Slovacia nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei

Data:

Slovacia nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei. Noul premier al Slovaciei, Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”, transmite agenția AFP, preluată de Agerpres.

„Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei” , a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

Social-democratul Robert Fico a fost numit miercuri pentru a patra oară premier al Slovaciei, după ce a promis în campania sa electorală să pună capăt ajutorului militar oferit Ucrainei şi a criticat sancţiunile impuse Rusiei, relatează Reuters.

Citește și: „Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?

Preşedinta Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, l-a numit pe Fico în fruntea guvernului după ce partidul său SMER-SSD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a câştigat alegerile din 30 septembrie şi a format o coaliţie cu partidele HLAS (centru-stânga) şi SNS (naţionalist).

Fico demisionat din funcţia de prim-ministru în 2018, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei care au avut loc după asasinarea jurnalistului de investigații Ján Kuciak.

De această dată, el a făcut o campanie electorală în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, o politică independentă a Slovaciei faţă de Uniunea Europeană şi SUA și stoparea migrației ilegale.

Fico s-a pronunțat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităților organizațiilor neguvernamentale și a acordării mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Scrutinul din 30 septembrie a fost considerat crucial pentru viitorul Slovaciei, nu numai din cauza promisiunilor lui Fico de a renunța la ajutorul acordat Ucrainei, ci și, în general, din cauza simpatiilor sale pro-Moscova într-o țară membră NATO.

Citește și: Mitulețu-Buică a fost sprijinit de liberali să rămână în conducerea AEP. Și-a dat demisia de la 1 noiembrie

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ministerul ucrainean al Apărării / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele F-16 s-a terminat | Aktual24

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele F-16 s-a terminat, aceștia...

Avertismentul serviciilor de informații europene. Care sunt planurile Rusiei | Curierul Național

Avertismentul serviciilor de informații europene. Care sunt planurile Rusiei...

„Voluntari” chinezi au interzis afișarea steagurilor „neprietenoase” în timpul vizitei lui Xi Jinping la Budapesta | Aktual24

„Voluntari” chinezi au interzis afișarea steagurilor „neprietenoase” în timpul...

Inflația în Argentina a scăzut de la 300% la doar 11% în doar câteva luni | Aktual24

Inflația în Argentina a scăzut de la 300% la...