Aderarea României la Schengen, din nou pe agenda JAI, la un an de la respingere

Data:

Aderarea României la Schengen, dar și a Bulgariei va fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne) din 5 decembrie.

Aderarea României la Schengen, ultimul tren

Europarlamentarul Vlad Gheorghe spune că mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, „de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an”.

„Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011“, a scris, pe Facebook, Vlad Gheorghe, europarlamentar USR – Grupul Renew Europe.

Citește și: Peste 75.000 de semnături pentru Legea „Fără păcănele” inițiată de USR

Bulgaria și România au bifat criteriile pentru spațiul Schengen

Admiterea de noi membri în spațiul Schengen fără frontiere necesită aprobarea unanimă a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), format din miniștrii de interne din cele 27 de state membre ale UE.

CE a publicat recent rapoartele pentru Bulgaria și România privind implementarea proiectelor pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare, care au început în urmă cu șase luni.

Citește și: Incredibilul drum al inimii Reginei Maria. Unde ar trebui să se afle de fapt

Bulgaria și România au obținut rezultate solide, cu cele mai bune practici stabilite în domeniile procedurilor de azil accelerate și al returnărilor eficiente, al gestionării frontierelor și al cooperării consolidate cu țările vecine.

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

Austria și Olanda au votat, pe 8 decembrie 2022, împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Olanda a menționat în ședința Consiliului Justiției și Afaceri Interne (JAI) în care s-a discutat despre lărgirea spațiului Schengen că nu mai are ceva de reproșat României, în schimb s-a opus aderării Bulgariei.

Cum votul a fost la pachet pentru cele două țări, a picat și România.

Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței Consiluliului JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.

Citește și: România în Schengen. Momentele importante ale unei zile importante

De ce Austria dorește să se opună aderării României la spațiul Schengen

Pentru a înțelege de ce Austria se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, dar susține Croația în acest demers, este obligatoriu să înțelegem cum a evoluat în UE criza migranților din 2015 și până în prezent și modul în care s-au raportat statele UE la această criză.

Din acel moment, introducerea controalelor la frontieră, prin invocarea Codului Frontierelor Schengen, a devenit normă pentru 6 state UE: Norvegia, Austria, Suedia, Germania, Danemarca și Franța.

Mai exact, câteva state puternice în Uniunea Europeană au început să conteste eficiența și chiar legislația spațiului Schengen, punctul culminant fiind atins chiar în acest an, în aprilie 2022, când Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a emis o decizie prin care amintește statelor UE că nu mai respectă dreptul la liberă circulație în spațiul Schengen și că abuzează de o prevedere care po

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos / George Călin

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Florin Piersic a fost operat. Starea actorului este stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de...