Un fost angajat al SRI va preda la Facultatea de Jurnalism. Deși nu are studii în domeniu, spune că postul este sub nivelul lui

Data:

spot_img

Fostul șef al departamentului de Resurse Umane din SRI a obținut un post de asistent universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, chiar dacă nu are experiență în domeniul în care ar urma să predea.

Ziua profesor, seara angajat la SRI

Senatul Universității București a validat miercuri concursul prin care Antonio Amuza devine oficial unul dintre profesorii Facultății de Jurnalism. Acesta ar urma să predea mai multe cursuri despre publicitate, chiar dacă, potrivit CV-ului, nu are studii în acest domeniu, iar experiența lui este una minimală.

Același CV dezvăluie că Antonio Amuza nu doar că lucra la SRI, dar concomitent era și profesor asociat la Facultatea de Sociologie, unde preda din 2014. Însă în perioada respectivă, acesta se prezenta doar ca sociolog la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), fondat de fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu.

Citește și: Legi noi. Cei interceptați de serviciile secrete vor fi anunțați dacă suspiciunile nu se confirmă prin trimiterea în judecată

Fiind unicul candidat pentru acest post, Antonio Amuza a reușit să treacă de toate pragurile de validare din cadrul FJSC fără aproape nicio problemă, potrivit jurnalistei Emilia Șercan, cadru didactic la facultate.

O singură persoană din cadrul instituției a contestat candidatura fostului șef din cadrul SRI. Raluca Radu, profesor universitar și directoarea departamentului de Jurnalism a FJSC, ar fi elaborat un document în care atrăgea atenția asupra lipsei de experiență a acestuia.

Emilia Șercan contestă decizia UB

Emilia Șercan, profesoară a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a exprimat nemulțumirea legată de situația actuală, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Aceasta consideră că un fost angajat al SRI nu ar trebui să poată să predea într-o instituție care are ca scop formarea viitorilor jurnaliști.

Citește și: Parlamentul European: se interzic spionarea jurnaliștilor, perchezițiile sau obligarea divulgării surselor acestora

„Persoana desemnată câștigătoare a acestui concurs este un domn care a menționat în CV-ul personal că a lucrat, ba chiar a fost șef timp de 5 ani (2017 – 2022) în Serviciul Român de Informații.

Simpla referință la SRI din CV-ul candidatului ar fi trebuit să fie un mare semnal de alarmă pentru multele comitete și comiții de validare prin care a trecut și care nu au avut nicio problemă cu lucrul acesta teribil de problematic pentru o facultate care scoate oameni de comunicare.

Într-o breaslă atât de specială, cum e cea a presei, relațiilor publice și publicității, prezența chiar în facultatea care formează specialiștii în aceste domenii a unui fost (pe bune, fost?) angajat al SRI este un mare semn de vulnerabilitate, cu atât mai mult cu cât știm bine că SRI nu a negat niciodată faptul că recrutează mai ales ziariști”, spune Emilia Șercan pe Facebook.

„Postul este sub nivelul meu”

Antonio Amuza a răspuns, pentru Libertatea că legal nu există niciun motiv ca el să nu poată preda.

„Legea 81 privind statutul cadrelor militare nu doar că permitea activitatea didactică, ba chiar o încuraja. Am făcut asta inclusiv la Sociologie, unde repet, predau deja de nouă ani. Iar la Facultatea de Jurnalism am făcut-o în ultimul an și jumătate”.

Acesta a fost întrebat dacă, din punct de vedere moral, consideră o problemă că în perioada în care preda era și angajat al SRI.

„Eu nu știu să fie ceva mai moral decât patriotismul, dacă ar fi să mergem până acolo cu discuția, dar nici nu vreau să o dau în patetisme”, a răspuns Amuza.

Deși acesta nu are studii în domeniul publicității, Antonio Amuza a mai spus că postul este sub nivelul lui de pregătire.

„Nu simt că am intrat pe un post pe care nu-l merit, dimpotrivă. Pot spune chiar că e unul un pic sub nivelul meu de pregătire, având în vedere că am la activ 18 semestre de predare în mediul academic”.

PRESShub l-a contactat pe Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Al treilea scandal de la FJSC doar de la începutul anului

Aceasta nu este prima problemă pe care Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării o are cu profesorii săi, doar de la începutul acestui an.

În luna martie, unul dintre cei mai vechi profesori ai facultății, Marian Petcu, a fost acuzat de mai mulți studenți că acesta îi jignește în timpul orelor de curs. Studenții spuneau la acea dată că Marian Petcu face mai multe remarci nepotrivite și chiar jignitoare, referitoare inclusiv la vetimentația lor.

Mai mulți studenți din cadrul FJSC au publicat o scrisoare deschisă adresată rectorului Universității București, Marian Preda, în care au explicat ce-i deranjează la comportamentul profesorului lor.

Un alt caz a avut loc în urmă cu mai puțin de o lună când prodecanul facultății, Dan Podaru, a fost demis după ce s-a dovedit că atât el, cât și decanul l-au angajat fictiv pe unul dintre colegii de partid al fostului cadru didactic de la FJSC.

Cosmin Buta, acționarul agenției de publicitate WOPA ar fi fost angajat timp de un an și primea lunar aproximativ 3.000 de lei. Acesta ar fi trebuit să se ocupe de site-ul facultății, deși nu avea o calificare în acest sens.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Facebook- Antonio Amuza

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O cunoscută avocată, încântată de florile primite din partea proxenetului criminal Clămparu

Aflat în închisoare unde ispășește o pedeapsă de 25...

PSD și-a impus noul directorat la Transelectrica

Președinte al Directoratului a fost ales Ștefăniță Munteanu, actualul...

Noua lege a pensiilor extinde termenul de recalculare până la 75 de zile | Ziarul de Iași

Noua lege a pensiilor extinde termenul de recalculare până...