Achiziții în familie la DNA – o investigație Rise Project

Data:

Achiziții în familie la DNA. Direcția Națională Anticorupție a încheiat în ultimii patru ani contracte de peste două milioane de lei cu firma Asseco See, potrivit Rise Project, care scrie că una dintre persoanele care au decis cine câștigă licitațiile este șeful biroului de IT, Corneliu Sterea, a cărui soție lucrează chiar la Asseco See din mai 2020, iar contractele cu DNA au început să curgă după angajarea ei. 

Cu toate că e-mailul soției lui apare la contactele firmei IT pe platforma de achiziții publice, Corneliu Sterea a semnat în repetate rânduri că nu se află într-un conflict de interese. Agenția Națională de Integritate a comunicat pentru Rise Project că această situație „poate fi de natură să genereze un conflict de interese”.

Achiziții în familie la DNA: într-un caz a fost vorba despre fonduri norvegiene menite să combată corupția

Una dintre achiziții a fost finanțată din fonduri norvegiene menite să combată corupția. Potrivit Curții de Conturi, achiziția este nelegală, inutilă și a fost făcută netransparent.

Citește și: Ultimul loc în care au fost adolescentele care s-au sinucis împreună

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cheltuit în toamna lui 2020 aproape 650 de mii de lei pentru dezvoltarea unei platforme web de management al documentelor. Aproape toți banii provin din fonduri norvegiene menite să ajute la combaterea corupției. Chiar și numele proiectului este „Combaterea Criminalității și Corupției”.

Dar firma la care au ajuns banii și legătura ei cu un om din interiorul DNA arată o altfel de realitate din culisele instituției. 

Platforma pe care DNA a cumpărat-o ajută departamentul IT și procurorii să gestioneze mai eficient datele și documentele interne. Șeful acestui departament este Corneliu Sterea, unul dintre cei cinci oameni care au decis cu ce firmă semnează contractul, arată sursa citată. 

Compania Asseco See SRL, singura care a participat la licitație, a ieșit câștigătoare în urma evaluării. Soft-urile, licențele și serviciile pe care le-a oferit firma păreau să fie întocmai ceea ce căuta DNA. 

Achiziții în familie la DNA. Detaliul omis

Un detaliu important a fost însă omis în hârtii: soția șefului biroului de IT al direcției era angajată chiar la Asseco See SRL. 

Simona Elvira Sterea – analist servicii client, în cadrul departamentului Dedicated Solutions- lucrează la Asseco See din mai 2020.

E-mailul acesteia este primul care apare la datele de contact ale companiei în achizițiile publice pe platforma SEAP încheiate cu DNA, instituția unde lucrează soțul ei. Potrivit reprezentanților firmei Asseco„enumerarea adreselor de e-mail din SEAP s-a făcut într-o ordine pur aleatorie”.

Articolul integral, în Rise Project

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Florin Piersic a fost operat. Starea actorului este stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de...