Cine este funcționarul care l-a ajutat pe Ciolacu cu demiterea secretarul de stat care l-a lăsat fără certificat de revoluționar

Data:

Cine este funcționarul care l-a ajutat pe Ciolacu cu demiterea secretarul de stat care l-a lăsat fără certificat de revoluționar: raportul făcut de Corpul de control nu este finalizat, deși premierul a spus la televizor că poate fi cerut de oricine, în baza legii 544/2001.

Corpul de control al premierului este condus de un fost judecător cu 7 ani vechime, dar care cumulează pensia cu salariul de secretar de stat. În total, 7.500 de euro net/lună.

Cine este funcționarul care l-a ajutat pe Ciolacu

Silviu Gabriel Barbu este șeful Corpului de control al primului ministru. Marcel Ciolacu a susținut că acesta i-a recomandat să-l schimbe din funcție pe secretarul de stat Mihai Dodu, cel care i-a respins primului ministru titlul de „luptător cu rol determinat” la Revoluție.

Silviu Barbu are 53 de ani și a terminat liceul în 1988 în Slatina. Facultatea de drept a terminat-o în 1994, când a ales să devină procuror pentru o perioadă de 10 ani, interval în care a ocupat și funcția de director al penitenciarului Codlea. Din 2006 alege să se implice în politică și devine consilier prezidențial al lui Traian Băsescu pentru câteva luni.

Din 2007 îl regăsim pe funcția de Consilier de Stat – Departamentul Constituțional legislativ. Tot atunci se transformă în judecător, funcție pe care o ocupă până în 2012, când se transferă la ministerul Afacerilor Externe, promovat de Titus Corlățean.

Până în 2016 ocupă funcția de inspector general al Afacerilor Externe – Director al Corpului de Control și Evaluare Diplomatică din Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și: Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu: Urma să anulăm 1.500 de certificate de revoluționar, pe lângă cel al premierului

Ambasadorul procuror

Din 2016, devine diplomat și trimis până în 2018 ca însărcinat cu afaceri la ambasada României din Zimbabwe și Malawi. Câteva luni din același an ocupă funcția de magistrat detașat la MAE – la Agentul Guvernamental pentru CJUE, apoi revine ca judecător, direct la Curtea de Apel București, până în decembrie 2020.

În această calitate a sesizat Curtea Constituțională în procesul deschis de MapN care contesta decizia președintele Klaus Iohannis de prelungire cu un an mandatului deținut de Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major General al armatei. Ulterior, CCR a dat dreptate MApN și a decis că articolul de lege este neconstituțional.

Din ianuarie 2021, Barbu devine șef al Corpului de Control al primului ministru, numit de fostul premier Florin Câțu. L-am întrebat pe acesta, în scris, dacă îl știa pe Barbu, dacă i-a fost recomandat de cineva sau impus ca secretar de stat. Câțu nu a răspuns.

Silviu Barbu, cu o vechime de 17 ani ca magistrat din care 7 ani ca judecător încasa în 2022 o pensie specială de 240.000 de lei, adică 20.000 de lei/lună.

Silviu Barbu a absolvit în 2015 cursurile Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Nationale de Informații – instituția de învățământ a SRI, potrivit CV-ului său. În 2007, a absolvit și un curs al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare.

Cine este funcționarul care l-a ajutat pe Ciolacu. Venituri nesimțite

Silviu Barbu cumulează pensia cu salariul de secretar de stat, veniturile sale fiind în 2022 de 445.000 de lei, adică 37.000 de lei/lună, adică 7500 de euro net/lună. Acestea sunt compuse din pensia de magistrat, salariul de la Secretariatul General al Guvernului (116.000 de lei), Universitatea Brașov (74.000 de lei) și drepturi salariale restante de la Curtea de Apel București (12.000 de lei).

Soția sa, fostă judecătoare la Curtea de Apel Brașov și promovată în 2020 la instanța supremă de o comisie din care a făcut parte fostul ministru Tudorel Toader, a câștigat în 2022 347.000 de lei din salarii și ”drepturi salariale din executare sentințe”.

Trei ani mai târziu, ea a făcut parte din completul de judecată care l-a eliberat pe Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5 și i-a achitat pe fostul procuror Adrian-Flavius Cristea, pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, pe inculpații din dosarul Astra Asigurări etc.

Citește și: Ciolacu susține că l-a demis pe Mihai Dodu la cererea Corpului de Control și afirmă că renunță la certificat

Raportul nefinalizat

Premierul Marcel Ciolacu a susținut joi seara, la RTV, că l-a demis pe secretarul de stat de la Secretariatul de stat pentru revoluționari în urma unui raport al Corpului de Control care recomanda acest lucru. Premierul a susținut, în direct, că raportul poate fi consultat pe baza legii 544.

Am cerut raportul în baza legii amintite. Guvernul ne-a transmis că, acesta… nu este gata. „Potrivit dispozițiilor ce reglementează activitatea CCPM, a fost întocmită o notă de constatare ce reprezintă actul de control intermediar elaborat pe parcursul acţiunii de documentare la finalizarea etapei de verificare la faţa locului. La finalizarea acţiunii de documentare, după analiza punctului de vedere formulat de către entitatea verificată, urmează să fie întocmită nota de informare, document ce constituie actul final de control. Sinteza constatărilor preliminare a făcut obiectul informării transmise Prim-ministrului României, cu propunerea privind eliberarea din funcție a Secretarului de stat Mihai Iulian DODU președinte al SSRML în conformitate cu dispozițiile Codului administrativ”, ne-a transmis Biroul de presă al Guvernului.

Precedentul ANCPI

Nu ar fi prima dată când Corpul de Control al Guvernului spune una în raport și cu totul alta în concluziile acestuia. Presshub a relatat că fostul premier Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), echipa lui Silviu Barbu a constatat nereguli, dar la presiunea liderilor UDMR, (pe atunci parteneri de guvernare) concluziile acestuia au fost modificate.

În martie 2023, DNA a clasat dosarul privind certificatele de revoluţionar care îl viza și pe liderul PSD Marcel Ciolacu. Procurorii spun că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Nici până azi nu este clar dacă DNA avea competența să se pronunțe pe fapta de uz de fals de care era acuzat Ciolacu.

Reamintim că în 2019 Recorder a scris că liderul PSD are certificat de revoluţionar şi a cerut preschimbarea pentru a avea dreptul la indemnizaţie.

„La începutul acestui an, Marcel Ciolacu a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”.

Diferența dintre cele două titluri este că cel pe care l-a solicitat anul acesta vine la pachet cu o indemnizație lunară de 2.000 de lei. În anii ’90, Ciolacu a primit, în baza titlului de revoluționar, și un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut”, scria Recorder în decembrie 2019.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Radu Ciocan a plecat în Londra de aproape 10...

Tenerife pentru bugete mici și planuri mari

Tenerife pentru bugete mici. Insula situată în arhipelagul Canarelor...

Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie deportează imigranții, indiferent de originea aceastora, în...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...