Premiul Nobel pentru pace: laureata este în închisoare în Teheran | VIDEO

VIDEO Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru pace. Laureata de anul acesta este în închisoare în Teheran
Sursa foto: Corina Negrea / Facebook

Premiul Nobel pentru pace a fost acordat anul acesta lui Narges Mohammadi. Activista nu va fi prezentă la ceremonia de premiere, fiind condamnată la 10 ani de închisoare în Teheran, dar vor veni copiii ei – Ali și Kiana Rahmani – și soțul său, Taghi Rahmani.

Activista iraniană va începe o nouă grevă a foamei duminică, ziua în care va primi Premiul Nobel pentru Pace la Oslo, unde va fi reprezentată de copiii săi, a anunţat sâmbătă familia sa, potrivit AFP, informează Agerpres.

Mohammadi, care militează împotriva obligativităţii purtării hijabului şi a pedepsei cu moartea în Iran, va intra în greva foamei în solidaritate cu minoritatea religioasă Baha’i, doi dintre reprezentanţii acesteia aflându-se, de asemenea, în greva foamei, au declarat fratele şi soţul ei într-o conferinţă de presă în capitala norvegiană în ajunul ceremoniei Nobel, a menționat jurnalista Corina Negrea, de la Radio România Cultural, prezentă la ceremonia de Oslo.

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi

Premiul Nobel pentru pace. Ce este premiat

Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru pace. Anual, în 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului Premiilor Nobel, Alfred Nobel (1896), se desfăşoară ceremoniile oficiale de înmânare a Premiilor Nobel.

Potrivit nobelprize.org, după cum se prevede în testamentul Nobel, premiile pentru Fizică, pentru Chimie, pentru Fiziologie sau Medicină şi cel pentru Literatură sunt acordate la Stockholm, Suedia, în timp ce Premiul Nobel pentru Pace este acordat la Oslo, Norvegia.

Din 1969, la ceremonia de la Stockholm este acordat un premiu suplimentar – Premiul Sveriges Riksbank pentru Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel.

La Stockholm, laureaţii primesc medalia şi diploma Premiului Nobel de la regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Ceremonia de decernare se desfăşoară în Sala de Concerte din Stockholm.

La Oslo, Premiul Nobel pentru Pace este înmânat de preşedintele Comitetului Nobel Norvegian, în prezenţa regelui Harald al V-lea al Norvegiei, iar ceremonia de premiere are loc la Primăria din Oslo.

Premiu Nobel pentru Pace a fost acordat în acest an activistei iraniene Narges Mohammadi pentru „lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran şi lupta ei pentru a promova drepturile omului şi libertatea pentru toţi”.

Ceremonia de premiere a început la ora 14.00, ora României.

Citește și: De ce a revenit epidemia de rujeolă. Cum îți protejezi copilul

YouTube video

(FOTO: Captură video)

Citește și: Ce am învățat cât am lucrat la Canalul Dunăre-Marea Neagră

Laureaţii Premiilor Nobel 2023

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină: Katalin Kariko (Ungaria) şi Drew Weissman (SUA), pentru ”descoperirile lor despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”.

Premiul Nobel pentru Fizică: Pierre Agostini (SUA), Ferenc Krausz (Germania) şi Anne L’Huillier (Franţa), pentru „metode experimentale care generează attosecunde (a 10 la puterea minus 18 parte dintr-o secundă – n.red.) de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei”.

Premiul Nobel pentru Chimie: Moungi G. Bawendi (Franţa), Louis E. Brus (SUA) şi Alexei I. Ekimov (SUA), pentru „descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”.

Premiul Nobel pentru Literatură: Scriitorul norvegian Jon Fosse, pentru „piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor nerostite”.

Premiu Nobel pentru Pace: Narges Mohammadi, pentru „lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran şi lupta ei pentru a promova drepturile omului şi libertatea pentru toţi”.

Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice: Claudia Goldin (SUA), pentru „progresele în înţelegerea rezultatelor participării femeilor pe piaţa muncii”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.