USR: Prin modificările la Legea achizițiilor publice, Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să dea liber la hoție

Data:

USR acuză PSD că una spune și alta face alta și că, alături de partenerii de la PNL și UDMR, social- democrații vor să elimine și ultimele piedici din calea furtului din banul public.

„Scoate din schemă Curtea de Conturi și mărește de până la 10 ori pragul până la care pot fi cumpărate direct, fără proceduri transparente, bunuri și servicii”

Acuzațiile au fost formulate într-un comunicat transmis luni de USR.

„După ce 137 de parlamentari ai coaliției la putere, din care 78 de la PSD, au semnat proiectul prin care se dă liber la hoție prin modificarea Legii achizițiilor publice, conducerea PSD anunță că nu susține proiectul. De fapt, anunțul este doar o încercare de a-i păcăli, din nou, pe români. Ca și alte dăți, PSD spune una și face alta. Alături de partenerii de la PNL și UDMR, PSD vrea să elimine și ultimele piedici din calea furtului deșănțat din banul public: scoate din schemă Curtea de Conturi și mărește de până la 10 ori pragul până la care pot fi cumpărate direct, fără proceduri transparente, bunuri și servicii. Aceasta după ce au umflat bugetul PNDL 3 la 65,5 miliarde de lei, în timp ce românii se luptă cu facturile uriașe și cu inflația”, se arată în comunicat.

Conducerea USR vorbește despre hoție și mascarea ei.

„Este evidentă preocuparea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru furt. Mufarea clientelei politice la resursele publice este punctul principal al programului de guvernare. Iar mascarea hoției sub motivarea absorbției fondurilor din PNRR este o jignire la adresa inteligenței românilor”, declară Cătălin Drulă, președinte USR.

„Coaliția marii prăduieli vrea liniște și obediență militărească”

Și deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiției, arată cu degerul coaliția de guvernare, dspre care spune că are nevoie de o justiție ascultătoare și de o presă cuminte.

„Ies la lumină miza guvernării PSD-PNL-UDMR și resorturile care au adus aceste partide împreună: împărțirea banilor publici. Miliardele care vor veni prin «Anghel Saligny» și PNRR sunt marea preocupare a acestei coaliții a marii prăduieli, care își pune acum semnătura pe un proiect de lege pentru a permite achiziții publice fără licitație pentru lucrări de 5 milioane de lei. Valoarea este de 10 ori mai mare decât cea prevăzută de legea actuală. Fără licitație înseamnă că firmele vor fi alese direct, prietenii politici vor prospera, iar comisioanele vor fi împărțite frățește. Devine tot mai clar și de ce au nevoie de o justiție ascultătoare și de o presă cuminte. Hărțuirea și intimidarea magistraților curajoși și a jurnaliștilor curioși au și acestea o miză: nimeni să nu mai ajungă să fie tras la răspundere, nimeni să nu mai comenteze. Coaliția marii prăduieli vrea liniște și obediență militărească”, declară Stelian Ion.

„Pentru a nu fi deranjați baronii locali, Curtea de Conturi este scoasă din procesul de constatare a contravențiilor”

USR spune că, prin proiectul semnat de 137 de parlamentari ai coaliției la putere, crește de aproape patru ori (de la 135.060 lei la 500.000 lei) pragul valoric până la care pot fi cumpărate direct bunuri și servicii și este majorat de mai bine de 10 ori (de la 450.200 lei la 5 milioane lei) pragul valoric până la care pot fi achiziționate direct lucrări:

Practic, dacă modificările propuse vor fi adoptate, autoritățile nici nu vor mai trebui să se prefacă că au mai multe oferte. Vor cumpăra liniștite toalete de 80.000 de euro și băncuțe de 1.000 de euro. Iar numărul contractelor de achiziții directe va exploda pur și simplu.

În plus, pentru a nu fi deranjați baronii locali de eventuale controale, Curtea de Conturi, instituție independentă, este scoasă din procesul de constatare a contravențiilor și aplicare de sancțiuni, iar în locul ei este băgată în schemă Agenția Națională pentru Achiziții Publice, autoritate aflată în subordinea guvernului și condusă, grație PSD, de fosta mână dreaptă a ex-primarului Dan „Diamante” Tudorache.

Iar culmea tupeului, semnatarii proiectului susțin că modificările propuse vor conduce „la o creștere a performanței autorităților publice în administrarea și organizarea investițiilor și, implicit, la atingerea obiectivelor stabilite”. Ca și cum procedurile transparente și licitațiile au împiedicat până acum administrațiilor locale să facă investiții, nu incompetența și interesul manifest de spoliere a banului public.

Așa cum a făcut și până acum, USR susține dezvoltarea României prin investiții, dar nu susține furtul din bani publici și nici schemele prin care, de 30 de ani încoace, clientela de partid se îmbogățește pe spatele românilor.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

Vârsta de pensionare nu va crește în România, dacă este legată de speranța de viață. Este o declarație surprinzătoare a ministrului Muncii, în redacția Alba24.

Lavrov la OSCE: „Îmi este indiferent”. Cum s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată

Disprețuitor la adresa organizațiilor internaționale și a Vestului, Serghei Lavrov s-a străduit să demonstreze că Rusia nu este izolată. A avut succes demersul său? Alexandra von Nahmen relatează pentru DW de la Skopje.

Aktual24 | Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele de animale

Sute de fermieri olandezi își închid voluntar fermele. UE a aprobat o schema de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra ferme olandeze și a reduce emisiile de azot, relateaza Euronews.