai niște economii și am început să susținem cabinetul din banii pe care i-am avut. Am plătit salarii, am plătit tot ce am avut de plătit și am mers mai departe”.

Deplasările nu se mai decontează

Însă medicilor de familie nu li s-a redus doar punctul de plată, dar li s-au redus și anumite servicii, precum deplasarea la domiciliul unui pacient. Astfel că aceste deplasări nu se mai plătesc. Singura situație în care se decontează este dacă persoana în cauză este decedată.

„Nu ni se mai plătesc, de exemplu, deplasările la domiciliu și în mod cinic, adică mergi și vezi pacientul în vârstă. Sunt pacienți în vârstă pe care nu-i vede nimeni. El știe că dacă are o problemă, sună pe dna. dr. sau pe dl. dr. și vine și vede cum se simt, le dă tratament, merge să vadă cum le evoluează boala.

Nu ne mai sunt achitate aceste deplasări la domiciliu, în schimb suntem plătiți în cazul în care mergem la o consultație la domiciliu și constatăm decesul. Deci, dacă completăm un certificat de deces primim banii pentru deplasare. Dacă tratăm un bătrân și-l ținem în viață niște ani de zile, nu mai primi acești bani”, a explicat medicul Raluca Diaconu.

Și medicii de familie protestează. Sunt supărați pe Ciolacu

O altă problemă este atitudinea premierului față de medicii de familie, a mai explicat Raluca Diaconu. Aceasta crede că cei de la Guvernare îți doresc să stârnească tensiuni în rândul cadrelor medicale.

„Dacă mă întrebați pe mine personal ce m-a deranjat cel mai tare și cel mai tare este atitudinea primului ministru care ne consideră o categorie, o speță de medici cu totul altceva decât toți colegii noștri. Eu cred că pe asta se merge. Lasă să-i dezbinăm pe ăștia și n-au decât se certe între ei și noi ne vedem de treabă. Sănătatea are bani, dar nu-i dă decât celor care sunt serioși și empatici. Adică cum? După ce ne judecă el seriozitatea și empatia noastră?”

Presiunea va trece pe spitale

Raluca Diaconu explică și ce se va întâmpla în cazul în care medicii vor refuza să semneze contractul cu Casa de Asigurări. În această situație, pacienții nu vor mai putea să vină la medicul de familie și nu vor mai beneficia de bilete de trimitere sau de rețete compensate, iar din acest motiv, aceștia se vor îndrepta către spitale.

„Deci, pur și simplu o să fie cabinete cu un număr mai redus de pacienți pe listă, care nu o să strângă toți banii ca să se întrețiă. Atunci ideea e să nu semnez contractul, nu semnez contractul, nu pot să mai asigur asistență medicală în asistență medicală primară, pentru că noi lucrăm pe baza acestui contract.

Deci nu mai putem elibera biletele de trimitere în contract cu Casa, rețetele în contract cu Casa și atunci pacienții vor suferi. Aceștia vor trebui să se ducă în spitale. Ori această asistență medicală primară este concepută în lumea asta tocmai ca să ajute spitalele, spitale care înseamnă costuri foarte mari.

Deci, vă dați seama că singura soluție în momentul în care nu mai consulți și nu-i mai omului bilet de trimitere sau rețetă compensată, pentru că oamenii sunt asigurați, deci au niște drepturi, vor ajunge la spital și atunci spitalele vor fi supraaglomerate”.

„Începe să fie umilitor”

O altă problemă a sistemului de medicină actual este și lipsa de doctori specializați pe această ramură. Raluca Diaconu spune că atât ea, cât și mulți alți colegi de ai iei, sunt în pragul pensionării. Însă tinerii nu se mai orientează către medicina de familie.

„Este o specialitate care din punctul meu de vedere, îmi pare rău că spun, dar începe să fie umilitoare. Atâta timp cât stai tot timpul și tu nu ești în stare să să ai siguranța venitului pe luna viitoare când ai în spate angajați, când ai o groază de taxe și impozite pe care trebuie să le plătești, îți dai seama că nu faci față și atunci zici nu iau această specializare.

Eu sunt om care sunt în prag de pensionare, ca mine mai mulți alți medici din România și n-avem cui să predăm aceste praxisuri pentru că pe tineri nu-i interesează sau intră în specialitatea de medicină de familie, după care virează”.

Situația aceasta este semnalată și de Societatea Națională de Medicină de Familie. Ei spun că aproximativ 25% dintre medici au peste 65 de ani și nu au cui să predea lista lor de pacienți.

„Dragi pacienți, cereți-vă drepturile, accesul nediscriminator la serviciile medicale, pentru că, încet, dar sigur, veți rămâne singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care încă profesează și se încăpățânează să supraviețuiască, deși nu știm însă cât vor mai rezista, iar în locul lor nu vine nimeni în astfel de condiții!”, menționează asociația într-un comunicat de presă.

„Stimați guvernanți, vrem cu toții să facem economie, dar nu de la sănătate și educație!”, scriu în încheierea mesajului cei de la SNMF.

Citește și: Românii care luptă în Ucraina: Există lucruri mult mai dureroase decât moartea

Medicii cer revenirea la tarifele anterioare

Astfel, medicii de familie din București și Ilfov au cerut revenirea la tarifele pentru serviciile medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Noile valori calculate de CNAS sunt următoarele:

– pentru punctul per capita – 7,7 lei;

-pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei;

– pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lider de sindicat al polițiștilor, cercetat disciplinar în procedură secretă

Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” face apel la solidaritatea...

Primarul din Crevedia, arestat preventiv în dosarul de trafic de persoane

Primarul din Crevedia, Florin Petre, a fost arestat preventiv,...