MONITORUL DE BOTOȘANI | Funcționari trimiși în judecată în dosarul cărților de identitate false

Data:

Cinci persoane, printre care și patru funcționari publici de la serviciul de evidență a populației din comuna Vârfu Câmpului, au fost trimise în judecată de procurori pentru fapte de corupție.

Suspecții au fost ridicați de mascați în noiembrie 2024, în cadrul unei ample anchete vizând eliberarea frauduloasă a unor acte de identitate românești pentru cetățeni străini.

Printre inculpații trimiși în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se numără Ionuț Sebastian A., Georgel G., Petru H., Gheorghe S. și Constantin M., dosarul acestora fiind deja înregistrat pe rolul Tribunalului Botoșani.

Ancheta a fost declanșată în urma unei investigații jurnalistice realizate de Monitorul de Botoșani încă din primăvara anului 2024, care a scos la iveală o rețea prin care cetățeni din Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă obțineau documente românești pe baze false.

Citește și: Marius Semeniuc, unul dintre suspecții din dosarul de trădare, dat în urmărire generală

Pe 20 noiembrie 2024, procurorii au organizat percheziții de amploare, soldate cu ridicarea a 17 suspecți, dintre care 12 au fost reținuți sub acuzațiile de luare de mită în formă continuată, fals informatic și complicitate la aceste infracțiuni. Alți cinci suspecți au fost plasați sub control judiciar pentru fapte similare.

Potrivit procurorilor, funcționarii implicați au încasat sume de bani pentru a introduce în Registrul Național de Evidență a Populației (RNEP) informații false despre domiciliul unor solicitanți, atestând că aceștia locuiesc în imobile unde proprietarii nu și-au dat consimțământul, fie pentru că erau decedați, fie pentru că locuințele nu aveau destinația de spații de locuit.

Mai grav, în unele cazuri, datele de identificare ale proprietarilor spațiilor respective au fost complet falsificate, modificându-se numele, prenumele, data și locul nașterii sau chiar codul numeric personal (CNP). Documentele de identitate erau eliberate fără ca solicitanții să fie prezenți, fără acordul proprietarilor imobilelor și fără actele necesare care să ateste reședința reală.

Continuarea, în Monitorulbt.ro

Citește și: Deoarece nu au fost realeși, 29 de foști parlamentari s-au reangajat la Senat sau la Camera Deputaților

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Monitorulbt.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Mai multe articole similare
Related