În ciuda chinurilor de peste 20 de ani, Iașul nu are o autogară modernă care să facă pereche cu o gară modernă. Ce șanse sunt să fie legat orașul de centrele urbane vecine?
Când spui „autogară”, încă îți vin în minte hârburile aglomerate care gâfâiau dintr-o localitate în alta și care se adunau acolo unde azi este magazinul cu parcare cu barieră de pe strada Bacinschi. Pe atunci, în Iași era doar o autogară. Astăzi sunt mai multe: cea înghesuită între blocuri și clădirea Vămii Vechi, unde traficul și mașinile parcate „fură” de multe ori o bandă din stradă, cea din Păcurari, amenajată rudimentar și fără alte legături decât cu mijloacele de transport (tramvai și autobuze) de Păcurari și Canta, cea din parcarea Kaufland Nicolina. Pe lângă acestea, mai sunt punctele ad-hoc de preluare a pasagerilor, cele mai cunoscute fiind „stațiile” improvizate între Gară și Pasajul Alexandru cel Bun.
Cele mai multe curse preiau ceea ce ar trebui să facă trenul metropolitan, un obiectiv de investiții menit să asigure confort și siguranță navetiștilor, dar care rămâne dincolo de orizont. Compania de Transport Public încearcă la rândul ei – și reușește într-o oarecare măsură – să acopere cererea de trafic, dar numai în primul inel metropolitan, adică în localitățile vecine municipiului. Iar CTP are propriile sale „autogări”: Tg. Cucu, pentru Aroneanu, Podu-Roș, pentru Tomești, Gară, pentru Rediu etc.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)