Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu: Urma să anulăm 1.500 de certificate de revoluționar, pe lângă cel al premierului

Data:

Șeful Secretariatului de stat pentru Revoluționari demis de către Marcel Ciolacu, printr-o decizie publicată în mare viteză în Monitorul Oficial, în seara zilei de 27 decembrie, a declarat pentru PRESShub că decizia l-a luat prin surprindere.

Mihai Dodu a menționat că nu a fost informat anterior care sunt motivele pentru care este destituit cu trei zile înainte de finalul anului. Totuși, consideră că miza este mai mare decât supărarea lui Marcel Ciolacu că i-a fost retras titlul de revoluționar.

Ce l-a supărat pe Ciolacu

Mihai Dodu este cel a cerut reanalizarea dosarului premierului privind „rolul determinant” pe care l-ar fi avut în Revoluția din 1989. O comisie specială din cadrul secretariatului a constatat că Marcel Ciolacu nu îndeplinește condițiile pentru a primi certificat de revoluționar și a votat cu majoritate să îi retragă acest document.

Citește și: DOCUMENT Ciolacu a rămas fără certificat de revoluționar. Îl avea din anii 1990

Decizia de demitere a lui Mihai Dodu, luată în perioada sărbătorilor și publicată rapid în Monitorul Oficial, vine la șase luni după ce Secretariatul de stat pentru Revoluționari (SSR) a decis retragerea certificatului de „luptător cu rol determinant” la Revoluția din 1989 deținut de Marcel Ciolacu și la două săptămâni după ce Mihai Dodu a explicat, pentru Recorder, de ce liderul PSD a obținut în fals acest document.

În noiembrie, Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Secretariatul de Stat pentru Revoluționar, care a stat două luni în control.

Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu: Nu o oprească dosarul de la Tribunalul Buzău, ci mai degrabă să facă șicane Serviciului Juridic

PRESShub a discutat cu Mihai Dodu joi dimineață, la scurt timp după ce acesta a aflat că a fost destituit de către premier. Șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluționari demis de Ciolacu crede că prin această manevră premierul poate influența procesul pe care l-a deschis la Tribunalul Buzău, în care contestă decizia comisiei care i-a anulat certificatul de revoluționar.

Mihai Dodu a fost deja înlocuit de Sever Romulus Stana, fost consilier al fostului primarul de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, președinte interimar al PSD București, iar în trecut a lucrat în calitate de consilier la ANSVSA. De asemenea, în anul 2019 a fost prefect al Capitalei.

PRESShub: De ce ați fost destituit? Care este argument oficial?

Mihai Dodu: Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic (Mihai Dodu a fost numit șef al SSR de către fostul premier Nicolae Ciucă – n.r.). Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu.

Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluționar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce privește rămânerea mea în funcție.

Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu. Cine este Mihai Dodu

Tatăl lui Mihai Dodu a fost ucis pe 21 decembrie 1989, la Televiziunea Română.

Vizavi de Televiziune, pe strada pe care s-a născut, pe Jean Texier, acolo a și murit. S-a tras cu un glonț de calibru mic, arma Uzzi, dintr-o casă conspirativă, de la etajul 1”, declara Mihai Dodu.

Acesta din urmă fost numit, în iunie 2023, la conducerea Secretariatului de stat pentru revoluționari de către fostul premier Nicolae Ciucă.

Ulterior, Mihai Dodu a cerut unei comisii speciale să analizeze cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, iar comisia a respins solicitarea premierului.

Documentul oficial arată că verificarea a venit ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar ce privea calitatea de luptător determinant la Revoluție a lui Marcel Ciolacu. 

Tribunalul Buzău a înregistrat, în 25 iulie, acțiunea premierului Marcel Ciolacu prin care acesta contestă anularea cererii sale de recunoaștere a meritelor de luptător anticomunist.

Credeți că acum, dacă a fost numit un nou șef la Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, se va opri dosarul de la Tribunalul Buzău, prin care premierul Marcel Ciolacu contestă decizia de retragere a certificatului? Ce s-ar putea face de acum încolo?

În mod concret, nu o să oprească dosarul, ci mai degrabă să facă șicane Serviciului Juridic al SSR, să nu se prezinte în instanță.

Să tărăgăneze mai degrabă?

Da, da. De exemplu, să nu semneze delegațiile de plecare la Buzău pentru juristul instituției. Șicane din interior, astfel încât să nu știe presa, dar de fapt să câștige în instanță Marcel Ciolacu. Și să se spele situația.

Ați avut vreo discuție cu dumnealui legat de povestea asta, eventual în care să vă fi amenințat?

Nu a fost nici o amenințare. A fost ca o stare de fapt. În iunie, după ce comisia din cadrul instituției a luat decizia anulării certificatului și demararea acțiunii în instanță, am fost sunat de către premier și mi-a spus că are tot dreptul din lume să dea în judecată instituția. Și atât.

Asta este corect, are acest drept. Dar nu au mai fost alte discuții?

Nici consilierii nu mi-au zis ceva, mi-au spus că nu s-a pus în discuție. Totul a fost acum, în viteză, ca un fel de restaurație. Un blitzkrieg. Nimeni nu se aștepta.

Aseară târziu s-a luat decizia, publicată direct în Monitorul Oficial. Eram secretar de stat la ora 5.00 și la ora 7:00 nu mai eram, cu tot cu publicare în monitor.

Graba asta tradează niște sentimente. Clar că sunt strâns legate de decizia comisiei din iunie.

Mai ales că este 28 decembrie, între sărbători, putea să mai aștepte până după 1 ianuarie. Dar graba aceasta are o miză juridică imediată? Urma să se întâmple ceva în perioada următoare și trebuia oprit.

Noi eram obligați de către Parchetul General să readucem în discuție situația orașelor cu rol determinant la Revoluția din 1989. Sunt mai multe orașe, printre care Brașov, Craiova, Piatra Neamț, Suceava, Arad ș.a.m.d., la care avem dovezi indubitabile de la Parchetul Militar că nu au existat victime până la fuga lui Ceaușescu.

Asta înseamnă „rol determinant”, să-ți fi pus viața în pericol până la fuga dictatorului și sistemul represiv să fii creat victime în orașul X. Și noi asta urma să facem.

Vă dați seama, măcar 1.500 de certificate de revoluționari urmau să fie anulate.

Deci miza nu era numai Marcel Ciolacu, ci una mult mai mare, mult mai consistentă.

Da. Eu vorbesc aici din profunzimea fenomenului. Nu este vorba doar de vârful piramidei, că azi ești premier, mâine nu mai ești. Dar aceste favoruri rămân peste ani, aceste beneficii date de statul român. Acum omul spune că i se cuvin, chiar dacă le-a luat prin fraudă sau prin impostură. I se cuvine indemnizația care încă de acum 20 de ani i se tot dă.

Trebuia să vină o victimă autentică, un băiat de erou, ca să să facă asta? Nu, ca să respecți legea trebuie să fii în spiritul legii, să ai niște principii. Nu neapărat X, după nume, să acționeze. Eu mi-am propus să respect legea, autenticitatea termenului de revoluționar, să nu mai fim etichetați ca niște îmbuibați sau impostori.

Nu este de vină o victimă adevărată că alții și-au luat certificate la tiparniță, cu probe false în dosare ș.a.m.d.

Citește și: Ciolacu a trimis Corpul de Control la instituția care i-a retras certificatul de revoluționar

Dvs. ați fost numit de premierul Ciucă. Ați fost acuzat, de exemplu, că ați acționat la comandă politică, la rândul dvs., și că l-ați vizat tocmai pe Ciolacu. De ce ați analizat în iunie dosarul lui Marcel Ciolacu, tocmai când acesta devenise premier?

În primul rând, eu eram obligat de către clasarea DNA din martie acesta an. DNA a clasat dosarul pentru că dl. prim-ministru nu a avut indemnizații, nu a avut efectiv certificatul de revoluționar, ca să creeze prejudiciu.

Aveam o sesizare depusă cu șapte luni înainte, rămasă de la fostul secretar de stat. A depus cineva sesizare. Noi eram obligați de lege să o analizăm.

Eu, fiind într-o stare de incompatibilitate, nu am votat în comisie. Au votat colegii mei.

4 voturi pentru. Deci dovezile sunt clare pentru retragerea certificatului.

Nu contează că este Popescu sau Ciolacu, e vorba de lege și de ce a făcut sau nu în decembrie 1989.

Până m-am instalat, au fost anumite situații pe care trebuia să le asigur ulterior. Ușor, ușor, am drumul la comisie și între timp s-a luat decizia. Nu este vorba despre dl. premier.

Aveți de gând să acceptați decizia de demitere sau veți acționa în vreun fel?

Deocamdată nu am luat o decizie. Sunt sub imperiul surprizei, demiterea a fost făcută în viteză. Dar timpul le așază pe toate. În următoarele zile voi decide cum voi acționa.

Citește și: Ce ar fi făcut „eroul” Ciolacu, în realitate, la Revoluție: „Aducea Pepsi și țigări”

Încă o încercare de demitere a lui Mihai Dodu, în iunie, imediat după decizia de retragere a dosarului lui Ciolacu

În iunie, trei victime ale Revoluției din 1989 au anunțat că vor protesta, „inclusiv prin greva foamei”, după ce au aflat că mai multe asociații de revoluționari s-au mobilizat pentru demiterea secretarului de stat Mihai Dodu, care conduce Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). 

„După 33 de ani, Dodu e primul fiu de erou numit în această funcție. În rest, pe acolo s-au perindat numai Luptători (LRD, luptători cu rol determinant, titlu oferit de guvernul Ponta în 2014, n.r.), dintre care unii au avut probleme penale. Vrem să se facă curățenie!”, a declarat pentru pentru Libertatea Nicoleta Giurcanu-Matei, revoluționară și reținută în decembrie 1989. 

Giurcanu-Matei afirma că „ieri după-amiază s-a dat «ordin pe unitate» pentru ca departamentul revoluționarilor din PSD să strângă semnături de la președinții de asociații” pentru demiterea lui Dodu. Revoluționara spune și că „au semnat în special acei președinți care sunt LRD”. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

Cum ar trebui alianțele politice să interpreteze rezultatele la alegerile politice

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de...