Rapoartele Curții de Conturi ar trebui să fie publicate pe site de instituțiile de stat

Data:

Rapoartele Curții de Conturi ar trebui să fie publicate pe site de instituțiile de stat, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Mihai Botez.

Potrivit USR, cetățenii vor fi mai bine informați cu privire la un aspect esențial din activitatea instituțiilor și autorităților publice centrale și locale: modul de gestionare a resurselor publice.

„Rapoartele Curții de Conturi reprezintă o oglindă a activității unei primării sau unui minister, iar aceasta nu trebuie ascunsă, ci afișată, transparent, pe site.

Cetățenii sunt cei care pot pune presiune pe primar și decidenți să îndrepte neregulile găsite de Curtea de Conturi, dar, pentru a putea cere aceste lucruri, cetățenii trebuie să fie la curent cu aceste rapoarte.

Proiectul meu de lege obligă instituțiile publice la transparență și dă posibilitatea cetățenilor să fie informați și să evalueze actul de decizie și administrație”, a declarat Mihai Botez.

Citește și: Miliardarii naziști. Istoria neagră a BMW, Porsche, Dr. Oetker și a altor corporații azi populare

Proiectul modifică legea accesului la informații

Proiectul modifică Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în sensul introducerii în categoria informațiilor comunicate din oficiu de autorități și instituții publice a rapoartelor de audit ale Curții de Conturi.

Tot în categoria informațiilor comunicate din oficiu ar urma să intre și rapoartele de follow-up ale Curții de Conturi, prin care entitatea de control arată cum au fost implementate recomandările formulate în raportul de audit și impactul lor asupra activității autorității/instituției publice.

„Într-o societate democratică, accesul liber și neîngrădit la informațiile de interes public constituie regula, iar cetățenii trebuie să beneficieze de toate pârghiile pentru a urmări cum sunt respectate legile, mai ales când este vorba de gestionarea resurselor publice”, a transmis USR, într-un comunicat de presă.

Citește și: Români blocați la Munchen. Mărturia unui pasager: Experiența a fost oribilă de la un cap la altul


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related