UDMR lovește la temelie DNA și DIICOT cu un amendament la legile justiției

Data:

Procurorii pot fi delegați sau detașați în cadrul DNA și DIICOT numai dacă au dobândit gradul profesional de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prevede un amendament depus de UDMR la poiectul de lege privind statului judecătorilor și procurorilor, potrivit unui document obținut de G4Media.ro.

Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro, dacă amendamentul va trece de votul Parlamentului, activitatea DNA și DIICOT riscă să se blocheze, deoarece cei mai mulți procurori nu dețin gradul de procuror de Înalta Curte, ceea ce înseamnă că nu mai pot activa în acadrul celor două parchete. În plus, dosarele în lucru sau trimise în judecată de procurorii care nu au grad de Înaltă Curte riscă să fie compromise.

Citește și: Ultimul proces al lui Netejoru cu Laura Kovesi, câștigat de șefa Parchetului European

„Din cauză că nu se prevede și o norma tranzitorie , în sensul ca numirile /delegările făcute sub imperiul legii vechi  rămân valabile , se va invoca nelegalitatea tuturor dosarelor și cam 70% din procurorii DNA și DIICOT se întorc la parchetele de la care provin”, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Potrivit unor surse politice consultate de G4Media.ro, amendamentul UDMR ar fi fost inițial susținut de anumiți deputați din PSD, însă nu a avut susținere în partid. Mai mult, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, pentru G4Media.ro că PSD nu va depune amendamente și că va susține doar observațiile făcute de CSM la legile justiției.

Citește și: Autoturismul personal devine istorie. O transformare radicală la nivel mondial

În 2021 au mai existat tentative similare de modificare a legii în sensul creșterii condiției de vechime pentru accederea în DIICOT și DNA la 10 ani. Cele două parchete au cerut reducerea condiției de vechime de la 10 ani la 7 ani și au atras atunci atenția că „menţinerea unei vechimi de 10 ani pentru accederea la postul de procuror în cadrul DNA şi DIICOT, în condiţiile în care conduce la permanentizarea deficitului acut de personal, este de natură să conducă la o gestionare precară a fenomenului criminalităţii organizate şi corupţiei la nivel înalt”.

Continuarea în G4 MEDIA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...