Și veteranii de război vor să facă sex. Cum să revii la viața intimă după ce ai fost rănit

Data:

Și veteranii de război vor să facă sex. Prima întrebare pe care o pun adesea soldații răniți, când ajung în spital, este dacă organele genitale sunt intacte. Unii încearcă să facă sex deja la scurt timp după ce își revin, dar alții au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. Iar acest lucru se poate datora nu numai traumei fizice, ci și stării lor psihice.

Există sex după ce ai fost rănit în război?

În Ucraina, acest subiect este încă puțin cercetat și tabu. Hromadske, publicație din rețeaua Science+, din care face parte și PRESShub, împreună cu veterani și cercetători, a încercat să răspundă la această întrebare.

Jurnaliștii s-au întâlnit cu Rodion Tristan, de 32 de ani, la Veteran Hub din Kiev. Are ochiul drept acoperit. În timp ce se îndrepta spre sediul organizației, oamenii de pe stradă i-au amintit de două ori despre rana sa.

Copiii au strigat: „Omul cu un singur ochi!”, iar tinerii: „Bună ziua, Pirații din Caraibe!”. Această atitudine a fost cea care i-a încetinit reabilitarea.

„Cu toate acestea, cel mai dificil lucru (poate sună puțin infantil) este că problema nu sunt eu.

Piatra de temelie este să lucrezi la încrederea în sine și la acceptarea de sine, dar este destul de greu de făcut atunci când oamenii arată cu degetul spre handicapul tău și te consideră un cetățean de mâna a doua.

Eu am găsit armonia și echilibrul cu mine însumi, dar principala problemă rămâne percepția societății”, a explicat Rodion.

Citește și: EXCLUSIV România datorează refugiaților ucraineni 300 de milioane de lei. În schimb, îi trimite la muncă

„Avem o categorie de oameni care și-au dat sănătatea pentru apărarea Ucrainei”

Tristan a plecat pe front, prin Corpul voluntarilor ucraineni, încă din 2015. A fost rănit în timpul unei bătălii la mina Butivka. Și-a pierdut un ochi și are semne pe față.

La începutul invaziei la scară largă, din 2022, Rodion a plecat din nou la război. De data aceasta, ca parte a Brigăzii 72. Dar, a fost trimis la o comisie de certificare militară și a fost găsit inapt pentru serviciu.

Acum lucrează ca avocat și a participat recent la un studiu al Veteran Hub privind dificultățile cu care se confruntă aceștia atunci când încearcă să revină la activitatea sexuală după ce au fost răniți.

„Subiectul sexului este în general considerat tabu în Ucraina. Nu vorbim despre asta, este doar o chestiune de «chicoteli și hahahah», acoperindu-ne gura și privind în altă parte.

Al doilea aspect este că avem o categorie de oameni care și-au dat sănătatea pentru apărarea Ucrainei și care se confruntă cu o serie de probleme”, a povestit Rodion pentru Hromadske.

El însuși a fost nevoit să își reevalueze sexualitatea.

„Când ai fața desfigurată și partea dreaptă este practic în bucăți și acoperită de cicatrici, este greu să mă văd atrăgător. Dar când nu te mai bați cu pumnul în piept, situația se îmbunătățește semnificativ.

Pentru mine, redeșteptarea sexualității mele s-a datorat faptului că încă mai am o parte stângă a feței și o carismă foarte sexy.”

Veteranul spune că problemele sale au fost mai mult psihologice și au necesitat o muncă asupra stimei de sine. Dar pentru soldații care și-au pierdut membrele, poate fi mai dificil să se întoarcă la activitatea sexuală.

„Este o parte normală a unei relații sănătoase”, spune Rodion despre importanța sexului.

Resex

Veteranii de război care au renunțat la o parte din sănătatea lor pentru Ucraina doresc, de asemenea, să facă sex. Cu toate acestea, se pot confrunta cu diverse obstacole, atât psihologice, cât și fiziologice. Uneori poate fi neclar cum să existe într-o nouă stare.

În Ucraina, există puține informații despre sexul după rănire și chiar mai puține cercetări și rezultate în acest domeniu.

Veteran Hub, o rețea de sprijin pentru soldați și familiile acestora, a lansat o platformă despre viața sexuală a soldaților după rănire, numită Resex, și a efectuat propriile cercetări.

Și veteranii de război vor să facă sex: „Când m-am trezit după operație, mi-am verificat imediat organele genitale”

Întrebarea despre cât de des au soldații probleme cu sexul după ce au fost răniți este, cel mai probabil, una retorică, deoarece nimeni în Ucraina nu ține statistici medicale.

Studiul realizat de Veteran Hub, deși nereprezentativ, ne permite să înțelegem problemele cu care se confruntă soldații după ce sunt răniți. Cercetătorii au înregistrat și analizat 37 de interviuri cu militari răniți și cu partenerii lor.

„Da, nu putem vorbi despre prevalența acestor fenomene, dar putem face generalizări precise și putem observa tendințe, formula ipoteze și observa anumite fenomene”, a explicat Olha Fokaf, cercetătorul principal al proiectului.

Una dintre aceste concluzii este importanța vieții sexuale pentru bunăstarea și reabilitarea soldaților după o accidentare.

„Când m-am trezit după operație, mi-am verificat imediat organele genitale: erau la locul lor – huh! Mă întorc la luptă și mi-am cumpărat un șorț antișrapnel pentru a-mi acoperi inghinalul. Dacă mi-ar zbura picioarele, aș putea trăi cu asta, dar penisul meu trebuie să fie intact.

Mi-aș dori ca atât picioarele, cât și penisul meu să fie intacte.

Prietenul meu a primit o bucată de șrapnel în testicul… Sună al naibii de dureros. A reușit să facă un copil și este activ sexual, dar asta e doar o realitate. Unii oameni nu sunt atât de norocoși. Asta este”, a declarat unul dintre soldații care au participat la studiul anonim realizat de Veteran Hub.

Citește și: De ce se pregătesc Fundațiile lui Soros să părăsească UE

După ce au fost răniți, soldații învață să trăiască într-un corp nou și pot regândi modul în care îl percep.

„Când o persoană are dureri constante, acest lucru afectează în mod natural modul în care se simte, intensitatea dorinței și capacitatea fizică de a face sex în mod obișnuit.

Iar dacă nu mai este posibil (vorbim de modul obișnuit – n.r.), iar persoana nu știe încă cum să o facă mai bine, determină scăderea dorinței (sexuale – n.r.), depresia etc. Când ne doare ceva – să spunem un dinte – cu siguranță nu suntem oameni fericiți, nu ne dorim lucrurile obișnuite, vrem ca această durere să se termine.

Există unele traume care sunt asociate cu durerea cronică. Trebuie să înveți să trăiești cu ea, trebuie să urmezi o psihoterapie”, explică Tetiana Rudenko, psiholog al metodei CBT și fondator al organizației Free Choice, pentru Hromadske.

Depresia afectează viața sexuală a soldaților

Dacă un soldat își percepe rana ca pe ceva care face imposibilă o viață fericită pentru totdeauna, îi va fi mai greu să se întoarcă la relații.

Prezența unor tulburări, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburarea de stres posttraumatic, pe care le pot avea veteranii, are, de asemenea, un impact.

Cu toate acestea, studiul Veteran Hub nu oferă un răspuns definitiv la întrebarea cu privire la frecvența cu care trauma reduce stima de sine. Unii soldați s-au considerat mai puțin sexuali.

Interesant este faptul că partenerii soldaților răniți au remarcat în acest studiu că nu își consideră partenerii mai puțin atrăgători. Doar câțiva respondenți și-au perceput partenerul ca pe o persoană cu o rană sau ca pe „un alt copil”, mai degrabă decât ca pe un partener sexual în timpul reabilitării.

Unii respondenți au făcut sex în spital, iar disfuncțiile au apărut mai târziu, în timp ce pentru alții a durat mult timp până la revenirea la viața intimă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto Flickr

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Cine sunt primarii care au atras finanțări-record din PNRR

Primarii USR au profitat din plin de fondurile europene...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...