16 Decembrie 1989. Ziua în care curajul a pornit Revoluția Română, la Timișoara.

Data:

În urma cu 33 de ani, Timișoara se scutura din adormire, neputință și întuneric, ieșea în stradă și își striga dreptul la o viață descătușată din comunism. Spiritul ei neînfricat a fost și va rămâne o legendă adevărată în istoria unui popor care și-a croit atunci drumul spre lumină.

16 Decembrie 1989 a fost ziua în care a izbucnit revolta prin care aveam să câștigam cel mai de preț lucru pentru o nație: Libertatea!

În acea zi de 16 decembrie, în jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piața Maria se adunaseră câteva sute de oameni hotărați să împiedice o decizie de evacuare a prelatului. Oamenii veneau din toate colțurile orașului, în grupuri.

Pastorul Laszlo Tokes a ieșit, la un moment dat, alături de primarul de atunci al Timisoarei, la fereastra casei în care locuia, în încercarea de a potoli mulțimea. Totul a fost, însă, în zadar.

Nimeni nu se așteptă ca acești oameni să formeze o mișcare în stare să dărâme un sistem.

La un moment dat, din mulțime, cineva a strigat „Libertate!“. Atunci, începea să se scrie istoria. Timișorenii au oprit tramvaiele în centru, s-au încolonat și au pornit spre Catedrala scandând „Jos Ceaușescu!”.

Citește și: Judecătoarele care aveau în lucru dosarele Puiu Popoviciu și Duță, excluse din magistratură

În drum, au înlăturat toate simbolurile comuniste ce le-au ieșit în cale.

La scurt timp manifestanții au dat piept cu un cordon de scutieri, iar pompierii au început să îi stropească cu apa. Câțiva dintre ei au reușit să treacă de milițieni și au pornit prin cartiere pentru a strânge și mai mulți oameni.

Articolul complet, în Opinia Timișoarei.


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF...

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează | Monitorul de Botoșani

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează asupra faptului...