VIDEO Viceprimarul unei comune, afirmații rasiste despre săteni: „Negri și indieni”

Data:

Viceprimarul din comuna brașoveană Sânpetru, Andrei Măiereanu, a făcut o serie de afirmații rasiste în ședința Consiliului Local. În ultima întrunire, politicianul cerea schimbarea locului unde ar urma să fie construită o școală, pe motiv că în vecinătate locuiesc „negrii și indieni”.

„Domnul primar, ca zonă, nu știu dacă e cea mai potrivită zonă pentru o școală acolo”, „Acolo unde trebuie e un negru…acolo unde trebuie…”, „Nu, dar acolo-s indienii”, „Să iasă țiganii în curtea școlii și merge la șocală să învețe?”, „Iară, ca zonă, știți foarte bine ce în vecinătate acolo…”, „Indienii”, „Domnul primar, trebuie să găsim o altă locație. În mlaștină acolo și în vecinătatea a… cartierului”, „Te rog frumos să-ți iei colegii și să-i duci un pic în zona aia, pe străzile alea!”, sunt declarațiile făcute de viceprimarul din Sânpetru, de un coleg din PNL și de un consilier al PSD.

Citește și: Un oraș, o zi, trei proteste: al ucrainenilor, al anarhicilor și al comunității LQBTQ+

De la ce a pornit cearta

Toată povestea ar fi început de la eforturile primarului din Sânpetru, Marian Arhire, de a atrage fonduri europene pentru construirea unui complex educațional. Însă pentru a primi suma de bani necesară, trebuia să facă dovada că are un teren suficient de mare pentru acest proiect.

Locul pe care primarul vrea să ridice o creșă, o grădiniță, o școală, o sală de sport, un teren de sport, o bibliotecă, un loc de joacă și spațiu verde pentru copii, dar și altele, are o suprafață de 2,2 hectare și se află în apropierea unui cartier unde locuiesc mai multe persoane de etnie romă, potrivit BizBrașov.

Citește și: Putea fi prevenit falimentul Euroins? Conducerea ASF a explicat de ce s-a ajuns aici

Primarul Marian Arhire nu este la prima încercare de a pune în practică un astfel de proiect, tocmai pentru că nu aveau un teren corespunzător. Anul trecut, localitatea a pierdut fonduri în valoare de 20 de milioane de lei pentru că locația pe care urmează să se construiască era dată în folosință pentru alte activități.

Terenul bun de construit stă nefolosit

În acest moment, terenul respectiv nu mai este folosit de nimeni în prezent și aparține primăriei, deci s-ar putea construi pe el fără nicio problemă.

Diverși politicieni din localitate au încercat să invoce motive pentru ca proiectul să nu fie pus în practică. Unii susțin că zona ar fi mlăștinoasă, chiar dacă, până acum terenul a fost dat în folosință pentru construirea de hale necesare industriei mici. De asemenea, s-a adus în discuție și că drumul până la această locație ar fi greu de parcurs.

Cu toate acestea, chiar în aceeași ședință în care au fost făcute afirmațiile rasiste, primarul Arhire explică faptul că primăria nu are în proprietate un alt teren, dar și faptul că există deja o școală construită la o mică distanță de terenul respectiv, iar solul pe care se află clădirea unității de învățământ este același.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vopsiți ouă de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează | Monitorul de Botoșani

Vopsiți ouă de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează asupra faptului...

Plagiatoarea Ramona Lile taie panglici în ultima zi ca rector | Revista22

Plagiatoarea Ramona Lile taie panglici în ultima zi ca...

Șeful Poliției Rutiere Iași încalcă mai multe reguli de circulație| Ziarul de Iași

Șeful Poliției Rutiere Iași încalcă mai multe reguli zilnic,...