A început festivalul Euroiudaica, organizat în premieră la Oradea

Data:

A început festivalul Euroiudaica, organizat în premieră la Oradea. Evenimentul a fost deschis duminică, la orele prânzului, la Sinagoga Mare, unde organizatorii, gazdele și oficialitățile au fost vorbit despre importanța comuniunii dintre diferitele culturi și religii, comuniune vizibilă – au subliniat aceștia – mai ales în orașul de pe Crișul Repede.

Festivalul Euroiudaica se desfășoară în perioada 3-9 septembrie, în premieră la Oradea, programând concerte, spectacole de teatru, prelegeri și lansări de carte. Sunt invitați artiști din România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

În cuvântul de deschidere, Eduard Kupferberg, secretarul general al Federației Comunităților Evreiești din România, a amintit că în urmă cu cinci ani Sinagoga Mare Ortodoxă din Oradea era inaugurată după un amplu proces de reabilitare. „Acum ne revedem la Oradea pentru a oferi locuitorilor o mostră din cultura evreiască europeană, una dintre primele culturi transnaționale, care a purtat elemente dintr-o în țară în alta, care a fost influențată de cultura țărilor, dar a și influențat”, a spus acesta.

În mesajul său, deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a spus că „dorim să transmitem tuturor respectul față de trecutul vieții evreiești și bucuria de a avea o viață evreiască în România”.

Tot el a spus că festivalul Euroiudaica este organizat „din dorința de a împărtăși cu cei din jur ce înseamnă cultura noastră”. Silviu Vexler a subliniat totodată modelul orădean de comuniune, lăudând efortul comunității evreiești și al autorităților locale pentru reabilitarea sinagogilor, toate fiind incluse astăzi în circuitul public.

Continuarea în Ebihoreanul.ro

Citește și: Pocăirea lui Simion. De ce e mai rău decât s-ar putea crede

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL)

spot_imgspot_img
spot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Aktual24 | Reacția americanilor la vederea unei Dacia 1310: „I-am dat și 130 hm/h”

Reacția americanilor la vederea unei Dacia 1310: un român...

Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, ignorate de Ministerul Educației și de experți

Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, semnalate de...

România, codașa Europei în ceea ce privește investițiile în Cercetare-Dezvoltare

Datele finale pentru 2021 indică faptul că UE a...

Primarul din Mioveni, prins când returna o mită de 10.000 de euro

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, din partea PSD, este...