VIDEO De ce vrea Crin Bologa, procurorul-șef al DNA, să candideze pentru un nou mandat

Data:

Mandatul procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție expiră în luna februarie. Ministerul Justiției a deschis în decembrie procedura de depunere a candidaturilor, care se va încheia la finalul lunii următoare.

Într-un interviu acordat PRESShub, Crin Bologa a confirmat că dorește să candideze pentru un nou mandat în fruntea DNA.


Autori: Sidonia Bogdan, Răzvan Chiruță


YouTube video

„Încă nu m-am înscris, dar sunt din ce în ce mai convins să continui ce am construit și să păstrez echipa, să o întăresc și să vedem unde putem ajunge cu Direcția Națională Anticorupție, să facem în așa fel încât să crească încrederea cetățenilor în noi și speranțele lor să fie justificate”, a declarat Crin Bologa, pentru PRESShub.

Procurorul-șef se laudă că în cei trei ani din primul său mandat în fruntea DNA, prin creșterea numărului de inculpați și a trimiterilor în judecată, s-au dublat de la un an la altul sumele reținute în prejudicii.

„De exemplu, anul trecut am avut 128 milioane de euro, iar anul acesta 270-280 de milioane de euro numai în dosare trimise în judecată în infracțiuni asimilate celor de corupție (fără cele de corupție directă – n.r.) cu o competență [a DNA] redusă, din ce în ce mai redusă.

În decembrie, aveam în lucru dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro. Deci merită să fii și este o profesie frumoasă cea de procuror. Dacă pot influența lucrurile în bine, atunci este o motivație în plus?”, a menționat Crin Bologa.

Citește și: După un vot al fostului CSM, dosarele de corupție pot fi direcționate discreționar

DNA a rămas fără o mare parte din competențele sale

Întrebat dacă are totuși ce să-și reproșeze după primul său mandat ca procuror șef al DNA, magistratul a răspuns doar că îi pare rău că nu a reușit să obțină mai multă putere pentru Direcția Națională Anticorupție.

„Îmi pot reproșa că n-am reușit să conving celelalte puteri ale statului că DNA, așa cum este organizată, merită să i se extindă competența. Căci am pierdut din competențe în mod repetat. Noi avem competență redusă acum.

Ori ca să ne folosim toate forțele și pentru a proteja bugetul public, trebuie să recăpătăm sau să ni se extindă competența.

În cei 3 ani n-am reușit să extindem competența DNA. Cea mai mare lipsă a noastră, în acest moment”, a răspuns Crin Bologa, în interviul acordat PRESShub.

Procurorul-șef susține că a cerut mărirea jurisdicției DNA și asupra deturnării de fonduri publice naționale (pe modelul jurisdicției actuale asupra fondurilor europene) delapidării, gestiunii frauduloasă și combaterea evaziunii fiscale și a spălării banilor.

„Noi nu avem deloc competență pe spălare de bani. Putem ancheta numai dacă este împreună cu o infracțiune de-a noastră. Dacă prindem pe cineva pentru luare de mită și vrem să-i verificăm averea, dacă a spălat sumele, dacă disjungem cauza, trebuie să o declinăm către alte parchete.

Am cerut să ni se redea competența, pe evaziune fiscală, pe prejudicii mai mari de 5.000.000 de euro, pentru că acea competență pe care am avut-o la prejudicii de peste 1.000.000 de euro s-a dovedit a fi foarte extinsă și au fost foarte multe dosare care au sufocat la un moment dat Direcția Națională Anticorupție”, a susținut Crin Bologa.

Interviul integral acordat PRESShub de către procurorul-șef al DNA va fi difuzat săptămâna viitoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concert extraordinar în deschiderea Festivalului Muzicii Maghiare 

Concert extraordinar în deschiderea Festivalului Muzicii Maghiare, propus de...

Renașterea totalitarismului sub alte forme | Puterea a cincea

Renașterea totalitarismului sub alte forme și escaladarea radicalismelor populiste...

Filmul documentar AMAR, despre hoții de buzunare, poate fi văzut la Cinema Elvire Popesco

Filmul documentar AMAR va putea fi văzut într-o proiecție...

Românii refuză „conceptul” Ciolacu, Ciucă și Simion | Revista22

Românii refuză „conceptul” Ciolacu, Ciucă și Simion și tot...