Curtea de Apel din Napoli a decis predarea lui Darius Vâcov în România. Dragnea l-a susținut în instanță

Data:

Judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov, condamnat în țară la o pedeapsă de 6 ani închisoare. Decizia instanței italiene nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. În apărarea sa, Vâlcov s-a folosit de mai multe înscrisuri, printre care o declarație a lui Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a arătat, în scris, că l-a angajat pe Vâlcov la cabinetul său pentru că cel din urmă nu mai avea resurse materiale. Fostul ministru a mai adus în apărarea lui o interpelare a unor deputați privind condițiile din închisorile din România și de un studiu făcut de avocatul clujean Radu Chiriță care, prezentat în calitate de profesor universitar și expert, a desființat sistemul penitenciar din România.

Interpelarea deputaților către ministerul Justiției, din luna mai 2023, a fost semnată de mai mulți politicieni, însă avocații italieni ai lui Vâlcov au insistat pe numele Simonei Maya Teodoroiu, prezentată ca fost judecător la Curtea Constituțională, în prezent deputat PSD.

Citește și: Un profesor au demisionat de la Facultatea de Jurnalism după ce a fost angajat un fost șef al SRI

S-a predat după trei săptămâni de la condamnare

Fost ministru al Finanțelor și vicepremier în guvernele controlate de Liviu Dragnea, Darius Vâlcov, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție.

În mai 2023, la două luni de la condamnarea din România, Vâlcov s-a predat autorităților de la Napoli, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare. Autoritățile române aveau informații că Vâlcov ar fi în zona Milano, unde avea deschisă o afacere, dar a ales sudul Italiei pentru a se preda.

Darius Vâlcov s-a predat în Portici – un oraș din regiunea Campania, provincia Napoli, potrivit presei italiane. Fostul demnitar ar fi contactat poliția, după care s-ar fi prezentat la secție.

Fostul primar al Slatinei a fost gasit vinovat acum pentru trafic de influenta si spalare de bani, infracțiuni în urma cărora ar fi încasat necuvenit peste un milion si jumatate de euro.

Ca să acopere acest prejudiciu instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

Complicele lui se ascunde tot în Italia

În același dosar instanța din România a mai dispus condamnarea lui Minel Prina, de asemenea fost primar al municipiului Slatina, la 4 ani şi 6 luni de închisoare.

Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, Petre Bogdan Timofte, afacerist, a primit 3 ani de închisoare, iar Constantin Tomescu, afacerist, a primit şi el 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Şi fostul primar al Slatinei, Minel Prina, condamnat la patru ani şi şase de închisoare pentru fapte de corupţie, se află în Italia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related