Acuzații de hoție și corupție între șefii a două instituții publice din Bihor

Data:

Acuzații de hoție și corupție între șefii a două instituții publice din Bihor. Statul fură statul, asta reiese dintr-o sesizare adresată Poliției Economice de șeful Direcției Agricole Județene, Nicolae Hodișan, cu privire la directorul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice, Dorin Corcheș, pe care îl acuză că falsifică lucrări pentru a-și spori fraudulos încasările.

O grămadă de studii pedologice sunt fictive, zice Hodișan, căci angajații OSPA nu s-au dus pe teren să ia probe și nu le-au făcut analize de laborator.

BIHOREANUL scoate la iveală o poveste halucinantă, despre cum instituții ale statului, conduse de politruci, se încurcă, se mint și chiar se fură între ele. Ca de obicei, în paguba cetățeanului, care le plătește…

Intrată în UE în 2007, beneficiară de subvenții agricole și obligată să păstreze și să întrețină inclusiv pășunile, România nu știe nici acum câte are și în ce stare sunt.

Statul a început după aderare să facă amenajamente pastorale, ca să le determine suprafețele și calitatea.

Inițial, amenajamentele pastorale le făceau Camerele Agricole

Citește și: Câți bani au cheltuit președinții CSM din fondul aflat la discreția lor

Pentru asta, trebuie realizate studii pedologice, care necesită prelevări de sol și analizarea probelor în laborator, așa încât să le fie stabilită clasa de fertilitate, în funcție de care e taxată și închirierea pajiștilor către crescătorii de animale, și scoaterea lor din circuitul pastoral în situații excepționale.

Inițial, amenajamentele pastorale le făceau Camerele Agricole, dar în 2017 sarcina a fost transferată unor grupuri de lucru formate din reprezentanți ai Direcțiilor Agricole Județene (DAJ) și ai Oficiilor pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA).

Acuzații de hoție și corupție între șefii a două instituții de stat

Într-un prim pas, la solicitarea primăriilor, DAJ emite către OSPA comenzi pentru studii, iar în al doilea, OSPA – instituție care de altfel se autofinanțează exclusiv din studiile pedologice prestate – își trimite angajații pe teren să ia probe de sol, le face analize de laborator și redactează studiile.

În final, trimite facturile Direcției, care le plătește din fonduri de la Ministerul Agriculturii, căreia ambele instituții îi sunt subordonate.

Atât doar că în Bihor acestea se sabotează, iar șefii lor se acuză reciproc de fapte penale…

Continuarea în Ebihoreanul.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related