Un apartament în Cluj costă 200.000 de euro, în Madrid 170.000 de euro. Ce fac tinerii

Data:

Un apartament în Cluj costă 200.000 de euro, în Madrid este în jur de 170.000 de euro. Conform Eurostat, în România sunt înregistrati cei mai mulți tineri care trăiesc în case supra-aglomerate, adică circa 60% nu au spațiul lor personal.

Problemele se extind și la adulții care locuiesc în condiții similare, a declarat Silviu Faiăr, în cadrul evenimentului „Despre justiție socială, burse Erasmus, terapie gratis, job-uri, oportunități pentru tineri, chirii mai cheap’’. 

Evenimentul a fost organizat de Nicu Ștefănuță, singurul europarlamentar verde din România, în data de 11 decembrie.

„În România, să fii student e mai mult un lux decât o necesitate”, sub acest motto-ul a avut loc evenimentul organizat de Nicu Ștefănuță, împărțit în 2 panel-uri: despre egalitate și ce nu funcționează la nivel social, respectiv despre terapie și depresie. 

Europarlamentarul Ștefănuță susține că există prea mulți studenți raportat la numărul căminelor, România fiind o țară inegală. 

„În Cluj, există 90.000 de studenți și doar 5.000 – 7.000 de locuri la cămine. Unde se îndreaptă restul? Direct pe piața imobiliarelor, unde costurile închirierii unei garsoniere încep de la 380 de euro. Situația din Cluj e regasită și în București, Iași, Timișoara și Oradea”, a declarat acesta. 

Citește și: Cum se poziționează republicanii americani față de strategia de a ajuta militar Ucraina

Cei care își aleg țări precum Suedia sau Irlanda se confruntă cu dificultăți în a se întreține

Europarlamentarul afirmă că tinerii trebuie să aibă acces la locuințe, la burse, la transport gratuit, fără să existe o luptă continuă cu guvernul.

Totuși, problema burselor există inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Aceasta se laudă că trimite 13 milioane de tineri în Erasmus, dar programul este îndreptat mai degrabă către copii înstăriți. 

Majoritatea studenților aleg Polonia ca destinație, fiind cea mai accesibilă țară din punct de vedere financiar, în special al chiriilor, declară europarlamentarul Ștefănuță.

Cei care își aleg țări precum Suedia sau Irlanda se confruntă cu dificultăți în a se întreține. Tinerii sunt nevoiți să-și ia joburi part-time, conform Iuliei Ghimpeteanu, președinta Asociației Studenților Erasmus. 

„Obiectivul unui Erasmus clar nu este acesta!”, punctează europarlamentarul Ștefănuță. Împreună cu partidul verzilor, el își propune creșterea bursei Erasmus cu 1.000 euro/lună pentru a combate neajunsurile actualei burse. 

„Trebuie sa înaintăm această reformă pentru a preveni ca unul din cele mai tari proiecte UE să se ducă pe apa sâmbetei”, afirmă reprezentantul verzilor.

Citește și: De ce a revenit epidemia de rujeolă. Cum îți protejezi copilul

Dacă ai o problemă mintală nu e considerată condiție medicală

Panelul al doilea a pornit cu un subiect tabu în România, respectiv cel al terapiei. Terapia, precum traiul unui student român, este considerată tot un lux. 

O ședință la terapie costă între 200 și 400 de lei. Nicu Ștefănuță propune un proiect ce prevede decontarea a 30 de ședințe de terapie în România.

„La momentul actual, dacă ai o problemă cu bila e considerată condiție medicală, dar dacă ai o problemă mintală nu e considerată condiție medicală’’, declară acesta.

Tinerii prezenți la eveniment au dezbătut inclusiv subiectul pensiilor și ajutoarelor sociale, aspecte ce merg la fel de prost. Astăzi, pensia pe handicap este 1.000 lei/ lună.

În România, o pensie în sine e considerată „o anticameră a morții, unde statul parcă te dă deoparte și așteaptă sa mori”, conform eurodeputatului Nicu Ștefănuță. 

Nicu Ștefănuță a reușit să organizeze un spațiu de dezbateri deschise, unde fiecare tânăr a intervenit cu argumente și opinii pertinente. Tinerii sunt interesați de dezvoltarea țării, de România de care s-au saturat să fugă pentru a căuta un trai mai bun în alte părți.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

5 multinaționale sunt responsabile pentru un sfert din poluarea cu plastic din lume

5 multinaționale sunt responsabile pentru un sfert din poluarea...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...