Aktual24 – Editorial eveniment al celebrului scriitor israelian Noah Harari: „Comportamentul lui Netanyahu a permis ca o calamitate să lovească Israelul”

Data:

Yuval Noah Harari, probabil cel mai cunoscut scriitor israelian contemporan pe plan international, a publicat in Washington Post un editorial foarte critic la adresa guvernului israelian in contextul atacurilor razboiului declansat de Hamas. El arata acuzator catre premierul Netanyahu.

Harari este autorul cartilor „Sapiens”, „Homo Deus” si „Unstoppable Us” si profesor de istorie la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

Iata traducerea editorialului din Washington Post:

Israelienii se straduiesc sa inteleaga ceea ce tocmai ne-a lovit. Am comparat mai intai dezastrul actual cu Razboiul de Yom Kippur din 1973. In urma cu cincizeci de ani, armatele Egiptului si Siriei au lansat un atac surpriza si au provocat Israelului o serie de infrangeri militare, inainte ca Fortele de Aparare ale Israelului sa se regrupeze, sa recastige initiativa si sa intoarca situatia.

Dar, pe masura ce apar tot mai multe povesti si imagini oribile despre masacrarea unor intregi comunitati, ne-am dat seama ca ceea ce s-a intamplat nu seamana deloc cu Razboiul de Yom Kippur. In ziare, pe retelele de socializare si in cadrul reuniunilor de familie, oamenii fac comparatii cu cele mai intunecate ore ale poporului evreu – ca atunci cand unitatile mobile de ucidere ale Einsatzgruppen-urilor naziste au inconjurat si au ucis sateni evrei in timpul Holocaustului si cand au avut loc pogromuri impotriva evreilor din Imperiul Rus.

Citește și „Nu am uitat pistolul care mi-a fost pus în față la 7 ani de un legionar. Nici după 80 de ani”

Personal, am rude si prieteni in kibuturile Be’eri si Kfar Aza si am auzit multe povesti ingrozitoare. Hamas a detinut controlul total al acestor doua comunitati timp de ore. Teroristii au mers din casa in casa, ucigand sistematic familii, omorand parinti in fata copiilor lor si luand ostatici, chiar si bebelusi si bunici. Supravietuitorii ingroziti s-au incuiat in dulapuri si pivnite, chemand armata si politia pentru ajutor, care nu a venit decat, adesea, prea tarziu.

Unchiul meu in varsta de 99 de ani si sotia sa de 89 de ani sunt membri ai Be’eri. Toate contactele cu ei au fost intrerupte la scurt timp dupa ce Hamas a preluat kibutzul. S-au ascuns in casa lor timp de ore intregi, in timp ce zeci de teroristi faceau ravagii si maceluri. Am primit vesti ca au supravietuit. Cunosc multi oameni care tocmai au primit cele mai proaste vesti din viata lor. Editorialul integral poate fi citit în Aktual24.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico a fost...