VIDEO EXCLUSIV Mărturie din Ucraina: „Am crezut la început că suntem condamnați să fim învinși”

Data:

spot_img

Mărturie din Ucraina. Anton Semizhenko nu a crezut, în prima zi când Rusia a invadat Ucraina, că țara sa are vreo șansă de victorie. Moscova are mai multă tehnologie, mai multe avioane și mai mulți soldați.

„Cel mai dificil lucru este furia, toate sentimentele că nu poți face prea multe acum. Inițial, eram speriați de potențialul și de puterea armatei rusești, care are multe rachete, multe lansatoare, multe avioane.

YouTube video

Domină cerul. Ucraina are doar 25 de avioane. Rusia are de zece ori mai multe sau chiar de zeci și zeci de ori mai multe. Deci, nu este despre mitraliere. Este despre tehnologie înaltă, pe care Rusia o are, și despre bani, pe care Rusia îi are”, a povestit jurnalistul ucrainean pentru PressHUB.

Baia, cel mai sigur loc din casă

Prima explozie a însemnat și primul șoc. Mulți și-au părăsit casele și au plecat spre zone mai sigure din vestul Ucrainei, alții au plecat cu totul din țară. Dar unii au rămas pe loc. După spaima inițială, mulți au continuat să muncească, din subsoluri, din baie sau de oriunde au un pic de internet.

„Majoritatea dintre noi lucrează din baie acum pentru că acesta este cel mai sigur loc dintr-un apartament sau o casă. Mulți oameni lucrează din subsoluri, de oriunde există internet, noi lucrăm. În primele zile, a fost chiar înspăimântător.

De exemplu, una dintre colegele mele, care este responsabilă de rețelele sociale, locuiește într-una dintre suburbiile Kievului, în partea de nord.

Rușii sunt deja în acea zonă și încearcă să spargă apărarea orașului. Dar sunt respinși constant. Au loc mereu lupte pe care le pierd. Dar se adăpostește sub clădire, care are 9 etaje și care poate fi oricând demolată.

Așa că era foarte, foarte speriată. Acum este de trei zile în această situație și nu îi mai este frică. Știi, te poți obișnui cu situația”, a povestit Anton Semizhenko pentru PressHUB.

Citește și: VIDEO A cincea zi de război în Ucraina. Armata ucraineană păstrează controlul în Kiev și marile orașe

Mărturie din Ucraina. S-au antrenat în cele două revoluții

Prima explozie a însemnat și primul șoc. Apoi, ucrainenii s-au mobilizat. Și au început să lupte. Și au încurcat planurile lui Putin, care spera să cucerească Ucraina în 48 de ore. După cinci zile, nu au reușit.

Cum au rezistat ucrainenii? Din păcate, au multă experiență de luptă, încă din 2014.

„Colegii și cunoștințele mele spun azi că ce am avut la Maidan și la revoluția demnității din 2014, când l-am răsturnat pe președintele autocratic Ianukovici, a fost o nimica toată.

Acum e remarcabil nivelul de coordonare, necunoscut înainte, căci mii și zeci de mii de ucraineni s-au coordonat, cu ajutor umanitar, cu ajutor militar, cu transport, cu tot, de la mutarea de produse din vestul Ucrainei spre front și invers.

Deci, cred că principalul ingredient sunt starea de spirit și capacitatea de a colabora. Ucrainenii s-au antrenat pentru asta în cele două revoluții. Așa că știm cum să facem.

Doar că acum este chiar serios. Știți, când auzi prima explozie, când auzi primul bombardament, este întotdeauna un șoc. Nu te obișnuiești niciodată cu adevărat.

Dar apoi, ca și colegii mei, care acum lucrează destul de des dintr-un adăpost, aproape că nu le mai remarcăm.

Au învățat să lucreze fără să-și întrerupă munca. Și, după prima zi sau, poate, după a doua zi de șoc, ucranienii s-au mobilizat din nou. Și acum formează o comunitate foarte puternică. ”

Anterior invaziei ruse, toate rapoartele FSB, serviciul de informații al Rusiei, susțineau că ucrainenii nu vor lupta cu rușii, pentru că nu au încredere în președintele Volodimyr Zelenski, în Parlament și în politicieni în general. Sondajele rusești susțineau că oamenii consideră că nu merită să moară pentru o „clasă politică coruptă”.

Mărturie din Ucraina. Anton Semizhenko, Jurnalistul ucrainean spune că, într-adevăr, oamenii nu au încredere în cei pe care îi conduc. Dar invazia Rusiei nu are legătură cu președintele sau cu oricare alt politician.

„Acum voi folosi cuvântul «amuzant», deși suntem în război, dar lucrul amuzant în ceea ce privește rapoartele rusești este că nu au reușit să-i înțeleagă cu adevărat pe ucraineni.

Cum gândesc, cum se comportă. Asta deoarece, în mod clar, fiecare proiect pro-rus din Ucraina nu a obținut ce și-a dorit. Fiecare politician pro-rus, susținut masiv de la Moscova, nu a avut succes.

Viktor Medvedciuk, nașul fiicei lui Putin, niciodată nu a fost… Rusia l-a alimentat din plin, foarte multe resurse pentru PR-ul său, dar nu a obținut nimic.

Și cred că tacticile rusești pur și simplu eșuează. În ce-l privește pe Zelenski și pe politicienii ucraineni, da, ucrainenii sunt mai degrabă anarhici.

O națiune un pic anarhică, ce nu are încredere în nici o putere. După 1300 de ani sub ruși, regimul sovietic și alte națiuni care au cucerit Ucraina, ucrainenii au învățat să-și vadă de treburile lor și nu-i prea interesează.

Singura solicitare de la autorități este doar să fie lăsați în pace.

Dar acum nu este despre Zelenski, ci despre fiecare bucată de pământ. Este despre fiecare clădire care a fost bombardată, este despre fiecare copil. Despre copii uciși, dar nu doar despre ei, ci despre fiecare copil care plânge.

Facebook-ul ucrainean, acum, este plin de furie, dar nu este o furie irațională, fără sens. Este o furie constructivă acum”, a arătat Anton Semizhenko.

Distrugerea celui mai mare avion din lume, un simbol al luptei

Pe ucraineni i-au înfuriat inițial inclusiv distrugerea celui mai mare avion de transport din lume, Antonov 225 Mriya. Apoi, au transformat acest moment într-un simbol al rezistenței lui, un simbol al visului lor de liberate.

Citește și: Mriya, cel mai mare avion de transport din lume, fabricat în Ucraina, distrus de tirurile rusești

„De exemplu, ieri (duminică, 27 februarie – n.r.), a apărut o știre, un fapt, că cel mai mare avion de transport din lume, Mriya, a fost distrus de ruși într-un bombardament.

Da, a fost disperare. Dar pentru scurt timp. Apoi, după aceea a apărut o cantitate uriașă de colaje, de meme, de desene ale artiștilor noștri. Au apărut peste tot în lume, căci «Mriya» înseamnă «vis» în ucraineană. Rușii au dat foc visului nostru.

Dar ei au vrut asta. Era un vis vechi. Nu e despre ceea ce vor avea. Nu e visul nostru real”.

Citește și: Pionii Kremlinului din România. Cum s-au activat aceștia în contextul invaziei militare ruse din Ucraina

Mărturie din Ucraina. Ce va face „nebunul de Putin”

Ucrainenii au fost impresionați de solidaritatea lumii, spune Anton Semizhenko. Dar nu sunt convinși că Vladimir Putin va renunța prea ușor la pretențiile sale asupra Ucrainei.

„Dar, în ceea ce privește aptitudinile de psihopat ale lui Putin, să zicem, da, aptitudin, nu vom ști dacă nu se va întâmpla din nou, în sens tactic. Lansează rachete tot mai grele și mai grele. Ieri (duminică, 27 februarie – n.r.) a pus armele sale nucleare în stare de alertă.

Deci, ar putea fi doar o amenințare și o mișcare diplomatică, dar el chiar crede că ucrainenii nu există ca națiune. El chiar crede că Uniunea Sovietică trebuie să se întoarcă. El chiar crede că nu ucrainenii luptă aici, ci americanii.

E atât de stupid. Și nu știu cum se va repara asta. Și nu știu ce ne va aduce asta în zilele următoare. Doar o scurtă observație. Este genul de «macho» care nu se poate preda și să se facă de râs.

Este ca un bătăuș dintr-un fel de… dintr-un fel de district rău famat. Și este imposibil pentru el să renunțe acum când rubla rusească a picat, este disperat, când piețele rusești sunt jos, când cerul rusesc… când rușii nu mai pot zbura aproape niciunde.

Se simte ca un urs încolțit. Și acesta este un moment chiar periculos.”

Citește și: Războiul din Ucraina și dilema chineză

Dar, spune jurnalistul, ucrainenii nu vor renunța ușor. Sunt mobilizați, sunt motivați și nu vor cu nici un preț să aparțină unei lumi vechi, cea a Uniunii Sovietice, căruia nu îi mai aparțin. Și, da, chiar vor în UE și în NATO.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. VIDEO Mărturie din Ucraina: „Am crezut la început că suntem condamnați să fim învinși” - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania VIDEO Mărturie din Ucraina: „Am crezut la început că suntem condamnați să fim învinși” - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania

    […] Întregul material, inclusiv video, îl puteți citi/ viziona pe PressHUB. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related