73 de ani de la arestarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. Începutul calvarului pentru Biserica Română Unită cu Roma

Data:

Întemeiată la începutul secolului XVIII, în Transilvania, prin trecerea în masă a credincioşilor sub oblăduirea Romei, Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică, adică de rit bizantin, precum cel ortodox) a fost vreme de mai bine de trei secole bastion al rezistenţei românilor ardeleni în faţa tentativelor de asimilare, deznaţionalizare şi maghiarizare. Subordonarea canonică faţă de Vatican i-a ajutat pe românii din Transilvania să rămână români, rezistând presiunii austro-ungare.

Cu toate că rolul ei de biserică naţională n-a putut şi nu poate fi negat de nimeni, după instalarea la putere a regimului comunist în România, Biserica Greco-Catolică a trebuit să dispară, pentru că era o piedică prea mare în faţa sovietizării ţării.

Citiți articolul integral pe Argesulonline.ro

Citiți și

Cardinalul Lucian: Misiunea dificilă de a pune capăt acestei pandemii îi revine autorităților Statului, pe care Biserica le susține prin rugăciune și prin îndemnarea fiilor Săi la vaccinare

spot_imgspot_img
Argeșul Online
Argeșul Onlinehttp://argesulonline.ro
Site de presă înfiinţat în 2018, neînregimentat politic în niciun fel, care pune accent pe chestiunile serioase, fără nicio concesie tabloidizării. Acoperim în principal judeţul Argeş, dar avem şi secţiuni de ştiri naţionale şi internaţionale. Deocamdată, suntem singurii din Argeş care avem şi secţiune în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Peste 30 de percheziţii într-un dosar de trafic de droguri. Suma spălată de grupul infracţional, 2,1 milioane de euro

Percheziţii într-un dosar de trafic de droguri. Poliţiştii Brigăzii...

Un drum județean, alternativă la DN 7 Valea Oltului, va fi asfaltat în întregime | Argeșul Online

După asfaltarea DJ 703H, drum județean alternativă la DN...

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului | Monitorul de Cluj

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului. Primarul municipiului...