Adrian Năstase își retrage tablourile de la Muzeul Național de Artă al României (Aktual24)

Data:

Adrian Năstase își retrage tablourile din expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, găzduită de Muzeul Național de Artă al României. Mai mulți experți în artă au declarat că o parte din tablourile lui Năstase sunt falsuri. „Sunt convins că fiii mei vor știi să le păstreze sau să le valorifice cândva. Posibil în străinătate”, a amenințat Năstase.

„Se spune că Deng Xiaoping a avut o anumită strategie în legătură cu evenimentele din Piața Tiananmen. Aceea de a aștepta pentru a-i afla pe cei care îi erau împotrivă.

Am decis, inițial, să procedez la fel în legătură cu atacurile la adresa lucrărilor Brauner, din colecția mea, incluse în expoziția de la MNAR. Am așteptat, cum era normal, ca direcția muzeului – cea care mi-a solicitat lucrările și care le-a selectat pentru a le expune – să se pronunțe.

Au fost patru zile de linșaj mediatic în care am reușit să fac celebrul test al aviatorilor ‘friend or foe’. Interesant este că acum au apărut în peisaj și progeniturile unor foști trădători, ‘experți’ ai colecțiilor de artă regale dispărute din România sau au fost reactivate personaje din arhivele CNSAS”, a scris Năstase pe blog.

Fac acest lucru dintr-un sentiment de revoltă

„Am crezut, cu naivitate, că mă bucur de un anumit respect în lumea artei ținând seama de contribuțiile mele ca premier în acest domeniu – muzee și colecții, biblioteci, sute de obiective restaurate (menționez doar Muzeul Național de artă contemporană sau Muzeul hârtilor și multe altele), indemnizațiile de merit pentru 700 de oameni de cultură, proiectul Orașului artiștilor (care, din păcate, nu a fost dus până la capăt de guvernările ulterioare).

Citește și: Amenințarea Deepfake: Impactul asupra alegerilor din 2024, în România

Adrian Năstase își retrage tablourile

(…) De aceea am decis, ca formă de protest, să retrag din expoziție toate lucrările, nu numai pe cele expuse anterior la Piatra Neamț. 

I-am comunicat această decizie domnului director general Călin Stegerean. Fac acest lucru dintr-un sentiment de revoltă dar și pentru că nu vreau să creez probleme conducerii Muzeului care a selectat lucrările pentru expoziție.

Mi s-a sugerat, în calitate de colecționar, să arăt spre conducerea Muzeului care a girat alegerea lucrărilor. Nu este genul meu să acționez în acest fel. Știu că se dă o luptă subterană în muzeu dar, și în afara sa, pentru diverse curatorii. Nu vreau să creez probleme nici doamnei ministru Turcan care a avut o poziție corectă în legatură cu isteria de acuzații.

Am crezut că, după 2004, sentimentele de ură se vor atenua. M-am înșelat, din păcate. În ceea ce privește lucrările, sunt convins că fiii mei vor știi să le păstreze sau să le valorifice cândva. Posibil în străinătate”, a adăugat Năstase.

Continuarea în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...