400 milioane de euro pentru IMM. Apel de proiecte

Data:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat Măsura 4.1.1., cu o alocare de aproximativ 400 de milioane de euro, care va finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor.

Marți, a început apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de stat, iar miercuri va fi deschis apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de minimis.

Sunt 1,5 miliarde de euro de care coloana vertebrală a economiei noastre beneficiază, prin intermediul unor măsuri pe care le-am anunțat în mai puțin de trei luni de zile. Sunt încântat că astăzi ia start măsura 4.1.1. atât de așteptată de IMM-uri și microîntreprinderi pentru realizarea de investiții în dezvoltarea capacităților de producție sau prestare de servicii, dar și pentru retehnologizare. Privind spre viitor, avem toate motivele să fim optimiști, pentru că, pas cu pas, se crează toate premisele dezvoltării durabile prin investiții din fonduri europene”, a transmis ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Citește și: Imaginea justiției, „spălată” de CSM cu 9 milioane de lei

Până la 500.000 de euro de IMM

Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, și o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro și maxim 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul inforeuro valabil în luna iunie 2022).

Ghidul Solicitantului pentru acest apel de proiecte, împreună cu un set de răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări se găsesc aici: https://bit.ly/3Sov8bL. Informații mai pot fi obținute și la Centrul de Informare, la numărul scurt 031.9268.

Având în vedere că MIPE gestionează peste 500 de solicitări de informații zilnic pentru toate apelurile lansate în ultimul timp (inclusiv vouchere sociale și PNRR), Ministerul recomandă ca apelurile telefonice să aibă loc doar după consultarea prealabilă a informațiilor deja disponibile pe site.

Manualul utilizatorului pentru platforma IMM Recover este aici: https://bit.ly/3AFYThF, iar Manualul de utilizare pentru depunerea cererii de finanțare este publicat aici: https://bit.ly/3QCb2JX, se arată într-un comunicat al MIPE.

Ce se tipuri de investiții sunt finanțate prin Măsura 4.1.1. din Programul Operațional Competitivitate:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

Citește și: Cine controlează televiziunile. Ionel Palăr, 9.200 de lei pe minut, de la stat. Și multe diplome

Procedura de aplicare pe platforma IMM Recover:

Proiectele, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului, vor fi depuse în platforma IMM Recover, în care potențialii beneficiari au avut de asemenea posibilitatea să se înroleze în aplicația pentru pregătirea documentelor începând cu data de 16 august 2022, dată la care a început perioada de preînscriere.

Apelurile se vor închide pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59, respectiv 30 august 2022, ora 23:59:59.

Solicitările privind relocarea contului în aplicația electronică IMM Recover trebuie transmite pe adresa de email: modificare.cont.immrecover@mfe.gov.ro. De asemenea, un manual al utilizatorului pentru platforma IMM Recover poate fi accesat la adresa https://bit.ly/3dPr3Og.

1,5 miliarde de euro pentru mediul de afaceri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inițiat un set de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, potrivit instituției, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, sunt construite astfel:

  • 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență – Programul Operațional Competitivitate;
  • 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor;
  • 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice – Programul Operațional Infrastructură Mare;
  • 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru – Programul Operațional Competitivitate.

Mai multe informații despre stadiul acestor măsuri sunt disponibile aici: https://bit.ly/3Kd7H1r.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23, „un memorial impresionant” în Delta Dunării VIDEO

Muzeul Ivan Patzaichin - Centru de Inovare Comunitară din...

Colegiul Medicilor îl critică pe Rafila, pentru declarațiile despre legea malpraxis

Colegiul Medicilor îl critică pe Rafila, după ce ministrul...

Peste 11.000 sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o săptămână

Peste 11.000 sancțiuni aplicate de Poliția Română în decurs...