USR: Comisarul european pentru drepturile omului va urmări îndeaproape anchetele pe azilele groazei din România

Data:

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a transmis, într-un răspuns la o scrisoare transmisă de USR, că are cunoştinţă despre anchetele desfăşurate de autorităţile române pe tema azilelor groazei şi că le va urmări îndeaproape, pentru a se asigura că sunt derulate cu eficienţă şi că vor conduce la tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.

În 11 iulie, în calitate de membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputatul USR Iulian Bulai i-a adresat o scrisoare Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, pentru a o informa cu privire la gravele abuzuri petrecute în centre sociale din România sub privirea complice a autorităţilor.

„Comisarul pentru drepturile omului a răspuns scrisorii mele şi m-a asigurat că va urmări îndeaproape anchetele privind azilele groazei, pentru a se asigura că, în final, cei vinovaţi sunt traşi la răspundere. Ceea ce vor, de altfel, toţi românii. Investigarea faptelor este acum în sarcina autorităţilor. Dar problemele privind îngrijirea vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi nu se vor rezolva odată cu verdictul judecătorilor în acest caz. Institutiţiile de protecţie socială trebuie să-şi îmbunătăţească modul de lucru. Societatea civilă trebuie implicată. E nevoie de o schimbare profundă a sistemului”, a declară Iulian Bulai.

Citește și: O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris

Potrivit USR, Comisarul pentru drepturile omului are cunoştinţă despre realitatea din România cu privire la modul în care sunt îngrijiţi vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi. În 2019, după ce a vizitat mai multe instituţii rezidenţiale, Dunja Mijatovic a atras atenţia că România trebuie să lucreze pentru integrarea reală în comunitate a vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi. În 2021, ea a atras atenţia autorităţilor române că lucrurile nu merg în direcţia bună, constatând, printre altele, lipsa de transparenţă şi lipsa de colaborare cu societatea civilă.

După dezvăluirile privind tragediile petrecute în azilele groazei, USR a sesizat şi Comisia Europeană, solicitând activarea mecanismelor Uniunii Europene care ar putea impune respectarea drepturilor omului, dar şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

“De asemenea, USR a solicitat preşedinţilor celor două Camere convocarea unei sesiuni extraordinare şi înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară, astfel încât, în paralel cu anchetele penale, parlamentarii să analizeze cauzele ce au dus la apariţia acestor abuzuri îngrozitoare şi să stabilească ce modificări legislative se impun pentru ca grozăvii precum cele din azilele din Ilfov să nu mai fie posibile în România. PSD şi PNL au ignorat solicitările USR pentru că vor să ascundă mizeria sub preş”, a transmis USR.

Citește și: Suveranismul, celălalt nume al impunității

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Executivul a aprobat acordul cu guvernul Ucrainei pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa| Curierul Național

Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,...

Rusia, nemiloasă şi de Paştele ortodox: Atacă Ucraina cu drone şi rachete

Rusia a lansat drone şi rachete asupra Ucrainei, în...

Peste 5.000 de persoane din București și Ilfov au avut nevoie de asistență medicală de Paște

Peste 5.000 de persoane din regiunea București-Ilfov au avut...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...