SONDAJ | De ce nu mai ies românii în stradă, pentru justiție

Data:

spot_img

Mii de dosare urmează să fie închise, din cauză că va interveni prescrierea. Persoane cu probleme penale, nu doar acuzați de fapte de corupție, ci și de viol, tâlhărie sau violență domestică vor scăpa fără nici o pedeapsă, din cauză că Parlamentul nu a a reglementat la timp și corect chestiunea prescripției speciale.

Deși efectele vor fi chiar mai ample decât ceea ce ar fi făcut Ordonanța 13 promovată de Liviu Dragnea, cea care a dus la proteste masive, nici o mișcare de stradă nu este anunțată în sprijinul justiției sau pentru statul de drept.

Cum s-a ajuns la închiderea a mii de dosare penale

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în mai că între 2014 – mai 2022 nu ar fi existat cauze de întrerupere a prescripției deoarece un articol din Codul penal a fost declarat neconstituțional și Parlamentul nu a făcut nimic în acest timp pentru a îndrepta situația.

Citește și: Procurorii cer o lege care să oprească închiderea dosarelor penale, o aministie mascată fiind iminentă

Deși a avut mai multe luni la dispoziție, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a evitat să rezolve prevederea neconstituțională, astfel încât nume importante din zona politică vor scăpa de dosarele penale în care sunt implicate.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) din mai privind termenul de prescripție trebuie interpretată ca o lege mai favorabilă.

„Secția pentru procurori apreciază că această situație a fost generată, în principal, de pasivitatea puterilor legislativă și executivă de a interveni în termenul constituțional de 45 de zile după pronunțarea Deciziei CCR nr. 297 din anul 2018.

Astfel, s-a ajuns ca pentru o perioadă de 4 ani legislația penală să prevadă doar prescripția generală a răspunderii penale, termene legale care au fost oricum reduse de legiuitor prin Codul penal intrat în vigoare în anul 2014”, a transmis și Consiliul Superior al Magistraturii.

Citește și: CSM: Închiderea dosarelor penale, prin prescriere, cauzată de „pasivitatea” Guvernului și Parlamentului

De ce nu mai ies românii în stradă, pentru justiție

PRESShub și-a întrebat cititorii de ce nu mai ies în stradă, așa cum s-a întâmplat între 2017 și 2019, pentru apărarea statului de drept. Am primit peste 100 de răspunsuri.

Deși sondajul nostru nu are pretenția de a fi relevant sociologic, argumentele cititorilor noștri sunt interesante pentru a stabili, chiar și la suprafață, de unde vine lipsa de entuziasm în a apăra statul de drept, într-un context mult mai nefavorabil decât acum 5 ani pentru democrația din România.

Citește și: Înalta Curte și CCR au pus cruce la mii de dosare, după ce au redus termenul de prescriere a faptelor

„Posibile răspunsuri:

Eu, personal, nu mai prea pot să mă uit la știri, așa că abia am aflat că, iar, s-a întâmplat ceva în justiție!

Am fost și la Curtea de Apel, să fiu alături de magistrați și ce au făcut aceștia apoi?!

Cu toate asta, aș ieși, dar cu cine?! Știți câți eram spre sfârșit, chiar dacă lucrurile nu se redresaseră?!

Oricum, Păpușaru’ (vezi Tudor Gheorghe) a lucrat și lucrează! Se întâmplă cam doar ceea ce vrea el!”, a scris Anca Mihaiela Petrovici.

„După protestele din era Dragnea a revenit comoditatea. Iar la vot s-au deplasat votanții lor, ai PSD-ului. Acum culegem roadele” este argumentul lui Cristian Polonic.

„Pentru că este pierdere de timp și nervi degeaba. Uitați ce s-a ales de ieșirea în stradă pentru legile justiției ale lui Dragnea! Președintele făcea modeling pe bicicletă, în canadiană roșie, apoi a unit partidul meu cu hoții de la PE-SE-DE, apoi a făcut guvern pe persoană fizică….etc. Chiar n-avem ce face?” este de părere Maria Militaru.

„S-a rezolvat ceva cu 10 august? Ar trebui să plece toți necazul e că ies de la naftalină toți uzații. La vremuri noi, tot noi. Când votăm PSD, la ce dracu’ să mai sperăm?”, a comentat Carmen-Teodora Dinescu.

Mai multe răspunsuri, puteți citi aici.

Dumneavoastră de ce nu mai ieșiți în stradă în apărarea justiției? Așteptăm răspunsurile la rubrica de comentarii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Protestul din 10 august 2018 s-a încheiat cu violențe ale Jandarmeriei. Nici până azi nu s-au aflat vinovații. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
10 COMENTARII
  1. Am tot protestat în 2017 și 2018, dar indiferent ce se întâmplă, poporul votează PSD pe primul loc și PNL pe locul doi – partide de hoți cu experiență.

    Avem o mână de oameni lucizi, vreo 15%, care vor USR, singurul partid cinstit din Parlament, dar aceștia sunt sufocați de o masă de proști și hoți, care alcătuiesc restul de 85%.

    Oamenii cinstiți să plece din țară, fiindcă ei stau degeaba în România. Românii nu mai merită să aibă propria țară, sunt niște ticăloși.

  2. Nu au fost lăsate nici manifestațiile la voia întâmplării. Manifestațiile au fost acaparate de niște forțe dubioase, conduse de AUR, plus alte figuriciudate și isterice. Cum poți să manifestezi în compania lor.
    Și noțiunile de patriot, național, cinste, onestitate au fost acaparate tot de aceste forțe. Deci nu mai poți fi nimic corect fără să fi încadrat într-o proastă companie/categorie sau să fii asociat lor.

  3. Nu se mai iese pentru ca nu se intampla nimic. Pe langa faptul ca iti iei gaze si bataie, nu faci decat sa inlocuiesti o dezamagire cu alta, un corupt cu altul si per ansamblu ne adancim in vizuina iepurelui mai ceva ca Alice in Tara Minunilor. Si in timp ce societatea doar scandeaza, politicienii gasesc metode tot mai ingenioase ca sa se scoata si sa ii scoata si pe altii.

    Alta data unii zburau pentru plagiat. Acum nimeni nu mai are nici o grija, ba mai esti si blocat (de justitie si reguli). OUG 13 nu ne place? Nici o problema – administram gaze, bataie si ulterior gasim ceva si mai smecher.

    Politia se chinuie sa bage infractorii in puscarii, politicienii ii scot ca sunt puscariile neconforme.

  4. Voi nu sunteti normali? Lumea intreaga protestează împotriva săraciei, a inflației etc….și voi iar incepeti cu justitia! Să potesteze magistratii cu venituri de 40 de mii lei lunar și să pună mâna să lucreze dosarele nu să se ocupe de propagandă politică

  5. Nu ies in strada pt justitie pentru ca toate astea sunt orchestrate in spate de politicieni. Am auzit la radio ca azi o sa protesteze unii pt salarii. Deci se protesteaza, pe interese, in functie de cine e in spatele manifestarilor 🙂 Si cum se mai imbogatesc unii daca merge justitia brici?

  6. Romanii ies in Strada numai la comanda si numai atunci cand sunt platiti ,adica pomanagii!
    Inca nu le-a ajuns cutitul la os la cei multi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sociologul Alfred Bulai a fost arestat preventiv

Sociologul Alfred Bulai a fost arestat preventiv pentru 30...

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (I)

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de...