Iașul politic. Câte femei ocupă funcții alese în județ. În premieră, o femeie a preluat o funcție de vârf într-un Iași în care regăsim de regulă bărbați în fruntea instituțiilor. Dacă este prima dată după 1989 când o femeie ocupă funcția de prefect, în județ sunt câteva primărițe și consiliere, iar la Parlament, deputate și senatoare. În ansamblu, sexul feminin este însă slab reprezentat în politică.
De săptămâna aceasta, Iașul are pentru prima dată o femeie în funcția de prefect. Din 2017 și până acum doar două femei au fost la conducerea Prefecturii ieșene, dar la nivel de subprefect. Așa cum am mai relatat, Luciana Antoci a preluat mandatul într-o ceremonie ținută vineri, în care a depus jurământul alături de cei doi colegi numiți în funcțiile de subprefect, Felix Guzgă și Marian Șerbescu.
„Este nevoie și de un suflu feminin”
Întrebată de ce sunt puține femei în politică și administrație, Luciana Antoci a răspuns că încurajează femeile să facă acest pas, „chiar dacă este un demers greu de asumat și de parcurs”.
„Este adevărat, politica se face în general într-o lume dominată de bărbați. Dar eu fac politică de peste cinci ani și n-am simțit că sunt discriminată. N-am simțit nicio clipă că acolo unde am ocupat o poziție de răspundere a fost pe criteriul de gen, ci pe criteriul de competență, și știu că la Iași există doamne care au și o pregătire solidă, au și spirit competițional și cred că ar face foarte bine să acceadă către poziții din administrația publică la nivel înalt”, a spus noul prefect.
Dincolo de faptul că această funcție, „prefect”, este definită de un cuvânt care are, potrivit DEX, doar genul masculin, Luciana Antoci a adăugat că „este nevoie și de un suflu feminin” în politică și administrație.
Continuarea în Ziarul de Iași
Citește și: Mită de 30.000 euro pentru vânzarea de fructe de pădure în supermarketuri
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com/ goguoksana)