A plecat în Londra să fie mai aproape de fiul ei și a ajuns să ajute sute de copii

Data:

Veronica Costache a plecat în Londra să fie mai aproape de fiul ei și a ajuns să dezvolte o academie educațională care ajută tinerii să-și dezvolte abilități esențiale de viață.

„Am venit în Londra ca turist, vizitându-l pe băiatul meu, care câștigase o bursă la Royal Academy of Music, el fiind violonist. Asta se întâmpla acum 12 ani.

Am început să fac naveta Brașov-Londra până am decis: «hai să stau mai mult pe la Londra», pentru că mă implicasem în proiectele comunității”, a povestit Veronica Costache pentru PRESShub.

Citește și: Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu: Urma să anulăm 1.500 de certificate de revoluționar, pe lângă cel al premierului

„Mă indigna că cei mici nu vorbeau română”

Veronica Costache spune că totul a început din dorința de a-i ajuta pe copiii românilor stabiliți în Marea Britanie să cunoască mai bine limba română.

„Mergeam pe stradă și auzeam vorbindu-se limba română. Părinții puneau întrebări sau vorbeau copiilor în limba română și aceștia răspundeau în limba engleză. Asta m-a derutat puțin.

La vremea respectivă, chiar eram foarte indignată de faptul că acei copii români nu vorbesc limba română, chiar dacă sunt poate născuți sau crescuți într-o țară străină.”

Astfel a luat naștere un club dedicat special românilor din Londra. Veronica și fiul ei lucrau cu părinți și cu copii încă de la vârsta de 6 luni până când aceștia împlineau 4 ani și mergeau la școală.

„Am ajuns să mă implic în comunitate. Am început cu un club pentru copii și părinți, pentru că lucram cu cei mici. Cel mai tânăr, ca să spun așa, avea șase luni când a venit la noi. Am început cu băiatul meu, bineînțeles atât cât îi permiteau lui fizic orele, zilele libere”.

Fiul a revenit în România, Veronica a rămas în Londra

După terminarea studiilor, fiul Veronicăi Costache a ales să se întoarcă în țară, însă ea a rămas la Londra, să ajute alți copii și tineri să se dezvolte.

„Băiatul a terminat, s-a întors în țară, eu am rămas în Marea Britanie, în Londra. Nu am mai continuat activitățile din cadrul acestui, curs pentru că am identificat o altă nevoie și era și ceea ce mă pasiona pe mine foarte tare.

Așa au luat naștere cursurile școlii de weekend, unde învățam copiii români să vorbească, să asculte, să cânte în limba română”.

De aici și până la academia educațională fondată de Veronica a mai fost un singur pas. Tinerii între 12 și 20 de ani deprind diverse abilități esențiale pentru dezvoltarea lor.

Veronica Costache și fiul ei, Bogdan- dirijor și solist violonist, catalogat de presa de specialitate un viitor Andre Rieu

„Am început să lucrez cu tinerii și de aici practic s-a dezvoltat ceea ce numesc acum o academie, pentru că este ceva mult mai complex.

Lucrăm cu tineri de la 12 la 20 de ani. Îi pregătim pentru viață, cum ne place nouă să zicem. Ne axăm pe ce înseamnă abilități esențiale pentru viață, dar și pentru business. Avem o serie de de programe de dezvoltare personală, spre exemplu”.

Citește și: Soluții pentru energie ieftină, oferite de fondatorul celei mai vechi cooperative de energie din Europa

Programele sunt finanțate de Guvern

Majoritatea programelor dezvoltate în cadrul acestei academii sunt finanțate chiar de Guvernul Marii Britanii sau de primării.

Tinerii pot participa la cursuri de leadership, de scriere creativă sau îți dezvoltă capabilitatea de angajare. Tot aici, învață cum să lucreze în echipă, cum să asculte sau cum să vorbească în public.

„90% din aceste programe sunt finanțate de Guvernul Marii Britanii sau de Primăria Londrei și se bazează pe social action și essential skils. În funcție de proiectele în care intră copiii, aceștia pot învăța despre leadership, alte proiecte sunt un mixt între creativitate, story telling. Avem chiar și pe employability.

În cadrul proiectelor mai complexe, îi trecem prin tot ce înseamnă essential skils. De la lucru în echipă, creativitate, cum să vorbești, cum să asculți, până la auto-reflecție”.

Veronica Costache a explicat pentru PRESShub aceste cursuri, deși sunt destinate tuturor tinerilor, prioritizează copiii românilor.

„Avem programe unde finanțarea este destinată pentru identitate și atunci este strict pentru copiii români, dar celelalte 90% dintre ele sunt pentru absolut toată lumea. Noi întâi mergem la școlile unde știm că există foarte mulți tineri, copii români și atunci spunem că am dori un 60-70% dintre participanți să fie români.

Însă primim cu drag orice naționalitate. În scopul nostru este să lucrăm cu absolut toți tinerii, dar în special cu cei cu originii românești, chiar dacă sunt născuți în Marea Britanie și marea majoritate dintre ei nu se mai consideră români.

Dacă avem clasă 100% de vorbitori de limba română, atunci facem un mix între limba engleză și limba română, spre bucuria părinților care spun că uite așa mai învață și copiii lor cuvinte noi sau pur și simplu să vorbească în, să comunice limba română”.

A plecat în Londra și și-a pus în practică abilitățile

Veronica Costache spune că deși unii dintre tineri sunt inițial reticenți când vin la aceste cursuri, ajung să se bucure de taberele în care pot să pună în practică ceea ce învață.

„Cei de 13-14 ani, când vin la aceste programe de dezvoltare personală, parte dintre ei sunt împinși de la spate de de părinți. Cei mari vin pentru că socializează. Noi avem și anumite mini-tabere.

Un weekend mergem și pur și simplu punem în practică tot ceea ce a însemnat essential skils, teamwork, leadership. Este mai mult o parte practică, pentru că sunt organizate tot felul de de jocuri, de activități în care ei trebuie să pună în practică ce au învățat.

Sunt puși să conducă o echipă, trebuie să știi să și lucrezi în echipă, să fi creativ, să rezolvi problemele care apar în în echipa ta”.

Prin aceste tabere copiii ajung chiar să comunice în română între ei, a mai povestit Veronica Costache pentru PRESShub.

„Dacă stau român cu român în cameră, chiar dacă mai vorbesc în limba engleză, îi auzi și că vorbesc în limba română”.

Cursurile devin un plus la CV

Un alt aspect important al acestor cursuri este că le aduce participanților un plus la CV-ul lor, datorită acestor abilități pe care și le dezvoltă.

„Cursurile mai contează pentru pentru CV-ul lor: cele de dezvoltare personală, la programele de employability, care sunt destul de complexe, pentru că încep cu programe de social action, apoi te pun pe tine ca participant în ipostaza de a identifica o nevoie și de a găsi soluții pentru ea.

La final, nu doar că trebuie să găsești soluția, dar trebuie și să o implementezi împreună cu echipa”, a povestit Veronica Costache.

În cadrul acestor proiecte mari sunt desfășurate activități de vorbit în public, sesiuni de antreprenoriat și chiar activități de voluntariat care devin un avantaj inclusiv când tinerii vor să aplice pentru o anumite universitate.

„În cadrul acestui program mare sunt sesiunile de pregătire, de public speaking, de interviuri, de antreprenoriat și apoi sunt sesiunile de work experience sau dacă nu au vârsta necesară intră la partea de de voluntariat.

Tot ceea ce înseamnă work experience și voluntariat în Marea Britanie este un bonus pentru absolut toți tinerii. Contează atât la universitate, cât contează și atunci când vor să-și găsească un un loc de muncă”, explică Veronica Costache.

Aceasta spune că acum își dorește să reușească să implementeze astfel de proiecte și în România. Astfel că în anul 2022 a început un program de leadership în țara noastră.

„Vreau să aduc și aici aceste programe, de fapt am și început în 2022. Am avut primul program, se numea city leaders, este pe leadership. Acum am în proiect să aduc câteva dintre programele din Londra și să le implementăm în România, nu numai în Brașov unde locuiesc, dar și în țară”.

Citește și: Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu: Urma să anulăm 1.500 de certificate de revoluționar, pe lângă cel al premierului.

Veronica Costache, la lansarea cărții ei, Renașterea
Veronica Costache, la lansarea cărții ei, Renașterea

De 2 ani face din nou naveta la Brașov

Veronica Costache se gândește serios să revină în țară și din acest motiv a început să facă naveta între Brașov și Londra. Aceasta spune că s-a reîndrăgostit de România și de oamenii de aici.

„M-am reîndrăgostit de Brașov, de oamenii de aici, de România. Nu pot să spun același lucru despre ceea ce-mi oferă din punct de vedere al business-ului. Am inițiat deschiderea Essential Skills Academy și am început familiarizarea cu modul de funcționare.

Văd o diferență foarte mare între modul de funcționare al programelor, de funcționare a organizațiilor. Mi se pare că poate este mult mai mai facil în Marea Britanie să faci genul acesta de educație non-formală decât aici”.

Românca crede că una dintre problemele pe care le are România când vine vorba de implementarea unor astfel de programe este componenta birocratică.

„Stau și mă gândesc acum de ce se discută la nivel de facturi, toate înregistrate cu ANAF-ul, deci este o bătaie de cap. Pe mine mă sperie lucrul acesta, pentru că mi se pare o muncă în plus.

Adică în loc să te concentrezi pe ceea ce ai tu de făcut, aceea de a dezvolta programe, de a lucra cu tinerii, să te concentrezi pe lucrurile care ar trebui să aducă valoare extraordinar de mare în Viața participanților, trebuie să te gândești la părțile celelalte legate inclusiv de facturi”.

„Vreau să fiu lângă familie”

Chiar și așa, Veronica spune că, deși experiența în Londra a ajutat-o foarte mult să se dezvolte, acum își dorește să fie aproape de familia ei.

„Eu nu am plecat pentru că am fost împinsă sau pentru că nu mă descurcam, că nu aveam bani. Am plecat pentru că am vrut să fiu aproape de băiatul meu. Mi-a plăcut aerul acela boem, cosmopolitan al Londrei. Am vrut probabil să mă dezvolt, chiar dacă poate la început nu a fost aceasta intenția mea, dar m-am dezvoltat.

Am acumulat extraordinar de multe cunoștințe într-un domeniu care îmi este foarte drag, iar acum vreau să fiu aproape de familie”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Hărțuirea jurnaliștilor români este criticată de către Departamentul de...

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, consilier de...

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, candidatul de pe...