Aktual24 | Cum arată pe fundul Dunării cetatea scufundată Ada Kaleh

Data:

Cum arată pe fundul Dunării cetatea scufundată Ada Kaleh, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Imaginea a fost realizată cu o ecosonda multifasciculator (MBES).

O ecosondă multifascicul (MBES) este un tip de sonar utilizat pentru a cartografia fundul mării. Acesta emite unde acustice în formă de evantai sub transmițătorul său. Timpul necesar pentru ca undele sonore să se reflecte pe fundul mării și să se întoarcă la receptor este utilizat pentru a calcula adâncimea apei.

Argonauții au fost primii care au menționat-o în legendele lor

Ada Kaleh, în traducere Insula Cetății, se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de 1,7 km lungime și circa 500 m lățime. Era populată de aproximativ 600 de turci.

Mica insulă a acumulat istorii și legende pentru mai multe perioade, scrie Historia. Argonauții au fost primii care au menționat-o în legendele lor, căutând miticul pământ Colchis și lâna de aur. Legenda spune că această mică bucată de pământ avea climă asemănătoare cu a pământurilor lor din sud.

Hercule, care a navigat cu argonauții pe această insula, a adus măslinul în lumea antică. Românii o menționează ca fiind locul unde legiunile lor au trecut Dunărea pentru prima dată, înainte că geniul lui Apolodor din Damasc să construiască un pod peste ea.

Citește și: Ultimul loc în care au fost adolescentele care s-au sinucis împreună

Austria și Turcia au luptat pentru ea cinci sute de ani

A fost primul pod de pontoane (din Primul Război Dacic n.t.), au aliniat și au legat bărcile de insulă după ce i-au alungat pe dacii ce o locuiau. Insula avea o poziție importantă și din punct de vedere strategic, se știa că acel care o stăpânea, conducea și navigația pe Dunăre.

Din această cauză și-a schimbat adeseori proprietarii și era un loc unde s-au dat numeroase bătălii. Austria și Turcia au luptat pentru ea cel mai mult timp, pe o durată de cinci sute de ani. La sfârșitul secolului al XVII-lea, din ordinul împăratului Leopold, austriecii au construit o fortăreață pe dealul Alion de pe insulă, iar o jumătate de secol mai târziu au extins-o, așa încât avea cinci turnuri, patru de colț și unul cu tranșee.

Articolul integral, în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...

Efectele țigărilor electronice asupra sănătății | Ziarul de Iași

Efectele țigărilor electronice asupra sănătății. Conform Institutului Național de...